test

Zeković: Za širenje nasilja i govora mržnje odgovorna vlast

Standard

25/08/2021

07:18

Za sve prisutniji govor mržnje u Crnoj Gori u susret 5. septembru odgovornost je na izvršnoj vlasti, koja podržava jednu stranu i ignoriše intenziviranje nasilja, ocijenio je za Gradski portal građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.



“Kada je riječ o crkvenom pitanju, svaka demokratska vlast ponašala bi se objektivno i neutralno, ali ne i crnogorska, mislim na predsjednika i potpredsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, kojane samo da ne obraća pažnju na sve češće nasilje nego bukvalno ne čini ništa da se distancira od aktuelnih dešavanja”, kazao je Zeković.

Aktuelna vlast želi da ostane ekspozitura Srbije

U Crnoj Gori je, dodaje, crkveni problem izražen decenijama bez obzira ko je na vlasti. Aktuelna vlast, pojašnjava Zeković, ne želi da bude demokratska, svjetovna i sekularna.

“Na taj način vlast mobiliše ekstremizam, podstiče i opravdava nasilje koje se dešava posljednjih sedmica. Ovih dana sve se češće čuju govor mržnje i fizičke prijetnje pripadnicima suprotstavljene strane. Iako su to bila njena ključna postizborna obećanja, kada je riječ o približavanju stavova i pomirenju, izvršna vlast ne radi apsolutno ništa”, ističe Zeković.

Zbog, kako navodi, ogromnih dugovanja prema crkvi Srbije koja ih je dovela na vlast, ne odustaju od toga da budu njena ekspozitura u Crnoj Gori.

“Moraju za njih da obave zadatak bez obzira na to koliko će to biti bezbjednosno rizično, sa kakvim posljedicama i hoće li proizvesti još snažnije i dublje podjele. Ova vlast prosto je zadužena od strane Crkve Srbije i mora da vrati taj dug. Ovo je bitka na biti ili ne biti, jer SPC mora da trijumfuje nad Crnom Gorom i pravoslavnim Crnogorcima”, naglašava Zeković.

Đukanović: Kulminacija govora mržnje može imati nesagledive posljedice

Kulminacija govora mržnje uoči 5. septembra, smatra sociolog Andrija Đukanović, vuče korjene još iz referendumskog perioda kada se odlučivalo o nezavisnosti i kada se Crna Gora podijelila na dva bloka.

“Ovih dana svjedoci smo da govor mržnje kulminira. Sve je počelo donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti prošle godine, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo među pristalicama Crkve Srbije. Sada je kulminirao do maksimuma i u susret ustoličenja novog mitropolita prijeti da eskalira u sukobe koji bi imali nesagledive posljedice po mir i razvoj Crne Gore”, ocijenio je Đukanović.

Očigledan izostanak profesionalne volje za objektivan i neutralan pristup

U premijerovim napadima na patriotske organizacije i organizatore mirnih građanskih protesta, u kojima se, kako tvrdi, kriju “kriminalne organizacije i politički centri moći” i nereagovanje na otvorene prijetnje u srpskim i prosrpskim medijima i društvenim mrežama, Zeković vidi odsustvo profesionalne volje za objektivnim i neutralnim pristupom.

“Ne možete osuditi jedno nasilje, a ćutati na drugo i ignorisati postojanje etničkih Crnogoraca i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve”, ističe Zeković.

Podsjetimo, u jednoj od objava na društvenim mrežama, Slobo Ristančić sin tivatskog odbornika Dejana Ristančića iz nove vladajuće koalicije, prijeti “ulaskom na Cetinje kao što je Ratko 95. u Srebrenicu”. U drugoj objavi se poručuje — “Nadamo se da će 5. septembra na Cetinju simbolično biti 8.372 milogorca”, aludirajući na broj žrtava genocida u Srebrenici.

“Vlast mora jednako uvažavati svaku vjersku zajednicu bez favorizovanja bilo koga. Kada budu zauzeli takav stav, smanjiće se i govor mržnje i retorika nasilja, koja je danas prisutna u Crnoj Gori”, jasan je Zeković.

Ipak očekuje da vlast 5. septembra obezbijediti pravo na slobodu izražavanja pripadnicima obje crkve jer posljednjih dana na njihovu adresu, kako tvrdi, stižu ozbiljne diplomatske poruke sa međunarodnih adresa.

“Ipak, da bi se ublažile podjele, Crnoj Gori je potreban reformistički pristup i odgovornija vlast, koja može da se suoči sa posljedicama, a građane povede putem boljeg razumijevanja i međusobnog pomirenja”, zaključuje Zeković.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Saša Zeković

Ostavite komentar

Komentari (0)