test

Pribilović: Pokušaj političke kontrole tužilaštva, zabrinjava međunarodne partnere i udaljava Crnu Goru od EU

Standard

20/02/2022

18:32

Izjava portparolke Evropske komisije Ane Pisonero da Crna Gora nije u potpunosti ispoštovala sve preporuke Venecijanske komisije kako bi se izbjegla politizacija Tužilačkog savjeta trebalo bi da zabrine sve političke subjekte - rekla je poslanica Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović.



Parlamentarna većina je, prema njenim riječima, “tendenciozno zanemarila ove preporuke kako bi ostvarila potpunu političku kontrolu nad ovim organom”. 

” To je nedopustivo i kao što smo vidjeli predstavlja crveno svijetlo za naše međunarodne partnere, sugerišući da je ozbiljno ugrožena nezavisnost tužilaštva. Kada uzmemo u obzir da je Zakon o tužilaštu prošle godine usvojen protivustavno i na silu, bez dijaloga sa opozicijom, da je predsjednik države zbog neusaglašenosti sa Ustavom vratio ovaj akt na ponovno odlučivanje, a da je parlamentarna većina ignorisala sva upozorenja i ponovo izglasala sporan zakon, ne čudi da smo došli u situaciju da nam evropski partneri spočitavaju politizovani Tužilački savjet”, smatra Pribilović.

Iz svih ovih poteza jasno je, dodaje, da pojedini politički i parapolitički subjekti imaju ambicije da povlače konce u tužilačkoj vlasti, da se bave kadriranjem u tužilaštvu i politički podešavaju njegov sastav. 

” Pokušaj preuzimanja kontrole nad tužilaštvom od pojedinih stranaka i interesnih grupa zabrinjava naše međunarodne partnere, ali prije svega to bi trebalo da bude alarm za sve one političke faktore koji prepoznaju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kao strateški cilj naše države. Godinu i po smo bespovratno izgubili. Svako novo usporavanje ili blokada procesa bili bi pogubni po ovu državu i interese svih onih građana, koji evropske integracije snažno podržavaju, prepoznajući u njima šansu i perspektivu za bolji život i kvalitetniji životni standard”, zaključila je Pribilović.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)