test

OEBS daje mišljenje o izbornim zakonima

Standard

25/05/2021

07:16

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), dio Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), iskazala je podršku Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, uz poruku da su spremni da se u uključe kroz pregled mogućih izmjena i dopuna pravnog okvira.



Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu zasjedaće 27.maja, kako bi izabrali pridružene članove odbora, odredili zamjene članova u radnim grupama i razmatrali dopis ODIHR-a upućen predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

U tom dopisu, u koji je Dan imao uvid, ODIHR pozdravlja osnivanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva pod pokroviteljstvom crnogorskog parlamenta, uz nadu da će stvoriti dragocjen zamah za adresiranje prethodnih izbornih preporuka ODIHR-a.

“Radujemo se što ćemo podržati takve napore na transparentan i inkluzivan način, u nastavku podrške prethodnim parlamentarnim odborima između 2017. i 2020. godine. Nadamo se da će izborna reforma u Crnoj Gori imati koristi od transparentnog i inkluzivnog rada odbora, profitirajući od doprinosa predstavnika parlamentarnih partija iz čitavog političkog spektra, relevantnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i kroz sporazumno donošenje odluka”, navodi se u dopisu.

Kako su poručili, ODIHR je spreman da pruži pomoć odboru kroz razmjenu stručnosti i dobre prakse za efikasnu izbornu reformu, uz pružanje tehničke i pravne ekspertize, uključujući i pregled mogućih izmjena i dopuna pravnog okvira.

“Sa strane ODIHR-a, kontakt osobe će biti Raul Muresan, koordinator projekta Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu, kao i Oleksij Lihkovak, savjetnik za izbore u Crnoj Gori. Radujemo se našem kontinuiranom dijalogu i plodnoj saradnji po ovim pitanjima”, piše u dopisu, sa kojim su upoznati i članovi odbora.

ODIHR, specijalizovana institucija za izborne procese, prati izbore u Crnoj Gori više od dvije decenije. Iako su dosad dali preko 50 preporuka zaunapređenje izbornog okvira, tek manji broj njih je uzet u obzir.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)