test

UHVAĆENI U PREVARI: Pozivaju se na član Poslovnika koji nije usvojen

Standard

28/12/2020

20:39

Vladajuća većina uvrstila je u dnevni red današnje sjednice parlamenta izmjene Poslovnika kojim se dodatno pojašnjava utvrđivanje kvoruma na način da se dodaje član koji glasi ,,da prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnima se smatraju poslanici koji su fizički prisutni u plenarnoj sali Skupštini i poslanici koji učestvuju primjenom bezbjedne informaciono komunikacione tehnoogije”, saznaje Pobjeda.



Ta izmjena, dakle, još nije usvojena a insistiranje na odredbi koja nije na snazi potvrđuje da su poslanici vladajuće večine suštinski priznali da nemaju kvorum i da su prekršili Poslovnik Skupštine.

Skupština Crne Gore počela je sjednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a kvorum je utvrđen prozivkom poslanika, iako se kvorum utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje na način što je svaki poslanik dužan da se prijavi ubacivanjem identifikacione kartice ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

Prema Poslovniku o radu parlamenta predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika .

Kvorum je potreban za: početak sjednice; usvajanje zapisnika; utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. Kvorum nije potreban u toku pretresa na sjednici.

Kvorum se, kako se navodi u članu 90 Poslovnika, utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine.

Na zahtjev 10 poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši se prozivkom poslanika, što je urađeno na današnjoj sjednici ali poslanica Demokratskog fronta Maja Vukićević nije bila u sali već je ,,odziv” na prozivku učinila onlajn aplikacijom, što važeći Poslovnik ne predviđa.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)