test

Reagovanje kompanije Pošta CG

Standard

24/06/2022

10:31

Povodom teksta sa naslovom ZLOUPOTREBE U POŠTAMA CG (2): Član borda zaposlen u Upravi, KO SU DIREKTORI SEKTORA – Sestra Alekse Bečića došla iz taksi udruženja da vodi Sektor prodaje

, reagovao je menadžmet te kompanije. Njihovo saopštenje prenosimo integralno.



O neprofesionalizmu, zlonamjernosti i ,,pouzdanim” izvorima informisanja vašeg portala suvišno je zasebno i govoriti. Naredne činjenice će to najbolje dokumentovati:

Kada je Dragan Tufegdžić imenovan na mjesto izvršnog direktora, u Pošti je bilo 910 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 94 angažovanih preko agencije za privremeno ustupanje zaposlenih. Danas Pošta broji 959 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 111 angažovanih preko agencije za privremeno angažovanje zaposlenih. Ovo dokazuje da su vaši navodi da je zaposleno 300 osoba apsolutno netačni, jer je po oba osnova povećanje broja zaposlenih 66. Ova razlika nas upućuje na zaključak da su vaše informacije preuzete od nerelevantnih izvora, jer odgovore od Pošte Crne Gore, kako smo vam već rekli, nijeste željeli ni da dobijete.

Kada je riječ o sistematizaciji radnih mjesta, vjerovatno ste zaboravili i da pomenete poslovno iskustvo, pozadinu, uspješnost firme Visol i sa kojim kompanijama je do sada sarađivala. Ne znamo koje ste namjere imali kada pominjete ovu firmu i izradu sistematizacije, ali ćemo se baviti činjenicama. Činjenica je da je preporuka za Visol proistekla iz njihovog bogatog iskustva i uspješnog poslovanja. Takođe, činjenica je da je novi menadžment u Pošti zatekao jedan ustajali sistem, bez mogućnosti da se taj sistem razvija i napreduje. Veliki sistemi poput Pošte mogu j moraju stalno da se razvijaju u skladu sa novim tehnologijama, moraju jer se jedino na taj način mogu zadovoljiti potrebe modernog društva. Uzimajući u obzir to, napravljena je prva, a vjerovatno i jedina sistematizacija koja predstavlja viziju budućnosti Pošte, jedina koja Pošti trasira put da bude uspješno preduzeće koje može da prati svjetske trendove. Jasno je da ste navikli da se sistematizacije rade radi partijskog zapošljavanja, to je nešto što ste decenijama unazad gledali, ali da to nije slučaj sa Poštom dokazuju jasne brojke i kada je riječ o broju zaposlenih i kada je riječ o poslovnim rezultatima. A sve relevantne institucije, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada CG imali su uvid u ovaj akt. Uvid je imalo i Ministarstvo ekonomskog razvoja 43. Vlade. Sve je urađeno jasno, transparentno, ispoštovana je procedura, upoznato nadležno ministarstvo i sama Vlada. Takođe napominjemo da su firma Visol Sanje Laban i Pošta Crne Gore na inicijativu MANSA objelodanili sve ugovore.

Ono što ne shvatamo jeste zašto se problematizuje činjenica da izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora imaju dobar poslovnu odnos. Zar to nije nije neophodno za uspješno poslovanje jednog preduzeća? Kako im je cilj isti, a to je napredak firme, nerijetko zajedno prisustvuju sastancima cijeneći da pluralizam mišljenja može samo donijeti boljitak.

Zatim, kada je riječ o Aleksandru Dakiću, članu Odbora direktora, sve je urađeno transparentno i u skladu sa procedurama. Izvršni direktor Dragan Tufegdžić je poslao dopis Agenciji za sprečavanje korupcije i od nje dobio pozitivno mišljenje po ovom pitanju. U slučaju Stojana Sjekloće, takođe napominjemo da je dopis poslat Agenciji za sprečavanje korupcije, i kada je stigao odgovor od Agencije sa negativnim mišljenjem, taj radni odnos je prekinut.

Sljedeća na vašoj listi progona je Ljiljana Raković. Znam da ste navikli u vašim krugovima da je osnovna referenca za posao ko je čiji brat ili sestra. Međutim, Ljiljana Raković je neko ko je još od 2006. godine na pozicijama izvršnog direktora, tačnije od 2006. do 2017. godine bila je izvršni direktor u Kilroy investmentsu, a zatim do avgusta 2021. izvršni direktor u DONESI DOO. DONESI DOO je poslovao pod brendom DONESI u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a predstavljao je dio Delivery Hero grupe koja posluje u 50 zemalja i 4 kontinenta, firmi koja koristi najmoderniju tehnologiju. Firma je pod rukovodstvom Ljuljane Raković višestruko poboljšala svoje poslovanje. Tako je sasvim jasno da je u Poštu došla osoba koja svojim referencama može značajno pospješiti poslovanje.

U tom kontekstu, kao plod njenog rada, pomenućemo i oko 120 ugovora o pružanju poštanskih usluga, što obnovljenih, što novih, koje je Pošta CG potpisala po dolasku novog menadžmenta, a izdvojićemo samo one najveće koji se odnose na Mobilni poštar: ugovor sa Sport Vision, Kids zone, TV shop, Đak sport i slično.

Kada je riječ o Slađani Maraš za početak nije istina da nema ni 25 godina, jer ima 29. Međutim, zaboravili ste da istaknete da je riječ o osobi koja je magistar ekonomskih nauka, jedan od najboljih studenata Ekonomskog fakulteta, koja ima višegodišnje iskustvo na sličnim poslovima. Društvo, a naročito mediji koji bi trebalo da izveštavaju javnost objektivno, trebalo bi da budu svjesni činjenice da mladost nije mana i da mladi ljudi moraju da dobiju priliku. Slađana Maraš je svoju priliku iskoristila, a o tome svjedoči i veliki iznos potraživanja koja je Pošta naplatila po dolasku novog menadžmenta, ali i budžetska sredstva koja firma ima u ovom trenutku.

Kada je riječ o navodu da je direktor kontrole poslovanja i izvještavanja Milivoje Saičić zaposlo svog rođenog brata u Pošti Crne Gore, ističemo da je to apsolutna neistina, kao što objavljeni tekst obiluje brojnim drugim neistinama koje smo naveli. Prije svega, direktor kontrole poslovanja i izvještavanja u Pošti Crne Gore nema ovlašćenja da odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih niti da odlučuje o zapošljavanju lica u društvu, već je to u isključivoj nadležnosti izvršnog direktora. Ukoliko ćemo činjenično tačno, precizno, jasno i istinito, jedina i lako provjerljiva istina je da je brat direktora Saičića, preko Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji realizuje Vlada Crne Gore, dobio priliku da ovaj program pohađa u Pošti Crne Gore. Dakle, nije uopšte zaposleni u Pošti Crne Gore, kako se to netačno navodi, niti odluku o tom programu donosi Pošta, kao što je to opšte poznato kada se radi o ovom programu. Prijave za ovaj program  kod nadležnih državnih organa, a ne Pošte, otpočele su, tekle i okončane znatno prije nego što je direktor Saičić zasnovao radni odnos u Pošti, što samo govori da je ovdje van svake sumnje riječ o pokušaju lične diskreditacije, ali očigledno neuspješnom.

U prilog tome najbolje govore postignuti rezultati za šest mjeseci rada Milivojević Saičća u Pošti Crne Gore, a to je osnažena i unaprijeđena unutrašnja kontrola, što je dovelo do: sprečavanja otuđenja i povraćaja otuđenog novca u visini od oko 22.000,00€; otkrivanja protivpravnog postupanja u raspolaganju novcem Pošte Crne Gore što je rezultiralo podnošenjem tri krivične prijave; pokretanja odgovarajućih postupaka utvrđivanja odgovornosti za povredu radnih obaveza; i davanja naloga za otklanjanje drugih utvrđenih nepravilnosti. Garant za rezultate je bilo radno iskustvo na pravnim poslovima duže od 9 godina u Ministarstvu poljoprivrede, posebno na zastupanju inspekcijskih službi pred sudovima za prekršaje, zastupanje Ministarstva pred Upravnim sudom, vođenje drugostepenog upravnog postupka, a valja podsjetiti i da je obavljao funkciju v.d. sekretara u tom Ministarstvu. Za razliku od prethodnog perioda kada Služba unutrašnje kontrole nije dobijala zasluženo mjesto i kada zaposleni u ovom sektoru nijesu imali mogućnost da nesmetano i samostalno rade svoj posao, njegovim dolaskom zaposleni koji obavljaju poslove unutrašnje kontrole su dobili lično i profesionalno uvažavanje i dat im je podstrek da pod njegovim upravljanjem za kratko vrijeme, sa istim kadrovskim kapacitetima, postignu zavidne rezultate, kako je to već i rečeno.

 Kada je riječ o Katarini Vujačić, takođe ste zaboravili da prije svega pomenete njen dugogodišnji rad na sličnim poslovima u ozbiljnim kompanijama, njeno veliko znanje i iskustvo koje su je preporučili za ovaj posao. Pored već pomenutih kolega, na pozicijama su i kolege koje su u Pošti dugi niz godina, a prepoznati su po svom znanju, iskustvu i doprinosu Kompaniji, poput zamjenika izvršnog direktora Djerdja Camaja, višeg saradnika za poštansko poslovanje, kvalitet i međunarodnu saradnju Slađane Vujović, direktora logistike, prerade i distribucije Žarka Vučinića, direktorice regionalnih centara Lidije Perović, direktorice operatovnih centara za ostale servise i usluge Olivere Bošković i direktorice kompanijskog rasta i razvoja Andreje Vujačić. Ovaj spoj iskustva, znanja i mladosti može predstavljati samo jak pokretač na putu izgradnje savremene i uspješne Pošte.

 Vašim, opet ističemo, impresionističkim tekstom, zasnovanim na neistinama, koji predstavlja pokušaj diskreditacije svih osoba koje ste imenovali, baviće se organi sudske vlasti.

Juče smo vas upozorili na Zakon o medijima član 49 u kom se navodi da ste obavezni da objavite ispravku neistinite, nepotpune ili netačno prenijete činjenice, a s obzirom na to da u vašem tekstu nijeste naveli ništa tačno, obavezni ste da informaciju prenesete doslovno, a izmjene možete vršiti samo u domenu štamparskih i pravopisnih grešaka.

Izvor (naslovna fotografija):

Pošta Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)