test

Sramno je radi ličnih interesa urušavati san mladom momku i bezobzirno rušiti ugled države

Standard

20/10/2021

07:29

Piše: Draško Đuranović

Nakon što se dobro opekla u jedinoj polemici koju je vodila u Pobjedi, ministarka odbrane Olivera Injac junački je otćutala niz naših tekstova u kojima se dokumentovano pisalo o zloupotrebi položaja, nezakonitom zapošljavanju i političkom progonu.

Nakon višemjesečnog tihovanja, odlučila je, ne baš junački, da se u odgovoru na tekst o aferi ,,kadeti“ lukavo zakloni iza institucije Ministarstva odbrane, valjda se nadajući da će sitnim varakanjima sakriti teško ogrješenje o etiku ponašanja javnog funkcionera i, još gore, o kodeks koji bi morala da poštuje jedna profesorica univerziteta.

Neće moći, ministarko. I moram priznati, kao da ovakvim ponašanjem budite mračnu stranu moje ličnosti. Hoću reći: osjećam neko grešno zadovoljstvo što sam Vas primorao, ne samo da sa mučninom čitate istinu o sebi u Pobjedi, nego što morate i da branite neodbranjivo. Ne bih volio da mislite kako postoji i zrnce neke lične netrpeljivosti, ali ne mogu da ćutim na obmane koje se plasiraju.

I kada se oni koji ih emituju, sakrivaju iza institucija ili organa, kao što ste se Vi zaklonili iza reagovanja Biroa za komunikaciju i odnose sa javnošću, kao što ste pokušali da plaštom zvaničnosti prikrijete opsjene koje plasirate.

Ne može. Nastaviću da polemišem sa Vama, a ne sa nekim bezličnim organom.

Dakle: u reagovanju ste, ministarko odbrane, otkrili tajnu koju ste željeli da sakrijete – objavili ste, prvi put, rang-listu kadeta, kandidata za pilote. Moguće da ste tako željeli da dokažete regularnost izbora kandidata za školovanje na Vojnoj akademiji ,,Ikaron“.

Stvarno mislite da je jedna tabela u ekselu dokaz? Da ste htjeli da igrate, kako se to kaže, otvorenih karata, onda bi objavili tabelu sa punim podacima i potpisom predsjednika komisije. Kao što bi otkrili bodovanje u još dva segmenta kojih nema u tabeli, a koje pominjete u reagovanju – psihološko testiranje i bezbjednosnu provjeru.

A da ste elementarno bili korektni, ne prema kandidatima koji su očito bili jako dobri, nego prema instituciji na čijem ste čelu, ne biste ulazili u zakulisne igre. Da podsjetim i Vas koja nećete da se sjetite, ali i obavijestim čitaoce: Ministarstvo odbrane nije htjelo da saopšti pune podatke, ne samo kandidatu koji se žalio na odluku, već i Komisiji za žalbe Vlade Crne Gore. Iako je to Komisija tražila u više navrata!

Prećutali ste – da, opet junački – i Rješenje Agencije za zaštitu podataka, broj UPII 07-30-3691 – 2/21 od 30. septembra, kojim se poništava Rješenje Ministarstva odbrane da se ne dozvoli Marku Mitroviću uvid u bazu podataka.

Nijeste, međutim, oprostili Komisiji za žalbe što je poništila Vašu ,,Odluku o izboru lica za obrazovanje na Vazduhoplovnoj akademiji u Atini“, jer ste kandidata Mitrovića uputili da se žali Upravnom sudu, a ne drugostepenoj Komisiji za žalbe.

Kadetu koji se žali dali ste, iako imate u resoru desetine pravnika, pogrešnu pravnu pouku! Treba da vjerujem da je riječ o banalnoj grešci jedne profesorice univerziteta?

Ne, već loša namjera, što ste dokazali već sljedećim postupkom: zatražili ste, i uspjeli, da Vlada Crne Gore, bez održavanja sjednice, ekspresno ukine Komisiju za žalbe i da svim članicama (sve su bile žene) automatski prestane mandat.

I Vi onda govorite o poštovanju procedura, tvrdite da je izbor bio regularan?

Opet Vas podaci kojima raspolaže Pobjeda demantuju. Jer, ako je sve bilo regularno, ako neko iz Vašeg kabineta nije malo ,,poradio“ po ocjenama, zašto ste onda – baš Vi – izašli u susret kandidatu Mitroviću i uputili molbu da se na Akademiji ,,Ikaron“ omogući školovanje i za – trećeg kadeta?

Ne potcjenjujte, gospođo ministarko, novinare Pobjede. Evo, podsjetiću Vas ako ste zaboravili što ste radili ovog ljeta (hm, zvuči kao naslov onog horora).

Dakle, 20. avgusta, po nalogu ministarke Olivere Injac, Ministarstvo odbrane se obratilo vojnom atašeu Republike Grčke u Beogradu, koji na nerezidentnoj osnovi pokriva i Crnu Goru, sa molbom da se omogući školovanje još jednog kadeta za pilota. Kako je procedura složena, pa je bilo neophodno i izjašnjenje Generaštaba Vojske Grčke, čekalo se na odluku.

Izgledalo je da ministarka, ipak, ima veliko srce i hoće da učini. Biće da ni Marku Mitroviću ništa nije bilo sumnjivo, mislili su da se neće ništa tražiti zauzvrat.

Osamnaestogodišnji Mitrović, čak, piše pismo zahvalnosti.

– Ovim putem želim da Vam se srdačno zahvalim što tražite način da i ja budem upućen na školovanje, imajući u vidu rezultate koje sam postigao na testiranju. Zaista Vaš čin iskreno i duboko cijenim i želim da vjerujem da će, konačno, moj dječački san uskoro postati realnost – piše Mitrović 27. septembra, uz podsjećanje da je on, uz još dva kandidata, sa zdravstvenim sertifikatom CAA Crne Gore.

Djelovalo je kao završena stvar: da ministarka Injac ne želi da utiče na ponašanje tužiteljke Mitrović koja je još u maju otvorila predmet protiv nje po prijavama Aleksandra Volkova. Činilo se i da to što ministarka Injac uporno, duže od dva mjeseca, izbjegava da se pojavi u Specijalnom tužilaštvu nema nikakve veze sa komplikacijama u odabiru kadeta za Grčku.

Tako je izgledalo sve do 6. oktobra, kada je iz Grčke u Ministarstvo odbrane stigla radosna vijest: odobrenje da Mitrović ide na školovanje.

Ili je tako trebalo da bude, da ta vijest obraduje i ministarku odbrane: država, partner iz NATO, donirala je vrlo skupo školovanje za još jednog kadeta, budućeg borbenog pilota. Istovremeno, to je i znak uvažavanja Crne Gore i njenih potreba, pa se očekivalo da će, u interesu unapređivanja dobre saradnje sa partnerima iz NATO, Ministarstvo odbrane odmah reagovati.

E, tu ova priča dobija novi zaplet. Ponižavajući za ministarku, Vladu u kojoj sjedi i državu koju predstavlja. Jer, otkud da Grci znaju što su stvarne, lične potrebe ministarke Injac?

Sljedećeg dana nije bilo obavijesti za Marka Mitrovića iz Ministarstva odbrane, ni narednog, ni naredne sedmice; Ministarstvo odbrane kolegama u Grčkoj nije poslalo ime i prezime trećeg kadeta…

E, sad, ministarko Injac, hoćete da kažete da se nijeste poigravali budućnošću mladog čovjeka, trgujući uticajem, čekajući da specijalna tužiteljka Lidija Mitrović pogazi zakletvu i odbaci krivične prijave protiv Vas?!

Kada je Specijalno tužilaštvo zatražilo da Skupština Crne Gore skine imunitet ministarki odbrane, Injac je odmah, 14. oktobra, burno reagovala, rekavši da ,,mjesecima trpi pritiske tužiteljke Mitrović da svog sina pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, suprotno pozitivnim unutrašnjim propisima…“ Na kraju je fajterski poručila – ,,tog filma gledati nećete“.

Ministarka Injac, koja je 20. avgusta zvanično i ljubazno tražila treće mjesto za kadeta Mitrovića, kao da nije ista ministarka Olivera Injac od 14. oktobra koja osorno tvrdi da je to u suprotnosti ,,sa unutrašnjim propisima“.

I onda treba da vjerujemo da je ministarka odbrane žrtva? Moguće, ali je samo žrtva vlastite nerealne ambicije da je sposobna da upravlja sistemom odbrane Crne Gore.

A što se tiče filmova, ministarko Injac, toplo preporučujem neki dobar naučnofantastični. Recimo, Nolanov ,,Tenet“. Ne zato što tamo glavni junak juri nazad kroz vrijeme, pa da se uludo ponadate da možete naknadno ispraviti laži koje ste posijali. Ne, film preporučujem više zbog jedne replike, ono kada mlada naučnica kaže glavnom junaku: ,,Nemoj da se trudiš da razumiješ, opusti se i samo prihvati to kako jeste“.

Ako ste se uživjeli u ulogu te naučnice, onda Vam moram reći da taj film ovdje u Crnoj Gori nećete gledati: dokumenta koja Pobjeda objavljuje govore o nezakonitosti, ali prije svega o nemoralnosti Vašeg djelovanja.

A što se tiče nekog novog konkursa za pilote, ako još budete na ovoj apostolskoj funkciji, predlažem najbolje rješenje. Ministarko, angažujte u komisiji ove padobrance iz Crkve Srbije, popa Mijajla Backovića ili episkopa Metodija. Oni će Vam najbolje izabrati pilota. Može valjati za neka buduća ustoličenja.

Do tada, budite korektni pa sami zatražite skidanje imuniteta. Ako je istina na Vašoj strani, nemate od čega da strahujete, zar ne?

Ili možda imate, o čemu će Pobjeda, pogađate, opet pisati.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Draško Đuranović

Ostavite komentar

Komentari (0)