test

Propalo usvajanje Deklaracije o opstanku srpskog naroda

Standard

15/02/2018

06:22

Definitivni dogovor o usvajanju Deklaracije o opstanku srpskog naroda 15. februara u parlamentima Srbije i entiteta Bosne i Hercegovine Republike Srpske je propao, saznaje Pobjeda.

 

Novina je da se samo Vlada RS upoznala o tekstu Aneks 1 Sporazuma o specijalnim i paralelenim vezama sa Srbijom i dala saglasnost na taj tekst, stoji na njihovom sajtu. O pomjeranju rokova niko zvanično ne zna ništa, na relaciji Banja Luka-Beograd kao da se igraju “gluvih telefona” zato što Srbija još nije našla način kako da iz nje izađe sa što manje štete.

Novi momenat priče, koja je počela zbog podrške Srbije Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, je da je, od svih medija u Srbiji, Sputnjik prvi objavio ekskluzivu o usvajanju Aneksa Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Srpske. Vlada u Srbiji taj aneks nije razmatrala iako je zasijedala istog dana, a parlament Srbije nema zakazanu sjednicu na kojoj bi se to raspravljalo.

Prema informacijama koje stoje na sajtu Vlade RS navodi se da se sporazumom sprečava asimilacija srpskog naroda i da Srbija i RS nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije kako bi omogućili meterijalne, društvene i političke uslove za uspješan razvoj, očuvanje i negovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Od početne ideje, iz avgusta prošle godine, kada su Srbi iz regiona imali sastanak sa predsjednikom Srbije kada je Deklaracija najavljena i kada je rečeno da će u njenom pisanju učestvovati i Srbi iz regiona, ova ideja je napadana u javnosti.

Kasnije je saopštena ideja da Deklaracije neće biti, već će se postojeći sporazum Srbije i Republike Srpske dopuniti. To je Aneks koji je usvojila Vlada u Banjaluci. Na pitanje šta se dešava sa ostalim Srbima iz regiona, niko od nadležnih nije odgovorio.

Sredinom februara je Sretenje i Dan državnosti Srbije. Nekoliko dana prije toga bi parlamenti usvojili Deklaraciju, a na Sretenje bi to promovisali. To je definitivni dogovor, rekao je Dodik. Međutim, definitivni dogovor nije realizovan u Srbiji i njenim institucijama. Novi rok bi mogao biti poslije 4. marta, kada prođu izbori za grad Beograd, jer u predizbornoj kampanji svi učestvuju.

Ostavite komentar

Komentari (0)