test

Vujanović čestitao Dan crnogorskog sudstva

Standard

29/10/2017

09:15

Vujanović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je svim nosiocima sudske vlasti 29. oktobar – Dan crnogorskog sudstva.

Povodom 29. oktobra, Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje i upućujem srdačne čestitke, uvjeren da ćete i ubuduće istrajno i uspješno obavljati ove zahtjevne dužnosti, od velikog društvenog značaja“, poručio je Vujanović.

Kako je naveo, bogata je i sadržajna istorija crnogorskog sudstva – neraskidivo povezana sa društvenim razvojem i napretkom koji je donosila.

Ideal društva jednakih prava ostvarivan je kroz viševjekovnu genezu sudske vlasti, koja je svoje ishodište našla u Zakoniku opšćem crnogorskom i brdskom, kao i instituciji Velikog suda, čime smo prije više od dva vijeka nivoom sudske zaštite dostigli standarde koji su pratili savremene tokove, a crnogorsko društvo, uvođenjem suda u sistem vlasti, je plemensku organizaciju zamijenilo državnom“, kaže se u čestitki Vujanovića.

Navodi se da je, u svim tim za državu i društvo fundamentalnim razvojnim etapama, značaj sudijske funkcije bio i ostao nemjerljiv “u realizaciji opredjeljenja da gradimo društvo utemeljeno na vrijednostima pravne države i opšteg prosperiteta”.

Danas, u skladu sa najsavremenijim tekovinama demokratije, reformskim i integracionim državnim opredjeljenjima, stvaramo društvo utemeljeno na vrijednostima nezavisne sudske vlasti, čime garantujemo vladavinu prava i jednaku primjenu zakona, odlučni u opredjeljenju da obezbijedimo intenzivan društveni napredak, za dobrobit svih građana Crne Gore“, kazao je Vujanović.

 

Izvor (naslovna fotografija):

Vujanović

Ostavite komentar

Komentari (0)