test

Stoltenberg: Granice na Balkanu nisu mijenjane zbog NATO, već zbog internih odnosa u SFRJ

Standard

12/01/2022

15:50

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg kazao je da je današnji sastanak sa predstavnicima Rusije bio ''iskren i konstruktivan'' i da je susret, koji je potrajao sat duže od predviđenog, bio koristan.

On je nakon sastanka Savjeta NATO – Rusija kazao da su saveznici jasni oko daljeg puta. Bilo je riječi o različitim pitanjima, a fokus je bio na situacji oko Ukrajine i bezbjednosti Evrope.

Stoltenberg je rekao da samo Ukrajina i 30 saveznica mogu odličiti o učlanjenju te zemlje u Alijansu i pozvao Rusiju da deeskalira situaciju i povuče vojne trupe sa zapadnih granica.

“Svaka sila usmjerena prema Ukrajini bila bi teška greška i imala bi ozbiljne posljedice. Rusija bi platila visoku cijenu”, rekao je Stoltenberg.

Ocijenio je i da je rizik od oružanog sukoba u Evropi realan, te da bi Moskva mogla da trpi ekonomske i političke sankcije ako do njega dođe.

Generalni sekretar NATO je kazao da je ta organizacija defanzivna, te da nije primorala nikoga da joj se pridruži.

“Proširenje je bilo ugaoni kamen za širenje demokratije širom Evrope. Mnogi saveznici su bili danas u prostoriji i potvrdili to. Ušli su u NATO jer su željeli da budu dio odbrambenog mehanizma koji garantuje bezbjednost. Nekoliko bivših SFRJ članica je potvrdilo da se država nije raspala zbog NATO. Cijela ideja da NATO koristi silu da bi mijenjao granice je lažna. One su se promijenile zbog internih razloga u SFRJ”, rekao je Stoltenberg.

Svako ima pravo da bira svoj put

Upitan da li stvarno vjeruje da slanje jedinica u Ukrajinu doprinosi deeskalaciji, Stoltenberg je kazao da zvanični Kijev ima pravo da se brani i da oni ne predstavljaju prijetnju.

“Rusija je značajno uložila u naoružanje i koristila je vojnu silu protiv Ukrajine ranije. 2014. su aneksirali dio Ukrajine, Krim i preko separatista kontrolišu Donbas. Rusija je agresor koji je koristio i nastavlja da koristi silu. Nagomilavaju stotine hiljada trupa, artiljerije, dronova, a tu je i prijeteća retorika. Ova kriza je maslo Rusije, zato je važno da oni deeskaliraju”, rekao je generalni sekretar.

Rekao je i da se može napredovati u razgovorima ako Rusija pronađe način da “krene naprijed”.

“Ali nismo spremni da pravimo kompromis o ključnim pitanjima evropske bezbjednosti – da svaka zemlja može da bira svoj put.”

Stoltenberg je kazao da je predložio seriju sastanaka koji bi adresirali niz pitanja.

“Rusija nije bila u poziciji da to prihvati, ali nisu ni odbili. Kazali su da im je za odgovor potrebno vremena”, rekao je generalni sekretar NATO.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Jens Stoltenberg

Ostavite komentar

Komentari (0)