test

Skupština ponovo usvojila vraćene zakone – Knežević: Abazović i Bečić manje da se gledaju sa Đukanovićem, a više sa nama

Standard

20/01/2021

13:27

Sjednica Prvog i sjednica Drugog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2021. godini, počela je u 12 sati. Kako je najavljeno, na sjednicama će se glasati o zakonima koje je Skupština usvojila 29. decembra prošle godine, a koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje. Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

14:10

Predsjednik Bečić stavio je na ponovno odlučivanje zakone koje je predsjednik države vratio Skupštini.

Skupština je ponovo donijela Zakon o izmjeni Zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ovim je Sjednica Drugog vanrednog zasijedanja u 2021. godini završena.

14:09

Poslanici su jednoglasno izglasali predloženi Dnevni red za Sjednicu Drugog vanrednog zasijedanja u 2021. godini.

  1. Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjeni Zakona o radu;
  2. Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima;
  3. Ponovno odlučivanje o Zakonu o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

14:07

Poslanik Marko Milačić se osvrnuo na nekoliko hapšenja u prethodnom periodu i istakao da to nisu hapšenja koja sprovodi nova vlast, već ih sprovodi Milo Đukanovi.

14:02

Poslanik Koprivica objasnio je da sastanak sa Đukanovićem nije neformalan, već je bio javan i transparentan i održan na poziv predsjednika Vlade, na koji nisu mogli da se ne odazovu oni koji su pozvani.

14:00

Milan Knežević je kazao da nema ništa da se prisustvuje sjednicama Savjeta za odbranu i bezbjednost , ali je protiv da se prave sastanci o kohabitaciji sa Milom Đukanovićem.

“Sve što je zakonska obaveza treba se poštovati, ali neformalni sastanci nisu obaveza. Neprirodno je da se neko više puta sretne sa Đukanovićem nego sa liderima vladajućih partija s kojima treba da rješavaju ova pitanja”, rekao je on.

13:55

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da Ustavni sud nije radio svoj posao i da Skupština u ovom sazivu nije mogla ništa da uradi jer je Ustavni sud u tome sprječava. Napomenuo je da krivicu snosi i prethodni saziv Skupštine.

“Uslov za prestanak sudije Ustavnog suda nastupio je 5. marta 2019. godine. Ako pojedini članovi Ustavnog Odbora propuste da na sjednici to sve kažu, pa se javi naknadna pamet i ustavni odnos pokušavaju da predstave kao politički. Nije naročito znanje kazati da je Đukanović uticao na Ustavni sud. Nije nikakvo junaštvo to kazati ovdje. Ono što je značajno je, čudi me kako se može jedan ustavnu odnos između trojice čelnika vlasti, predsjednika Skupštine, Vlade i države predstaviti kao politički”, rekao je Koprivica.

Čudi kako je kazao, prevođenje ustavnog odnosa u političku ravan.

Oni su podnijeli predlog da predsjednik Državne izborne komisije bude razriješen.

13:51

Posanica GP URA Božena Jelušić kazala je da smatra da put kojim je krenula Crna Gora nije dobar.

“Naš osnovni zadatak je da smirimo tenzije i da se dogovaramo. Moraćemo svi zajedno i pozicija i opozicija da riješimo zajedno. Odgovornost je i na onima koji nisu došli danas. Prema tome, apelujem na sve nas, jer su nam potrebna 49 glasova da pokušamo da se dogovorimo”, rekla je Jelušić po pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda.

13:43

Poslanik DF Milan Knežević saopštio je da se godinama pita šta će Crnoj Gori ovakav Ustavni sud koji je jednom poslaniku odredio da mu imunitet traje samo dok je u skupštinskoj sali.

“Kao član Ustavnog odbora i jedan od lider DF imam obavezu da upozorim da Ustavni sud već duže vremena funkcioniše kao puč sredstvo u rukama Mila Đukanovića, kako bi osporavali zakone koje donese ovaj dom”, rekao je Knežević.

On je pozvao Abazovića i Bečića da se manje gledaju sa Milom Đukanovićem, a više sa njim i Andrijom Mandićem.

13:37

Ponovnim odlučivanjem Skupština je donijela i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Time je sjednica Prvog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2021. godini završena.

13:32

Predsjednik Bečić stavio je na ponovno odlučivanje Zakon o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Glasao je 41 poslanik, svi su glasali za.

Bečić je objavio da je Skupština ponovo donijela Zakon o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

13:28

Usvojen je Dnevni red za Prvu sjednicu:

  • Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica;
  • Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama;
  • Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija;
  • Ponovno odlučivanje o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

13:08 Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na početku sjednice rekao je da je juče popodne primio, kako kaže, skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda.

“U tom dopisu on traži da Skupština Crne Gore dostavi odgovor, u odnosu na predlog za ocjenu ustavnosti odluke o obrazvanju odbora za sveobuhvatnu reformu, u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasijedanju Skupština ni teoretski ne može, u tom roku, da utvrdi akt koji će značiti odgovor Ustavnom sudu u odnosu na navode koji su navedeni u predlogu za ocjenu ustavnosti. Svi drugi akti koji su dostavljeni od Ustavog suda, u svakom zahtjevu je rok 30 dana za odgovor Skupštine, jedino u ovom je 15”, rekao je Bečić.

Bečić navodi da ne zna formalno, ali može da nagađa, ”uvjeren je da su različiti sudije izvjestioci predložili predsjedniku Ustavnog suda potpisivanje ovih akata”.

”Neko želi da najviši zakonodavni doma u CG bude onemogućen u sprovođenu svojih nadležnosti, jer mi moramo da poštujemo Ustav i Poslovnik. A neko nam nameće rokove koji su suprotni svemu onome što je obaveza i pravna osnova za postupanje ovog visokog doma. Uvjeren sam da iza ovog zahtjeva koji je potpisao predsjednik suda, stoji sutkinja Desanka Lopičić”, kaže Bečić.

“Jasno vam je da u vanrednom zasijedanju Skupština ni teoretski ne može u tom roku da utvrdi akt”, kazao je Bečić.

13:06 Bečić je saopštio da Skupština ima kvorum jer se u sali nalazi 41 poslanik.

12:59 Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić otvorio je drugu vanrednu sjednicu.

Ostavite komentar

Komentari (0)