test

Oštre reakcije partija na hapšenje mještana Botuna: SNP; Među privedenim i naš odbornik Slavko Vukčević

Standard

11/10/2021

12:52

Policija je jutros privela više mještana Botuna koji su protestovali zbog gradnje kolektora.

Slađana Kaluđerović, predsjednica odbora Socijalističke narodne partije (SNP) u Golubovcima, saopštila je da je među privedenima bio i Slavko Vukčević, odbornik te partije u prethodnom mandatu.

“Socijalistička narodna partija najoštrije osuđuje hapšenje 27 mještana Botuna, koji su mirno protestovali zbog izgradnje kolektora na njihovoj teritoriji. Među uhapšenim mještanima bio je i Slavko Vukčević, odbornik SNP-a u prethodnom mandatu, koji se od samog početka aktivno bori protiv projekta koji narušava zdravlje i kvalitet života Botunjana.”

“Smatramo da iza hapšenja mještana Botuna stoje politički kompleksi gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koji netrpeljivost prema Zeti pokazuje samovoljom i hapšenjem mještana Botuna. Poručujemo budućem bivšem gradonačelniku – završio si svoju političku misiju. Ne samo u Zeti, već i u Podgorici. Građani Botuna će izaći na slobodu, a neka se Vuković zapita gdje će on biti nakon izbora”, saopštila je Kaluđerović.

Prava: Privedeni se samo borili za svoja prava

Apel da se oslobode privedeni mještani uputili su i iz Prave Crne Gore.

“Prava Crna Gora zahtijeva od Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova da pod hitno puste na slobodu mještane Botuna koji su jutros uhapšeni, samo zbog toga jer su se borili za svoja prava, protestujući protiv izgradnje kolektora u tom naselju, na šta imaju potpuno pravo. Ovo hapšenje je primjer nepoštovanja kako Ustava tako i ljudi koji se bore protiv nametanja samovolje gradonačelnika Podgorice.”

“Očekujemo da mještani Botuna u najkraćem mogućem roku budu pušteni na slobodu i da im se omogući puna sloboda da izraze svoje mišljenje i stav po pitanju izgradnje Kolektora čija je izgradnja planirana u blizini njihovog naselja”, saopštili su iz te partije.

KOR: Vlast pokazala da nema sluha za ekološke probleme

Iz Koalicije za održivi razvoja (KOR) poručili su da, osim puštanja mještana na slobodu, traže i da se ispune njihovi zahtjevi za izmještanjem lokacije kolektora.

“Pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na protest i na mirno javno okupljanje garantovani su Ustavom i shodno tome, osim puštanja na slobodu tražimo i da se njihovi zahtjevi za izmještanjem lokacije usvoje. Ovaj progon mještana nevjerovatno podsjeća na progon ekoloških aktivista koji je decenijama za nama sprovodila Demokratska partija socijalista i ta praksa mora da se prekine”, saopštili su iz KOR-a.

Ističu da se lokalne zajednice moraju konsultovati prije donošenja svake bitne odluke koja utiče ili može uticati na njihov život, jer predviđeni kolektor “neće biti pokraj kuće sadašnjeg gradonačelnika Podgorice”, niti nekoga od funkcionera koji donose odluke, već u blizini kuća i imanja mještana Botuna.

“Shodno tome red je da se mještani pitaju, a da policajci i donosioci odluka konačno shvate da ih plaćaju građani, svi, pa i oni koje su jutros utrpali u policijsku maricu.”

“Onim što su uradili jutros, nepun mjesec nakon što su, bez ikakvih rezultata na očuvanju životne sredine, nedavno pored Crnog jezera slavili jubilej proglašenja Crne Gore ekološkom državom, vlast je pokazala da ni oni nemaju sluha za ekološke probleme”, poručili su iz KOR-a.

“Mještani Botuna znaju da nisu sami u ovoj borbi, kao ni Danilovgrađani koji se godinama bore protiv izgradje kolektora u gradskom parku, mještani Spuža, ali i svi oni koji stražare rijeke i planine. Ovakva intervencija policije pokrenuće lavinu protesta, i vlast koja nam je obećavala posvećenost ekološkim problemima neće moći da ih zaustavi.”

“Zato, KOR pita policijskog rukovodioca koji je izdao nalog za privođenje mještana Botuna i gradonačelnika Podgorice – je li vas sramota”, zaključuju iz Koalicije za održivi razvoj.

URA: Mitrović i Vuković da ponude alternativne lokacije, Vlada da finansira razliku i zaštiti Botun
Građanski pokret URA pozvao je ministra ekologije i prostornog planiranja Ratka Mitrovića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da, uzimajući u obzir kompleksnost ukupne situacije, kao i činjenicu da je u pitanju naslijeđeno stanje, ranije definisano od strane aktuelne gradske uprave i bivše Vlade, a razumijevajući “više nego opravdane strahove” mještana Botuna, pokažu odgovornost i započnu razgovore o pronalaženju idealnog rješenja.

Iz URE su kazali da se ovakva pitanja ne mogu rješavati silom, te da uvijek postoji prostor za pronalaženje kvalitetnog rješenja “ukoliko za to postoji i promil dobre volje”.

“Ministarstvo i Glavni grad moraju sjesti za sto i uraditi Studiju mogućih alternativnih lokacija, u blizini ranije odabrane, koje neće iziskivati ogromne finansijske izdatke, a kojima će izbjeći degradiranje kvaliteta života građana/ki Botuna. Nakon što navedena studija ponudi više alternativnih lokacija, sa jasno definisanim finansijskim ulaganjima – ukoliko bi došlo do izmjene lokacije, Vlada Crne Gore bi morala preuzeti odlučujuću ulogu nadoknađujući nedostajuća finansijska sredstva. To je jedini put, lišen populizma i praznih obećanja, koji na civilizovan način može dovesti do rješenja u korist svih”, saopštili su iz URE.

Ta partija je pozvala Glavni grad da, do okončanja navedene Studije, privremeno zaustavi radove, kako bi se izbjegle nove intervencije Uprave policije i novi protesti nezadovoljnih građana.

“Kome je do pronalaženja rješenja i snižavanja tenzija, naći će vremena i volje da isprati navedene korake. U cilju rješavanja problema, kojim će se zaštiti već devastirano područje Botuna, a istovremeno i naći adekvatnija lokacija za izgradnju prijeko potrebnog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, svi odgovorni činioci moraju dati svoj doprinos”, zaključuju iz Građanskog pokreta URA.

Ostavite komentar

Komentari (0)