test

NOVI GAF NOVE VLADE: Prvo opozvali ambasadore pa se onda upoznali sa stanjem u MVP

Standard

24/12/2020

07:05

Krivokapićeva Vlada na trećoj sjednici, koja je održana 17. decembra, prvo je donijela prijedloge o opozivu sedam ambasadora, a tek onda se upoznala i usvojila informaciju o kadrovskim kapacitetima Ministarstva vanjskih poslova, pokazuju dokumenta koje je objavila Vlada na svom sajtu.



Kako piše u dokumentima, Vlada je, što je krajne neuobičajeno, prvo raspravljala i podržala prijedloge za opozive ambasadora Darka Pajovića, Dušanke Jeknić, Sanje Vlahović, Tarzana Miloševića, Miodraga Vlahovića, Vere Kuliš i Obrada Miša Stanišića, da bi nakon toga kao posljednju tačku dnevnog reda usvojila i informaciju o kadrovskim kapacitetima i kadrovskoj politici Ministarstva vanjskih poslova tokom 2020. godine.

Logičan slijed događaja je obrnut: da Vlada prvo raspravlja i usvoji informaciju o kadrovskim kapacitetima MVP pa tek onda, nakon sveobuhvatne analize, da donose eventualne prijedloge o opozivima ambasadora.

Ni Vlada ni Ministarstvo vanjskih poslova nijesu saopštili razloge opozivanja ambasadora niti su podnijeli dokaze za tvrdnje o šteti koju su ti ambasdaori navodno nanijeli Crnoj Gori, pa se opravdano sumnja na politički revanšizam.

Veći dio javnosti u Crnoj Gori je kritikovao odluku MVP da bez ikakvog dokaza podnese prijedlog za opoziv, ali je to veoma oštro uradio i predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum, koji je prijedlog MVP o opozivu Vere Kuliš, ambasadorke u Njemačkoj, nazvao apsurdnim.

U informaciji koju je usvojila Vlada za MVP, navodi se da je za neposredno vršenje poslova iz okvira svoje nadležnosti u inostranstvu sistematizovano ukupno 40 diplomatsko-konzularnih predstavništava, s tim da Crna Gora ima otvoreno 28 ambasada, šest misija i četiri generalna konzulata.

Pravilnikom su sistematizovana mjesta za 410 izvršilaca, od čega 203 u zemlji i 207 u inostranstvu.

U Ministarstvu je od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta na dan 31. decembar 2019. godine bilo zaposleno 230 izvršilaca, od čega je 45 lica zaposleno na određeno vrijeme. Zbog nedovoljne kadrovske popunjenosti i velikog obima posla, zaključno sa navedenim datumom, bilo je angažovano osam lica na osnovu ugovora o djelu.

Ugovori o djelu su zaključeni na osnovu prethodno pribavljenih saglasnosti Ministarstva finansija. U ovom trenutku u Ministarstvu je, od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta, zaposleno 252 izvršioca, od čega je 33 lica zaposleno na određeno vrijeme, navodi se, između ostalog, u informaciji.

Zahtjev za kontrolno saslušanje Radulovića

Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke uputili su predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodragu Lekiću zahtjev za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Zahtjev je upućen zbog opoziva sedam crnogorskih ambasadora i obrazloženja da se to čini ,,jer su narušili ugled Crne Gore“.

Dokument su potpisali Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković, Predrag Bošković, Nikola Janović (DPS), Boris Mugoša (SD) i Ervin Ibrahimović (BS).

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)