Zeković: Vlada da dosljedno primijeni mjere umjesto demonizacije kritičara

Oni koji pripadaju današnjim vlastima, ideološki ili shodno funkciji na koju su imenovani, ponavljaju matricu prethodnih vlasti i svoje neistomišljenike koji su kritičari nedosljedne vladine zdravstvene politike otvoreno nazivaju “sramotnicima”, saopštio je koordinator i član Savjeta Građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Zeković.

Umjesto toga, kako je naveo, svoju političku i profesionalnu pažnju treba da usmjere prema Vladi Crne Gore koja je dužna da osigura i primjenjuje blagovremen i djelotvoran odgovor u borbi protiv širenja koronavirusa.

Vlada Crne Gore shodno navodno pooštrenim mjerama zabranila je do daljnjeg svadbe na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Iz određenih političkih i vjerskih razloga te mjere se ne poštuju u Nikšiću. Juče je nesmetano organizovano i realizovano više svadbvenih veselja u tamošnjim ugostiteljskim objektima.Jedan od vlasnika ugostiteljskog objekta je lišen slobode, po nalogu tužioca, ali interesantno svadbena veselja su nastavljena- naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, hapšenje jedne osobe, vlasnika svadbenog salona, nije (dovoljna) mjera koja može da zaustavi širenje zarazne bolesti već je svadbene salone trebalo isprazniti i zapečatiti.

Te radnje su izostale. Ikonografija na svadbama kao da je na neki način ograničila službena lica u primjeni ovlašćenja. Zastava Srpske pravoslavne crkve kao da postaje efikasan štit protiv zdravstvenih mjera i dosljedne primjene zakona.

Javno p(r)ozivam Vladu Crne Gore da saopšti građanima zašto je u Nikšiću izostala dosljedna primjena mjera protiv širenja zarazne bolesti. Uprava za inspekcijske poslove je bila obavezna da isprazni objekte a ako prisutni građani odbiju da napušte svadbene salone onda se, u skladu sa zakonom, (za)traži asistencija Uprave policije i policijski službenici primjenju svoja ovlašćenja odnosno pristupaju pružanju asistencije- navodi Zeković.

U konkretnom slučaju, smatra, izostale su i preventivne i proaktivne aktivnosti ključnih vladinih resora – Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

Tačno je da prekidanje svadbenih veselja može da nosi i visoke bezbjednosne rizike kako po građane tako i po policiju (alkohol, poniženje domaćina (organizatora) i slično). Zato je trebao da se ostvari uvid u zakazana vjenčanja i uvid u spiskove svadvenih veselja te da se na temelju toga, na vrijeme, pozovu na razgovor budući mladenci, organizatori (domaćini) veselja i vlasnici objekata u kojima se svadbe organizuju kako bi se upoznali sa mjerama Vlade i upozorili na posljedice- navodi Zeković.

Pozvao je Vladu Crne Gore, ali i sve one koji je iz primarno interesnih razloga štite od konstruktivnih i dobronamjernih kritika, da se fokusiraju na primjenu zdravstvenih mjera i lošu koordinaciju Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

-Očekujem da pokažu minimum integriteta, istraže ovaj slučaj i javno objave ko je juče, zakazao bez obzira da li smatraju je policija odbila da pruži asistenciju ili je za sve navodno odgovoran lokalni državni tužilac- zaključuje Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

Protestna šetnja od Hrama do Vlade, sa okupljenim građanima...

Građani su se okupili ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, a potom krenuli u protestnu šetnju do zgrade Vlade.

Francuska kompanija nastavlja sa izvozom opasnog materijala iz Crne...

Iz Bijele je danas isplovio brod DAKOTA sa ukupno 7500 tona kontaminirane zagađene zemlje koja će biti...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare