NATO baze – Babaroga kojom Rusi plaše Crnu Goru i zemlje regiona

Gotovo po pravilu, svakih nekoliko mjeseci iz međunarodnih ili domaćih političkih krugova krenu spekulacije da će u Crnoj Gori NATO da gradi vojne baze i da će time naša država “izgubiti suverenitet”, biti na meti Rusije, terorista i raznih drugih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. Priče o vojnim bazama kao “baba rogi” kojom se plaše građani Crne Gore, uglavnom se periodično plasiraju iz krugova bliskih Moskvi ili čak direktno iz Kremlja, u delikatnim političkim trenucima po Crnu Goru. Pitanje je da li su ovoga puta usmjerene samo na našu zemlju, ili predstavljaju indirektnu poruku zemljama ragiona – da se ne petljaju sa NATO-om.

Nakon što su domaći političari, anti – NATO aktivisti, ruski zvaničnici posljednjih godina plašili crnogorsku, ali i regionalnu javnost, pričama o NATO bazama u našoj zemlji, na red je došao i sam politički vrh Rusije.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je prije nekoliko dana da će nakon stupanja Crne Gore u NATO “u toj zemlji nići i vojni objekat Alijanse”, kao i da će ubuduće morati da troši dodatan novac na kupovinu američkog oružja.

Postalo dosadno demantovati

Ova vijest se brzinom svjetlosti proširila po regionalnim i domaćim medijima i kao nebrojeno puta prije toga počele su spekulacije kako je “suverenitet Crne Gore ugrožen”, kako će “NATO vojnici moći da rade što požele u našoj zemlji” i “kako ćemo biti maltene okupirani ako nas prije toga ne napadnu Rusija, teroristi ili neko drugi kome se Alijansa zamjerila”.

lavrovle

Lavrov

Ministarstvo odbrane Crne Gore nebrojeno puta demantovalo je ovakve spekulacije. Više izvora iz tog ministarstva i ovoga puta, nezvnično je za Stadnard odbacilo izgradnju NATO baza kao apsurdnu. Istakli su da je ta tema već toliko puta demantovana u zadnjih 10 godina “da je besmisleno o tome više i pričati”.

Čak je i prije dvije godine, kada je priča o bazama bila aktuelizovana od strane Demokratskog fronta čiji su pojedini funkcioneri tvrdili da “je baza Alijanse gotova stvar”, reagovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je tada izjavio da Alijansa neće imati baze u Crnoj Gori, osim ako ih zvanična Podgorica ne pozove.

“U Crnoj Gori neće biti aktivnosti NATO-a bez konsenzusa crnogorske vade. NATO je samo tamo gdje mu ta zemlja da dobrodošlicu. Nema planova za NATO bazu dok nas ne pozovu”, bio je tada jasan Stoltenberg.

NATO baze upozorenje za druge zemlje regiona?

I pored toga što se već deset godina pominje gradnja NATO baza, do sad se nikad nije javila ni naznaka da će se to dogoditi u Crnoj Gori. Međutim, spkulacije i podgrijavanje atmosfere ne prestaju, pitanje je iz kog razloga?

genadi

Sisojev

Politički analitičar i dopisnik za Balkan u moskovskom Komersantu Genadi Sisojejv, za Standard je kazao da se priče o vojnim bazama pominju još od 2015. i da sada protivnici NATO-a u Crnoj Gori s vremena na vrijeme pokreću ponovo ove iste teze, po automatizmu. On je ipak naglasio da se Crna Gora mnogo manje pominje u Moskvi nego što je to bio slučaj prije ulaska u NATO.

“Ako nijesu uspjeli da nanesu neku štetu prije ulaska Crne Gore u NATO onda je sada to još teže. Rusija ne mjenja svoj stav i tu nema nikakve dileme, ali ovo je više stvar navike i uhodanih anti-NATO kanala i propagandnih klišea” rekao je Sisojev.

On napominje da su ove priče više namjenjene, ne crnogorskoj i makedonskoj javnosti, jer je tu sve riješeno, već drugim zemljama u regionu.

“Srbija, BiH nijesu članice NATO-a i naravno da priča o vojnim bazama služi da se poveća broj protivnika NATO-a u tim zemljama, da se te zmelje zastraše. Neman neke opsnosti po Rusiju od članstva Crne Gore i Makedonije u NATO, ali kad bi Srbija ušla u Alijansu, to bi već bilo ozbiljno. Rusija se čak protivi saradnji Srbije sa NATO”, rekao je Sisojev.

Baze ne niču tek tako

Urendik Komersanta je podsjetio da su mediji iz velikog intervjua Lavrova izvukli par rečenica koje se tuču Crne Gore i Makedonije.

“Lavrov je kritikovao referendum i kazao da će se u Crnoj Gori i Makedoniji pojaviti vojni objekti NATO-a, ali nije govorio o bazama. Nakon toga priču je plasirao Sputnjik na srpskom jeziku sa formulacijom da će se praviti baze i to su svi ostali anti-NATO mediji prenijeli i predimnzionirali”, rekao je Sisojev.

On je objasnio da svako ko je malo upućen u ova pitanja, zna da vojne baze NATO-a ne niču tek tako.

“Prvo mora da postoji jasno izražen zahtjev same članice NATO-a da se na njenoj teritoriji gradi vojna baza. Evo uzmite primjer Albanije, ona je tražila da se na njenoj teritoriji gradi beza, ali evo već dvije godine Alijansa nije odgovorila Albaniji i ne zna se da li će se uopšte graditi. A zamislite tek u Crnoj Gori i Makedoniji koje nijesu ni pokretale pitanje vojnih baza”, rekao je Sisojev.

Kada je u pitanju tvrdnja Lavrova da će Crna Gora morati da kupuje američko oružje, Sisojev ističe:

Što se tiče kupovine oružja – to je tržište, kod koga je bolje i jeftinije kod njega će se kupovati”.

B. Knežević

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Rusija i Azerbejdžan na “zelenoj listi”, dodatak na zaradu...

Operativni štab za turističku privredu predložio je NKT-u, između ostalog, da Ruska Federacija i Republika Azerbejdžan budu...

Uprava policije: Samo za dan sankcionisano 58 vozača

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, policijski službenici Grupe saobraćajne policije su kroz pojačano...

Francuska: Više od 1.000 novozaraženih 5. dan zaredom

Prosjek novozaraženih iznad 1.000 dešava se peti dan zaredom, prenio je Rojters.

Zbog auto-litije u NK procesuirane 23 osobe: Vozili pod...

Kako je navedeno, u jučerašnjem događaju učestvovalo je ukupno 130 vozila.

Veliki požar zahvatio brdo iznad Dinoše: Ugroženi objekti

Veliki požar danas je zahvatio brdo iznad Dinoše, a kako saznaje portal Standard požar je došao i...

NAJČITANIJE

Profesori iz Nikšića podržali beogradske kolege: Atentatori ne mogu...

"Povodom javnog progona i pokušaja diskreditacije profesora Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dubravke Stojanović i...

NAŠI HEROJI: Kad u medicinskoj sestri vidiš rođenu

Zahvaljujući humanosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja tokom 17 dana, koliko je bio na maksimalnim jedinicama kiseonika, on...

Rusija i Azerbejdžan na “zelenoj listi”, dodatak na zaradu...

Operativni štab za turističku privredu predložio je NKT-u, između ostalog, da Ruska Federacija i Republika Azerbejdžan budu...

Starleta iz Srbije Jasna Božić uhapšena u Budvi zbog...

“M.S. je zatečena na teritoriji Kolašina i provjerom je utvrđeno da je za njom raspisana lokalna potraga...

Sjajne vijesti stižu iz Rusije: Vakcina volonterima stvorila imunitet...

Završni ljekarski pregledi dobrovoljaca koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima vakcine protiv Kovida-19 pokazali su prisustvo imuniteta i odsustvo...

Komentari

avatar