test

Vlahović: MVP stvara sliku haosa, pročitani su na svim važnim adresama

Standard

16/06/2021

15:31

Ambasador Miodrag Vlahović komentarisao je u ''Drugačijoj radio vezi'' ponašanje MVP, koje je zatražilo agremane u zemljama prijema za osobe koje predsjednik Crne Gore nije naimenovao za ambasadorske funkcije.

“Poslati takve predloge zemljama prijema i međunarodnim organizacijama gdje treba da postoje naši predstavnici je prvo neuobičajeno, drugo pogrešno i treće štetno. Bez obzira kako ko interpretira kohabitciju ili zakonske ustavne norme koje se tiču ove problematike”, jasan je Vlahović.

Na pitanje da pojasni o kakvoj šteti govori: po imidž, ugled države makar u tim zemljama prijema ili još ponešto, nekadašnji šef crnogorske diplomatije kaže:

“To odaje sliku neozbiljnosti i neorganizovanosti i izvjesnog haosa, da kažemo nesređenih odnosa, neprepoznatljivih situacija u onome što je vanjska politika Crne Gore. Na adresama prijema, odnosno u zemljama gdje mi imamo dimplomatsko konzularna predstavništva ipak bi bilo dobro i korisno i za nas kao državu i za relaciju naše države sa tom državom ili adresom da se radi o čistom, transparentnom, potvrđenom postupku.

Vi šaljete kandidata za ambasadora tražite njegov agreman u potpisanoj formi, a druga strana već sada zna da ovdje, kod kuće, kod nas ne postoji saglasnost i da taj kandidat ne treba da bude ambasador”.

Vlahović je podsjetio da se nova parlamentarna većina obavezala da nastavi prozapadni spoljnopolitički kurs prethodnih vlada. Ističe, međutim, da su to ostale puke izjave, a da je stvarnost drugačija.  

“Vi govorite ono što želite da druga strana čuje, a radite mnogo drukčije ili sasvim drukčije ili suprotno od onoga što govorite, jer znate da morate da kažete to tim redom riječi u rečenici, da to dovoljno puta ponovite, vjerujete i očekujete da će druge strane u Alijansi da povjeruju da ste vi evroatlanski orijentisani samo zato što kažete da ste evoatlanski orjentisani…”

Na opasku da se, makar do sad, takvo ponašanje isplatilo i da takva šema “razumijevanja” sagovornika iz Vlade i EU i SAD, uprkos tome što svi znamo kakva je razlika između riječi i djela, funkcioniše, Vlahović je rezolutan:

“Ne funkcioniše odavno, ja mislim da ne postoji nikakva  nepoznanica i nerazumijevanje na važnim adresama međunarodne zajednice u okviru EU i ne samo u Vašingtonu i Briselu nego i u pojedinačnim zemljama u okviru Alijanse šta se i kako ovdje dešava”.

Doskorašnji ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i naš prvi ambasador u SAD ističe:

“Postoji dokument koji jasno definiše magistralu naše vanjske politike –  Evroatlanska orjentacija, integracija u EU, dobrosusjedski odnosi i ostali  detalji koje sam već spomenuo, koji nisu detalji nego su krupne stvari uključujući priznanje Kosova, bez obzira na to što je to u ovoj zemlji neka vrsta polu tabu tema ili nešto o čemu ako se baš ne mora ne valja pominjati.

Ja mislim da je to jedna od značajnih odluka naše vlasti, odnosno one konfiguracije političke koja je bila na vlasti poslije referenduma. Mi danas imamo situaciju koja je neodrživa i koja ne može da izdrži ni najelementarniji test u diplomatskoj  komunikaciji sa našim međunarodnim partnerima i saveznicima.

Šta je Vlahović kazao o budućoj politici SAD i EU prema Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu, šta očekuje od današnjeg susreta Bajden-Putin, zašto vjeruje da u Vatikanu imaju potpuna saznanja o crkvenom pitanju u CG… odgovere imate u Drugačijoj radio vezi.  

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

rtcg.me

Ostavite komentar

Komentari (0)