test

Razriješen Sošić – osveta za Božićni ustanak?

Standard

08/05/2021

15:39

Vlada Crne Gore razriješila je dužnosti umjetničkog direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Željka Sošića.



Kako je navedeno u Rješenju, razlog za ovakvu odluku je taj što je za direktora ove javne ustanove imenovan “umjetnik visoke reputacije, pa imenovanje umjetničkog direktora nije obavezno.”

Nije poznato ko je “umjetnik visoke reputacije”, koji će očigledno objediniti sve direktorske funkcije u CNP-u, ali jeste poznato da je kadrovska politika apostolske vlade spoj partijskog uhljebljenja i revanšizma.

A razlog za revanšizam mogao bi biti i taj što je Sošić reditelj i scenarista televizijske serije “Božićni ustanak” – koja je prikazala istorijske činjenice iz perioda 1918/19, odnosno perioda aneksije Crne Gore od strane Srbije i Božićnog ustanka čiju godišnjicu Vlada niti je obilježila niti pominjala.

Iako je nedavno u Murinu premijer Krivokapić kazao da Crna Gora pamti ljudske žrtve, čini se da je on one iz perioda “bijelog terora” zaboravio, pa je tako ostao nijem na godišnjicu jednog od najstravičnijih zločina crnogorske istorije – stradanja porodice Zvicer.

Sa druge strane, “nepodobni” Sošić podržao je inicijativu Antene M da porodica hrabrog crnogorskog borca Petra Zvicera dobije ulicu na Cetinju, a tada je, između ostalog, izjavio:

“Njihova lomača boli svakog Crnogorca, i mora zauzeti mjesto u svakom udžbeniku, u kulturi, u usmenim kazivanjima. Ime te ulice biće samo manji dio počasti koju ćemo odati ovim stradalnicima. Veći i važniji dio kojim ćemo se odužiti i Zvicerima i svim ostalim žrtvama za slobodu Crne Gore, biće naša riješenost da sačuvamo državu od onih koji je pokušavaju uništiti više od jednog vijeka”, zaključio je on.

Dok se čeka ime “umjetnika viskoke reputacije”, ostaje pitanje da li je ova Sošićeva riješenost bila i glavni razlog za njegovo razrješenje.  

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Željko Sošić

Ostavite komentar

Komentari (0)