test

Utvrdili kršenje zakona u šest slučajeva, podnose prekršajne prijave

Standard

07/05/2021

07:59

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je 37 postupaka koji se odnose na upotrebu javnih resursa u kampanji za lokalne izbore u Herceg Novom i utvrdila da je u šest slučajeva došlo do kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz te institucije.



Tokom predizborne kampanje za izbore u Herceg Novom, koji će biti održani za dva dana, predstavnici nove vlasti boravili su više puta u tom gradu ne samo u partijskom, već i u svojstvu državnih funkcionera.

Predstavnici stare parlamentarne većine optužili su novu da tim djelima grubo krše propise. S druge strane, iz vladajuće većine, ne negirajući te tvrdnje, saopštili su da najmanje prava da ih optužuju imaju oni koji su godinama grubo zloupotrebljavali državne resurse u partijske svrhe.

ASK je od početka kampanje u Herceg Novom pokrenula 37 postupaka, od kojih su se 32 odnosila na kontrolu ograničenja mjesečne potrošnje, tri na kontrolu otpisa duga, a po jedan na dodjelu jednokratne pomoći i regulisanje zapošljavanja u toku kampanje.

” Zbirno, utvrđen je osnov sumnje da je u šest slučajeva došlo do kršenja Zakona. Po jedan se tiče pružaoca medijskih usluga i političkog subjekta, a preostala četiri organa vlasti, od kojih se tri odnose na regulisanje zapošljavanja, a jedan na dodjelu socijalne pomoći. Agencija će u navedenim slučajevima pokrenuti prekršajne postupke”, naveli su iz Agencije.

KAZNE OD 200 DO 2.000 EURA

Podsjećaju da ukoliko sudovi za prekršaje budu utvrdili odgovornost u tim slučajevima, član 68 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđa novčanu kaznu za odgovorno lice od 200 do 2.000 eura.

” Agencija za sprečavanje korupcije će nastaviti da, na osnovu svojih zakonskih nadležnosti, suštinski i metodično kontroliše kampanju djelujući u korist legitimiteta izbornog procesa i promocije vladavine prava”, kazali su iz ASK-a.

OBEĆANJE BIRAČU RADOVANJE

Premijer Zdravko Krivokapić u utorak je obišao Brodogradilište u Bijeloj, koje je prepoznato kao jedna od crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori i tada saopštio da se nada da će odvoz opasnog grita predstavljati novi početak za to mjesto.

Krivokapić je juče nakon sjednice Vlade održao i konferenciju za novinare. Obraćanje predstavnika Vlade nakon sjednica rijetka je praksa nove vlasti, a iako je na njoj bilo riječi o masovnoj imunizaciji koja za sada ima dobar trend, kompaniji To Montenegro, poštovanju mjera u vjerskim objektima, a novine u vezi puta Meljine – Petijevići najavljene su kao glavna tema o kojoj će premijer govoriti.

Vlada je, kako je najavio, na dijelu puta Herceg Novi – Trebinje preuzela koncesiju i granice će biti jednostavnije za prelaženje tokom turističke sezone. To je vijest koja dolazi sasvim ,,slučajno“ uoči lokalnih izbora u Herceg Novom.

Tokom lokalne kampanje i vlast i opozicija uobičajeno su najavile (ne)realna obećanja od kojih se izdvojila najava gradnje podmorskog tunela za saobraćajna vozila i pješake od Zelenike do Luštice, bez jasnog plana i podataka na koji način bi novac za projekat, koji bi svakako sačuvao životnu sredinu upotpunjujući turističku ponudu, bio obezbijeđen

Nestranački ministar šef izbornog štaba?

Optužbe za zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe nijesu se samo čule od opozicije, već i od dijela nove vlasti. Tako je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević nedavno, na sjednici Odbora za bezbjednost, kazao da se borio protiv te pojave i tokom mandata prethodne vlasti dodajući da će tu borbu nastaviti.

” Žestoko ću se boriti protiv zloupotreba ove vlasti i određenih ministara koji su šefovi izbornih štabova a nastupaju sa nekih vanstranačkih pozicija. Čim budem prikupio te informacije, javno ću da prozovem te ministre da zloupotrebljavaju svoju funkciju i poziciju koju smo im dali mi, jer oni 30. avgusta nijesu mogli ni da sanjaju da će biti ministri. Vjerovatno su po nekim mansardama po Zapadnoj Evropi čekali poslove a sada su odjednom ministri i neformalni šefovi izbornih štabova, čas u Nikšiću, čas u Herceg Novom. Što se mene tiče, uvijek ću to kritikovati, jer se nijesam borio da se zamijene uloge a da se zloupotrebe nastave”, kazao je ranije Knežević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Herceg Novi

Ostavite komentar

Komentari (0)