test

Vujović: Dvotrećinska većina ključni zaštitni mehanizam snaga koje nijesu u Vladi, korektan potez Bulajića

Standard

20/04/2022

16:26

Politički analitičar Zlatko Vujović je, komentarišući ostavku potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, ocijenio u izjavi za Antenu M da je to korektan politički potez.



Vujović kaže da je Bulajić očigledno odugovlačio sa zakazivanjem sjednice kako bi pokušao politički da utiče na dio političkih partija koje su predstavljale parlamentarnu većinu, da odustanu od tog čina.

„Ali onoga trenutka kada je postalo jasno da postoji većina i dogovor o formiranju nove parlamentarne većine, on nije htio da uđe u neku zonu zloupotrebe parlamenta, i da blokira zasijedanje i donošenje odluke parlamenta po tom pitanju“, smatra Vujović.

„Bulajić nije bio spreman da sam zakaže tu sjednicu, tako da je na jedan elegantan način ostao pri svojim stavovima da se protivi formiranju Vlade, ali isto tako nije ušao u prostor zloupotrebe ovlašćenja o kojima je razgovarao“.

“Sporazum u ovom trenutku neka mjera mogućeg”

Govoreći o konceptu manjinske Vlade koji je danas predstavio mandatar Dritan Abazović, Vujović je kazao da vjeruje da je taj sporazum u ovom trenutku neka “mjera mogućeg”, te da vjerovatno njime nije zadovoljan nijedan od potpisnika.

„Vjerujem da je daleko od onoga što su predstavnici SNP-a najavili u javnosti kada govorimo o nekim pitanjima koje izazivaju podjele u crnogorskom društvu kao što je odnos prema Temeljnom ugovoru, način odlučivanja u samoj Vladi…“.

Vjeruje da će ova Vlada pokušati da iskoristi svoju priliku i ispuni zahtjeve EU, da pokaže da Crna Gora može da ide naprijed u procesu evropskih intergracija, i prije svega iskoristi jednu priliku koju je EU pružila da se ubrza proces evropskih integracija.

„Mislim da će fokus biti na pitanjima popunjavanja raznih pozicija u pravosudnom sistemu, zatim ojačavanju i ubrzavanju pregovaračkog procesa, ojačavanju sa stručnim kadrovima i otklanjanju prepreka ka evropskim integacijama.

Mislim da je tu veoma važno i usaglašavanje spornih zakona o Tužilaštvu kojima je na neki način izbjegnuto poštovanje i usvajanje svih preporuka Venecijanske komisije“, navodi Vuković, te dodaje:

„Ova Vlada će pokušati, a vidjećemo koliko će biti uspješna, da otkloni sve one probleme i negativne posljedice djelovanja odlazeće vlade. Naravno da ne mogu mnogi akteri biti zadovoljni, i da ovo neće biti proevropska vlada ali u njoj će postojati proevropska većina, koja će omogućiti da se neke stvari pokrenu.

I političkom smislu ona će jednim velikim dijelom biti koalicija koju će obilježavati ravnoteža nemoći, tako da ćemo prisustvovati brojnim sukobima parlamentarne većine oko nekih bitnih pitanja“.

Vujović smatra da će na rad ove Vlade imati uticaj i međunarodni faktori.

Ističe da su politička stabilnost i dalje ubrzanje procesa evropskih integracija ne samo prioritet CG, nego i brojnih zapadnih partnera koji su vidjeli rizik daljeg opstanka statusa kvo na ZB.

Dvotrećinskom većinom da se odlučuje o važnim pitanjima

Vujović očekuje da će poslovnikom Vlade biti definisano da se o najvažnijim pitanjima odlučuje dvotrećinskom većinom kao što je to i bio zahtjev.

Vjeruje da je to već usaglašeno i na neki način će biti i aktivirano izmjenama poslovnika dosadašnje Vlade CG.

„To je na neki način mjera kompromisa jer će u ovoj Vladi značajnu dominaciju ostvarivati SNP, to je partija koja nije prozapadna i proevropska, ona je proruska i prosrpska partija čiji su interesi mnogo bliži interesima drugih dražava, što susjednih, što ovih koji dominiraju na globalnoj sceni“, dodaje Vujović.

Zato je, kako ističe, važno da postoje zaštitni mehanizmi proevrospkih i prozapadnih snaga posebno onih koji nijesu u samoj Vladi i nemaju predstavnika u njoj.

„Tako da vjerujem da je to jedan od ključnih uslova, da bi oni koji ne čine vladu ali je podržavaju, dali podršku za formiranje i djelovanje te Vlade“, zaključuje Vujović.

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Zlatko Vujović

Ostavite komentar

Komentari (0)