test

Pejović sa ambasadorima članica EU: Reforme dale konkretne rezultate

Standard

18/10/2017

14:56

Pejović

Reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja se odvijaju dobrim tempom i u svim oblastima su vidljivi pomaci, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s ambasadorima država članica EU. Sagovornici ministra Pejovića su poručili da Crna Gora ima punu podršku država članica za uspješan dovršetak procesa pristupanja.

Sastanak je organizovalo Estonsko predsjedništvo EU u saradnji s Delegacijom EU u Podgorici, kako bi se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i pripremi za sljedeću Međuvladinu konferenciju koja će se održati u decembru pod predsjedavanjem Estonije EU.

Ministar Pejović je prezentovao ostvarene rezultate, kao i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna.

Posebno je predstavio rad na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 istakavši da su intenzivne reforme u zakonodavnom i institucionalnom dijelu sprovedene tokom proteklih godina dovele do konkretnih rezultata na terenu, ali da crnogorske institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno državno tužilaštvo, kroz prevenciju i rješavanje slučajeva borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na unapređenju bilansa rezultata.

On je ukazao da su sve crnogorske institucije i kompletna pregovaračka struktura posvećeni ispunjavanju preuzetih obaveza, kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu njihovog zatvaranja i iznio očekivanje da će od sljedeće godine početi dinamičnija faza privremenog zatvaranja poglavlja.

Ambasadori država članica EU su ocijenili da se reforme odvijaju dobrim tempom i kvalitetom, te da u svim oblastima postoji vidljiv napredak. Ukazali su na značaj inicijative predsjednika EK Junkera za izradu Strategije za ubrzano članstvo, kao i na značaj sljedećeg izvještaja EK o napretku Crne Gore. Takođe, pozdravili su organizaciju konferencije kojom je obilježena desetogodišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ambasadori su poručili da će države članice nastaviti da prate sprovođenje obaveza, kao i da će, kroz konkretne tehničke i ekspertske projekte, nastaviti da podržavaju evropske napore Crne Gore. U tom smislu su prenijete poruke pune podrške za uspješan dovršetak procesa pristupanja.

Izvor (naslovna fotografija):

Pejović

Ostavite komentar

Komentari (0)