test

Suada Zoronjić (URA) za Standard: Spremni smo da svima u lice kažemo šta mislimo

V. Karadžić

17/02/2020

09:09

Konačan ishod dijaloga koji je inicirao predsjednik Vlade Duško Marković trebao bi da bude stvaranje ambijenta za slobodne i fer izbore, kroz valjanu reformu izbornog sistema i institucija, poručila je potpredsjdnica URE Suada Zoronjić.


Zoronjić je u intervjuu za Standard poručila da URA baštini dijalog kao istaknutu demokratsku vrijednost, dodavši da je razgovor između različitih društvenih i političkih subjekata neophodan Crnoj Gori.

Takođe je napomenula da dijalog nipošto ne smije biti parcijalan već mora okupiti sve društvene subjekte.

Predsjednik stranke Dritan Abazović je prihvatio poziv premijera Duška Markovića na dijalog. U kom pravcu očekujete da se dijalog odvija i šta bi bio njegov konačan ishod?

URA kao proevropska partija apsolutno baštini dijalog kao istaknutu demokratsku vrijednost. Svima smo u svim situacijama spremni da kažemo u lice šta mislimo i iznesemo svoje stavove – jasno i transparentno.

Ali za dijalog su potrebne iskrene namjere i  dvije strane spremne da rade u korist razvoja i progresa društva, smirivanja tenzija i vraćanja atmosfere u kolosijek normalnosti. Vlast na čelu sa DPS-om takve namjere do sada nije pokazala. Nadamo se da je ovaj poziv premijera Markovića konačno rezultat iskrene namjere. 

Treba napomenuti i da je Demokratska partija socijalista za sve ovo vrijeme nebrojano puta prevarila sve subjekte društva a posebno građane, tako da je logično da u njima ne možemo tražiti garant povjerenja. Zbog toga je URA predložila na sastanku sa komesarom Varheljijem da moderator dijaloga bude neko od naših partnera iz Evropske unije ko će garantovati iskrenu i fer raspravu kao i omogućiti da se reforme sprovedu. 

Konačan ishod svakog dijaloga trebao bi da bude kompromis. Vlast, na kojoj je najveća odgovornost za cijelu situaciju u državi trebala bi da stvori ambijent u kojem će se u Crnoj Gori dogoditi fer i slobodni izbori a oni moraju imati i period prije u kojem će se moći na valjan način implementirati izborne reforme i reforme u mnogim institucijama. U konačnom, to bi Crnoj Gori poslije izbora donijelo stabilnost, ko god da osvoji vlast i institucije bi bile spremne da predano rade na EU integracijama.

Kako komentarišete odluku, prosrpskih partija, da odbiju poziv na dijalog i kako to može uticati na aktuelnu, prilično zategnutu, političku situaciju?

Dijalog ne treba da je parcijalan, dijalog treba da je sveobuhvatan i da okupi sve subjekte društva. To je, vjerujem jedino moguće ukoliko vlast pokaže dobru volju i namjeru a to će vjerovatno biti vidljivo već na samom početku dijaloga.

Naša politika je da dijalogu treba dati šansu u ovom kritičnom momentu za društvo i na prvom sastanku moći ćemo vidjeti kolika je stvarna spremnost Vlade i premijera da se stvari rješavaju. Ukoliko ta spremnost izostane, biće jasno da je odgovornost isključivo na Vladi Crne Gore, njenom premijeru i da će oni morati da snose odgovornost za sve ono što će slijediti ubuduće.

Što se tiče ostalih partija nije naše da komentarišemo njihove stvavove ali valjda je svakome jasno da bez zajedničkog dogovora bez obzira na razlike ne možemo ostvariti nikakav pomak u bilo kojoj sferi javnog života.

URA je ostala istrajna u bojkotu Parlamenta, međutim postavlja se pitanje koji su rezultati tog bojkota i šta su građani koji su Vas glasali dobili time?

Građani su prije svega dobili političku opcija za koju znaju da joj mogu vjerovati. Dok su svi ostali na ovaj ili onaj način prekršili sporazum koji je 2016. potpisala sva opozicija o bojkotu državnog parlamenta do okončanja, razrješenja i dobijanja pravnog epiloga svih nezakonitih radnji i malverzacija koje su pratile te izbore, URA je ostala dosljedna u bojkotu parlamenta koji je konstituisan na izborima koji su održani u nedemokratskoj, nefer i neregularnoj atmosferi.

Od tada do danas, ništa se nije promijenilo a opozicija je prekinula bojkot i time dala puni legitimitet DPS-u za nesmetano obavljanje svog mandata dobijenog na pokradenim i neregularnim izborima. Da je sva opozicija ostala u bojkotu, mnoge stvari bi do sada dobile svoj epilog a mnoge institucije bi bile oslobođene a Crna Gora bila koracima naprijed u procesu EU integracija.

Osim toga, zadovoljstvo je URE što su neki od naših prijedloga reforme iz našeg ekonomskog programa“Posao za sve” i našeg zdravstvenog programa “Zdravstvo za sve” našli svoje institucionalno mjesto i što je Vlada takve mjere sprovela u svoju zvaničnu politiku. I to je ogroman doprinos na poboljšanju života građana. 

Za građane se ne borite isključivo u parlamentu, mnogi su drugi kanali otvoreni u toj borbi a to URA radi već godinama unazad.

Građani sve ove ovo prepoznaju a to su pokazali i brojni lokalni izbori na kojima su građani prepoznali naše iskrene namjere i dali nam podršku. Isto tako URA je značajan posao uradila na međunarodnom planu kroz ostvarivanje diplomatskih kontakata a na putu smo institucionalizacije  članstva u najbržu rastuću parlamentarnu grupaciju EU parlamenta – Zelenih Evrope.

Zbog bojkota ste kritikovani da niste radili posao za koji su Vas građani izabrali ali ste zato primali platu iz džepova poreskih obveznika, kako komentarišete ove optužbe?

Takve optužbe sve vrijeme dolaze od onih koji su budžet Crne Gore oštetili za iznose od milione eura, od onih koji se u političkom životu Crne Gore poznaju kao najkorumpiranija i najkriminalizovanija vlast u istoriji zemlje. Od onih za čija imena se vežu bezbroj najgorijih afera u istoriji Crne Gore i od onih za koje postoje dokumentovani dokazi da kupuju izbornu volju građana.

Zanimljivo da takve optužbe nikada nijesmo čuli na terenu razgovarajući sa našim članovima, simpatizerima i građanima, zato što su potpuno netačne. Ljudi prepoznaju našu svakodnevnu aktivnost i znaju da smo mi van parlamenta jer tako branimo pravdu a ne što ne želimo da radimo u parlamentu.  Cijenim da je to najmjerodavniji odgovor na Vaše pitanje povodom tih optužbi koje, ponavljam dolaze isključivo od strane vlasti. 

Očigledan je porast nacionalističke retorike i uticaja nacionalnih stranaka. Šta će URA, kao građanska partija, preduzeti da se ovaj trend smanji?

Nacionalistički diskurs je ono što sve vrijeme najviše odgovara DPS-u i njegovom političkom profiterstvu. Zbog toga sve vrijeme decenijama unazad podstiče se upravo ovaj vid retorike. U tim vodama ova partija najbolje plovi a to državu čini zarobljenu u mjestu i ne da joj da iskorači ni sociološki ni civilizacijski. Podršku takvoj retrogradnoj politici pruža i jedan dio retrogradnih opozicionih političkih stranka koji očigledno ne žele promjene već kao i DPS uporno drže građane u čeljustima devedesetih godina.

Zbog toga je čitava ova situacija koja nam se dešava pažljivo pripremljena u kuhinji tridesetogodišnjeg režima, sa ciljem da se nacionalistički diskurs održi kontrolisanim. No, on je odavno izašao iz tih okvira a država tapka u mjestu što se tiče njenog progresa.

Uloga svih pristojnih, civilizacijskih i građanskih snaga u društvu je da se okupe i što jasnije artikulišu stavove koji će, sigurna sam, označiti u jednom momentu i preporod Crne Gore. 

URA već duže vremena radi na platformi koja će biti kohezioni faktor za sva ostrva slobode u crnogorskome društvu i koja će na pravi način artikulisati ideje savremenog, modernog, evropskog i građanskog društva. Vjerujemo da će ta opcija zadobiti ogromno povjerenje građana i da će mijenjati Crnu Goru na bolje.

Izvor (naslovna fotografija):

Konačan ishod svakog dijaloga trebao bi da bude kompromis

Ostavite komentar

Komentari (0)