test

Popa: Ponosni što je Crna Gora uz EU kao pouzdan prijatelj

Standard

09/05/2022

10:38

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oana Kristina Popa ocijenila je da je Crna Gora iskren i pouzdan prijatelj koji je uključen u pristupne pregovore kako bi postala članica Unije.

On je u video poruci povodom obilježavanja Dana Evrope čestitku uputila sa, kako je rekla, prelijepog Cetinja.

“Dan Evrope je prilika da se podsjetimo pravog značenja vrijednosti koje nas ujedinjuju, a na kojima su postavljeni i temelji ujedinjene Evrope. To su: ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava.  Na tim vrijednostima je izgrađena naša Unija kao zajednica, koja je svojim članicama donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj i često izazovnoj evropskoj istoriji”, kazala je Popa.

Evropska unija, kako navodi, oko sebe ne gradi zidove, “već je ujedinjena i odlučna, sada više nego ikad, da zaštiti te vrijednosti, čak i izvan svojih granica”.

“Danas, dok slavimo evropsko jedinstvo, ne smijemo zaboraviti da je naša dužnost kao Evropljana da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini, mirnoj i prijateljskoj evropskoj naciji koja se brani od bezobzirne agresije. Zahvalni smo svim crnogorskim građanima, institucijama i privrednicima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji stoje uz Ukrajinu u teškoj borbi za njenu slobodu i dostojanstvo. 

Ponosni smo što je Crna Gora uz nas kao iskren i pouzdan prijatelj. Prijatelj koji je uključen u pristupne pregovore kako bi postao član naše Unije”, istakla je Popa.

Posebno joj je drago što se centralna proslava Dana Evrope ove godine održava upravo na, kako kaže, slobodarskom Cetinju:

“Uz jačanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, ovaj slobodarski duh je neizostavan dio zajedničkih evropskih vrijednosti. Sigurna sam da će on ostati temelj u oblikovanju naše zajedničke evropske budućnosti”.

Ostavite komentar

Komentari (0)