test

POPIS U POŠTI CG PRED IZBORE: Traže podatke za članove porodica zaposlenih, AZLP pokreće postupak nadzora

S Rastoder

05/10/2022

11:02

U Pošti Crne Gore je od strane rukovodioca za ljudske resurse Ljubinke Božović, inače kadra Demokrata, zatraženo dostavljanje podataka za članove porodica zaposlenih, što predstavlja grubo kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saznaje portal Standard. Iz Agencije za zaštitu podataka su najavili Standardu kontrolu postupka i utvrđivanja činjenica.

Sve je urađeno, kako kaže izvor Standarda, po nalogu pomoćnice izvršnog direktora Katarine Vujačić, kadra Demokrata, inače sestre Milutina Kusovca komercijalnog direktora Cedisa, koji je kum poslanika Demokrata Danila Šaranovića. Pravi porodično – partijski popis pred lokalne izbore.

Iz Pošte Crne Gore nijesu odgovorili na upit Standarda čemu služi ovaj interni popis, iako su pitanja uredno poslata juče tokom dana.

S druge strane, Standardu je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka rečeno da im nije poznata ova akcija u Pošti CG te da će pokrenuti postupak nadzora kod „Pošta Crne Gore” AD – Podgorica, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a imajući u vidu postojanje mogućnosti nezakonite obrade ličnih podataka.
Naveli su da će nas o ishodu nadzora blagovremeno obavjestiti.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način, da se ne mogu obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom, kao i da se obrada ličnih podataka može vršiti ukoliko za to postoji osnov u zakonu ili uz saglasnost lica čiji se podaci obrađuju (članovi 2 i 10).

Zakon u članu 3 propisuje da lični podaci koji se obrađuju moraju biti tačni i potpuni i moraju se ažurirati. Ovaj zakon se primjenjuje na obradu ličnih podataka koja se vrši automatski, u cjelosti ili djelimično ili na drugi način, a sastavni je dio ili će postati dio zbirke ličnih podataka (član 7 ovog Zakona).

Uslov za obradu ličnih podataka uređen je u članu 10 na način da se obrada ličnih podataka može vršiti po prethodnoj saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, odnosno bez saglasnosti lica ako je to neophodno u vršenju javnih ovlašćenja koja su u djelokrugu rada, odnosno nadležnosti rukovaoca zbirke ličnih
podataka, odnosno korisnika ličnih podataka.

Ostavite komentar

Komentari (0)