test

Šabović: Otvoreni Balkan – finale Abazovićeve politike

Standard

25/11/2022

20:24

Mnoštvo političko-društvenih procesa i događaja u prethodne dvije godine razobličili su ulogu Dritana Abazovića kao glavnog aktera u 'razvaljivanju' temelja građanske i suverene države. Ostavka jedne od njegovih najbližih saradnica Jovane Marović najbolje govori da to nije prepoznato samo od političke konkurencije, već i od onih ljudi koji su u njegovom bliskom okruženju, poručio je član Glavnog odbora SDP-a Mirza Šabović.

“Premijer u statusu izglasanog nepovjerenja, u saradnji sa svojim vrlim saveznicima iz Demokratskog fronta, uspio je da kroz institucionalnu anarhičnost pripremi teren za ono što bi trebalo da bude njegova finalna misija – ”guranje” Crne Gore u politički eksperiment ”Srpskog sveta” i ”Albanskog projekta” u narodu poznatog kao Otvoreni Balkan”, naveo je Šabović.

Abazović je, po njegovim riječima, svjestan “neminovnog političkog nestanka”, pa je u fazi pripreme izvršenja svog finalnog političkog zadatka, a u, kako kaže, “cilju servilnog služenja tuđim interesima, spreman da iskoristi i svoje najbliže saradnike u realizaciji svoje misije”.

“Mada, ne mislim da u ostavci gospođe Marović postoje etičko-moralni razlozi, prije bih rekao da nije imala dovoljno hrabrosti da do kraja isprati put izdaje državnih interesa, a naočigled građana Crne Gore i naših evrospkih partnera koji su dali svoj jasan stav kada je u pitanju Open Balkan. Prema mojem shvatanju razlozi za ostavku se nalaze u činjenici da analiza inicijative ”Otvoreni Balkan” sa aspekta procesa evropske integracije koju je pripremilo upravo Ministarstvo evropskih poslova jasno otkriva štetnost participiranja Crne Gore u ovom političkom eksperimentu, te da nije postojao bukvalno model kojim bi se kroz pomenutu analizu ove činjenice mogle sakriti, ignorisati ili dovesti u ravan želja Dritana Abazovića i njegove družine iz DF-a”, pojasnio je Šabović.

U takvoj postavci stvari, kako dalje navodi, Abazović bi po starom dobrom običaju, vjerovatno izveo neki, kako kaže, “politički, vrlo često protiv-ustavni egzibicionizam”.

Preporučeno

“Koji je svakako u suprotnosti sa sadržinom pomenute analize, što bi bilo podržano od strane DF-a i ostale družine. U pokušaju da svoju finalnu misiju sprovede do kraja i Crnu Goru ‘ugura’ u Otvoreni Balkan bio bi spreman i da žrtvuje svoje najbliže saradnike, poput Jovane Marović, koja je to na vrijeme shvatila i podnijela ostavku ne želeći personalno da bude kolaterlana šteta servilne politike onoga što je ostalo od ‘građanskog’ pokreta URA”, zaključio je Šabović.

Ostavite komentar

Komentari (0)