test

ROGOVI U VREĆI: Zašto Daki smeta Zdravko i DF, DF-u Daka i Zdravko, a Zdravku Daka i DF

S Rastoder

23/11/2020

12:54

Još u predizborno vrijeme, negdje s početka avgusta, tadašnji nosilac liste koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', a sada mandatar, Zdravko Krivokapić otkrio je beogradskom tabloidu Kurir da najveće zasluge za njegov angažman u politici ima ''veliki dobrotvor i dokazani biznismen'' Daka Davidović. Još tada je tvrdio da u Crnoj Gori ništa nije slučajno i da su sve predranje za njegov angažman u direktnoj vezi sa formiranjem Narodnog pokreta.

Da je Krivokapićeva ispovijest na temu “kako sam posato političar” tačna potvrdio je i Daka Davidović u jednom od intervjua za beogradske tabloide.

“Krivokapić se nikada nije bavio politikom, ali je on čovjek koji čitav život živi na principima četiri jevanđelja. On potiče iz jedne od najuglednijih crnogorskih porodica, direktni je potomak jednog od najvećih junaka Crne Gore, Miloša Krivokapića”, kaže on.

Na pitanje ko je uspio da ubijedi Krivokapića da upliva u vode politike, Davidović kaže da je to bio on i da su razgovori trajali prilično dugo.

Skoro četiri mjeseca kasnije, ovih dana, Davidović je najavio formiranje stranke “Narodni pokret”, usput ustvrdio da će u njegovoj partiji biti i ministara buduće “apostolske” vlade, a Krivokapić nevjerovatnom brzinom demantovao “dobrotovora i velikog biznismena” i “kuma” njegovog ustoličenja.

Davidović je potom odgovorio da će u njegovoj partiji ipak biti neki kandidati za ministre, ali da za to ne zna ni sam mandatar.

“Ministri su već u partiji, samo možda još nisu obaviješteni ili to još uvijek ne znaju oni koji misle da sve znaju. Možda kasni telegram ili satelit nije pustio signal”, ironično je navedeno u reagovanju Davidovića.

Kada svemu ovome dodamo i sagu o tome kako je, prema Davidovićevim riječima, Krivokapić njegov kum i da se poznaju dobro, te Krivokapićev demant da Davidovića zna samo iz menze gdje su dijelili studentski hljeb, jasno je da je negdje puklo.

Gdje, u kojem trenutku i zašto?

Davidović je tokom skoro tromjesečnih razgovora ili pregovora o formiranju vlade, uvidevši Krivokapićevu snagu i integritet te novonastalu popularnost u narodu, predložio profesoru da zajednički formiraju demohrišćansku stranku. Uz to, za tu stranku su imali i blagoslov crkve, što je obojici bilo jako važno. Međutim, očigledno je da je nikšićki biznismen glatko odbijen i da Krivokapić svoju misliju vidi drugačije od velikog ktitora SPC. Ni veliko prijateljstvo Davidovića sa Joanikijem nije moglo da promijeni stvar.

Nezadovoljstvo pirovom pobjedom “Srpskog sveta”, te strahom od toga da ,,ovakva konstelacija nove vlasti ne obećava da može pobjedu sačuvati duži period“, te trvenja sa drugom srpskom strujom – Demokratskim frontom, natjerala je bišeg policajca da se uzda “u se i u svoje kljuse”.

I otuda Narodni pokret.

Raslojavanje i prekompozicija u “Srpskom svetu” nije neka novina u Crnoj Gori. Nekada je u registru bilo i desetak prosrpskih partija koje su imale, osim različitih lidera, i različite radikalne nivoe.

Zato je odmah nakon vijesti o formiranju Narodnog pokreta reagovao i Demokratski front kroz usta najglasnijeg i najagilnijeg igrača – Neobojše Medojevića koji je uputio ironičnu čestitku riječima “srećan povratak u srednji vijek”.

E sad, kako je za Medojevića Dakina partija srednji vijek, a DF to nije, nego najprogresivnija demokratska tvorevina, nije jasno.

Medojević je kazao da je dio plana nove Vlade osnivanje nove “prosrpske” stranke koja će imati podršku crkve i pravljenje koalicije sa “pročišćenim” DPS-om nakon Kongresa te partije.

Prema njegovim riječima, za ostvarenje tog cilja trebalo je razbiti i uništiti DF, kao najjaču opozicionu grupaciju koja se, ističe, zalagala za korjenite i radikalne reforme, demontažu totalitarnig sistema i hapšenje pojedinaca iz prethodnog režima.

Izvor (naslovna fotografija):

Raslojavanje i prekompozicija u “Srpskom svetu” nije neka novina u Crnoj Gori. Nekada je u registru bilo i desetak prosrpskih partija koje su imale, osim različitih lidera, i različite radikalne nivoe.

Ostavite komentar

Komentari (0)