test

URA: Spriječiti potpunu devastaciju Stare Varoši, neophodna hitna reakcija i poništenje štetnog plana

Standard

22/02/2022

16:13

Iako je Stara Varoš decenijama devastirana lošim planskim dokumentima i divljom gradnjom, najnovije aktivnosti na više otvorenih gradilišta predstavljaju posljednje eksere u sanduk njenog duha i urbanističkog smisla, pa je neophodno odmah i bez odlaganja staviti van pravne snage nakaradni planski dokument koji takve aktivnosti legalizuje i pristupiti njegovoj hitnoj reviziji, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Podgorička URA reagovala je povodom započete izgradnje u ulicama Petra Prlje, Crnogorskih serdara, Ljubović i Kralja Nikole, kao i u drugim djelovima Stare Varoši u kojima se „priprema ili već gradi niz objekata daleko veće spratnosti od postojećih objekata, koji decenijama i vjekovima čine jedan od najstarijih djelova našeg grada“.

– Da bi sačuvali „duh Podgorice“ i njegovali njene simbole, moramo prije svega dozvoliti proces starenja našeg Grada i smislenog, ravnomjernog i planskog prožimanja različitih kulturnih i istorijskih nasljeđa. Zbog toga je urbanistička praksa, širom svijeta, pokazala i dokazala da je uništavanje istorijskih gradskih jezgara, rušenje spomenika i važnih simboličkih tačaka, pa čak i često mijenjanje imena ulica ili trgova ponukano političkim ili ideološkim promjenama, proces koji uništava i „anulira“ vrijednost nekog prostora, a nikako mu ne daje na većem značaju. Prostora za izgradnju novih stambeno-poslovnih blokova ima u mnogim djelovima našeg grada, a da to ne ugrozi ni infrastrukturne kapacitete, ali ni simbolički kapital koji naš Grad posjeduje i koji su naše generacije – naslijedile. Zbog toga je neophodno, za početak, staviti van pravne snage štetni planski dokument UP „Stara Varoš – Dio zone A“, koji je gradonačelnik Vuković predložio, a skupštinska većina usvojila u decembru 2018. godine, kojim se trajno i bespovratno devastira prostor Stare Varoši, a odmah nakon toga pristupiti izradi novog plana i izradi Studije zaštite Stare Varoši – ukazala je podgorička URA.

Namjene površina i novoucrtani stambeno-poslovni objekti u Staroj Varoši

U podgoričkom odboru URA ukazuju na započete objekte u ulici Petra Prlje i Ljubović, “čija izgradnja bi na drastičan način narušila kvalitet života stanara/ki okolnih objekata, ali i trajno obesmislila Staru Varoš kao postojeću urbanističku cjelinu”.

– Kada smo već dozvolili divlju gradnju u svakom dijelu Stare Varoši, katastrofalnim planskim dokumentima i ranijim višedecenijskim nemarom inspekcijskih organa, onda je konačno potrebno podvući crtu i sačuvati ono šta je preostalo od nekada najljepšeg dijela našeg grada. Kako su zaštićeni i organizovani rimski Trastevere, stari grad Lion, Matera i brojni drugi lokaliteti sa velikim simboličkim značajem, tako je neophodno zaustaviti dalju devastaciju Stare Varoši i započeti sveobuhvatnu Studiju zaštite i revitalizacije njene zaštite – kazali su iz podgoričkog odbora GP URA.

URA je problematizovala posljednje interpolacije na zahvatu od ulice Petra Prlje, do bulevara Crnogorskih serdara, naglasivši da te aktivnosti „predstavljaju samo uvertiru u dalju devastaciju, ukoliko se ovaj i susjedni planovi hitno ne upodobe potrebama normalnog razvoja i očuvanja Stare Varoši“.

– Ukoliko znamo da je ovaj plan, kao i mnogi slični koji su donošeni na rok od 5 godina, a kasnije vještački produžavani na još 5, 10 ili 15 godina, donešen po starom Zakonu kojim se obrađivač plana birao na osnovu najjeftinije ponude na tenderu, zanemarujući kvalitet i sa potpuno promašenim programskih zadacima, onda je jasno da on, kao i ogromna većina važeće planske dokumentacije u našem Gradu, predstavljaju temelj daljeg uništavanja našeg grada i povlađivanja interesima investitora, zbog čega zahtijevaju hitnu reviziju. Sve drugo bio bi nastavak katastrofalnog odnosa prema našim prostornim resursima, sa trajnim i nesagledivim posljedicama po našu Podgoricu i njen smislen, ravnomjeran razvoj – zaključili su u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)