test

PARTIJSKE KATARZE: Kroz kongrese i ostavke do nove energije

A. Tahirović

07/10/2020

07:07

Istrošenost partijskih rukovodstava, aljkavost partijskih

SDP će održati kongres u narednih par mjeseci

Nakon što je veći dio rukovodstva Socijaldemokratske partije, na čelu sa predsjednicom stranke Draginjom Vuksanović-Stanković kao i zamjenikom predsjednika Raškom Konjevićem, podnio ostavke na funkcije u stranci, odlučeno je da bude održan Kongres SDP-a, na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo.

Ostavke su podnijeli i dio funckionera partije na potpredsjedničkim mjestima, kao moralan čin zbog rezultata koji je ispod realnih očekivanja na izborima, kazali su Standardu iz SDP-a.

“Što se tiče analize, SDP je popravila svoj rezultat u nekoliko sredina poput Cetinja (u kojem je druga najjača partija) i Danilovgrada, uz približnu podršku u Tivtu, Budvi, Herceg Novom, Ulcinju i još nekoliko gradova, dok je u Podgorici rezultat za 1000 glasova bolji od lokalnih izbora, a slično je u Rožajama. U nekim drugim sredinama rezultat je ispod očekivanja i zbog toga je rukovodstvo odlučilo da vrati mandat članovima partije”, saopštili su iz SDP-a.

Kako su naveli, potrebna je reorganizacija ove partije kako bi SDP u novom vremenu mogla efikasno odgovoriti na sve izazove, i dalje snaženila ulogu vodeće partije kada je u pitanju borba za ekonomsko-socijalna pitanja koja su od interesa za sve građane, ali i punu afirmaciju ustavnih određenja Crne Gore kao sekularne i gradanske države.

“Nažalost, ekonomska pitanja nijesu bila dominantna na ovim izborima, a upravo u ovoj oblasti je SDP pokazala kako se i kao opoziciona partija mogu nametati teme poput povećanja minimalne zarade, novog zakona o PIO, plaćanja kamata bankama za vrijeme moratorijuma, zaštite državne imovine, smanjenju poreza i doprinosa, borbi za veća primanja zdravstvenih i prosvjetnih radnika, akciza na gorivo, smanjenje PDV ugostiteljima, pomoć ugroženim tokom korona krize i desetine drugih”, kazali su iz SDP-a.

Kako su kazali za Standard, SDP će održati kongres u narednih par mjeseci, kada epidemiološka situacija dozvoli održavanje skupa koji neće ugroziti zdravlje delegata.

Moramo ispitati je li kod nas sve u redu

Demokratska partija socijalista nedavno je najavila da će se vanredni Kongres DPS-a održati do polovine decembra. Kako je za Standard ranije kazao portparol Miloš Nikolić, cilj vanrednog kongresa je pokretanje sveobuhvatne kadrovske reforme, unaprjeđenje i dinamiziranje rada partije na svim nivoima, ali da još uvijek nije poznato koje i kakve odluke će biti donešene na Kongresu te partije.

“To je u suštini preispitivanje svega što se desilo, a taj postupak je složen zbog organizacione strukture i nismo vidjeli drugi način. Napravili smo početnu analizu koju smo razmatrali juče, a u naredna dva ili tri mjeseca ćemo analizirati sve nivoe – rezultate, rad i strukturu. Kad završimo s tom analizom pristupićemo organizaciji kongresa”, kazao je Nikolić u razgovoru za Standard.

Dodao je da ne postoji konkretan razlog, već da se prosto mora pristupiti analiziranju svega što možda nije dobro ili što treba ispraviti i slično, a da će tek na kongresu donositi konkretne odluke.

Na pitanje da li je izborni rezultat jedan od razloga Nikolić je kazao:

“Mi smo ostvarili dobar rezultat od 143.515 glasova, ali nam ne omugaćava da formiramo Vladu. I iako znamo kakvi su bili izbori i ambijent, svjesni uticaja crkve i mnogih drugih faktora, moramo ispitati i je li kod nas sve u redu. Tako da se može reći da je i to jedan od razloga održavanja kongresa.”

Bošnjačka stranka ima nova lica u poslaničkim klupama, uskoro kongres partije

Iz Bošnjačke stranke za Standard su kazali da je u skladu sa statutom BS, za ovu godinu bilo planirano održavanje redovnog partijskog kongresa. Međutim, zbog situacije sa koronavirusom održavanje kongresa je pomjereno. Planiraju da kongres održe u prvoj polovini 2021. godine.

Bošnjačka stranka će u novom sazivu parlamenta biti zastupljena sa tri poslanika, među kojima po prvi put u poslaničke klupe ulaze Amer Smailović i Kenana Strujić-Harbić.

“To je pokazatelj da stranka djeluje u pravcu da mladi, obrazovani i kompententni ljudi, kojih nesumnjivo ima u našoj partiji, na najbolji način budu reprezenti naše politike u parlamentu. Ponosni smo što smo jedina izborna lista na kojoj je napravljen značajan napredak u odnosu na zakonom propisani redosljed kandidata manje zastupljenog pola, čime smo poslali jasnu poruku da je Bošnjačka stranka zastupnik ideje afirmacije učešća žena u politici”, kazao je za Standard portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

Kako je dodao, predsjednik BS Rafet Husović je u decembru 2017. godine dao obećanje Ženskoj političkoj mreži vezano za zahtjeve za dalje unaprjeđenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, u dijelu veće zastupljenosti žena.

“U tom kontekstu, mi smo tako i koncipirali našu izbornu listu na prethodno održanim parlamentarnim izborima, gdje je na svakom trećem mjestu bila zastupljena žena. Bošnjačka stranka će nastaviti da bude pobornik ideje veće zastupljenosti žena i mladih u partijskim tijelima”, dodao je Omeragić.

Bošnjačka stranka je na izborima održanim 30. avgusta osvojila 16.279 glasova.

“To je najbolji izborni rezultat od osnivanja partije. U odnosu na izbore održane 2016. godine, to je rast za 35 odsto. Ovako dobar rezultat potvrda je ispravne politike koju BS vodi skoro 15 godina, od kada je prisutna na političkoj sceni, gdje smo dali pečat svim značajnim projektima naše države, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu. Drago mi je što su Bošnjaci ovoga puta kao nikada do sada glasali svoju stranku i na taj način nam poslali jasnu poruku u kojem pravcu da nastavimo našu politiku u narednom periodu”, zaključio je on.

Socijaldemokrate Crne Gore će na Predsjedništvu donijeti odluke o daljim koracima

Socijaldemokrate Crne Gore su na parlamentarnim izborima ostvarile rezultat koji je u odnosu na prethodni bolji za 35 odsto ili 4500 glasova.

Iz ove partije Standardu je saopšteno da će u toku ove sedmice biti održana sjednica Predsjedništva, nakon čega će se oglasiti po pitanju kongresa i eventualnih odluka.

U Klubu poslanika SD-a su Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša.

Ostavite komentar

Komentari (0)