test

Za popis iz budžeta 2,5 miliona eura

Standard

01/04/2021

06:49

Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu predviđena su skoro 2,5 miliona eura za popis stanovništva. Preciznije, za popis stanovništva, domaćinstva i stanova budžetom je predviđeno 2.447.485,60 eura, piše Dan.



Iako je popis bio planiran na proljeće ove godine, on će se zbog cjelokupne situacije sa virusom korona najvjerovatnije održati na jesen.

Pojedine države iz regiona su već pomjerile datum za održavanje popisa.

Popis stanovništva u Crnoj Gori je, pored lokalnih izbora u pet gradova ove godine, glavna preokupacija kako partija na vlasti, tako i onih u opoziciji, ali i nevladinog sektora.

Dok parlamentarna većina priželjkuje popis, ističući da će to biti prvi slobodan popis, u opoziciji smatraju da će to dovesti do novih podjela i tenzija i da to treba izbjeći.

Pojedine NVO su predlagale i da se na popisu ove godine izostavi izjašnjavanje građana o identitetskim pitanjima, odnosno da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku.

Kako su naveli, sve to u cilju da ovaj popis prođe bez političkih tenzija, bilborda, kampanja i promocije nacionalizma, što je dominiralo tokom popisa 2011. godine.

Na sajtu Monstata se kao ključni izazov za realizaciju registarskog popisa navodi nepostojanje registra kućnih brojeva i adresa (adresnog registra), koji je u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu i 24 jedinice lokalne samouprave.

Na prethodnom popisu, održanom u aprilu 2011 godine, u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika.

Od tog broja, njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi, 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi, a 0,97 odsto kao Hrvati.

Izvor: Dan

Ostavite komentar

Komentari (0)