test

ZIROJEVIĆ ZA STANDARD: Svaka egzibicija Vlade suprotna mišljenju VK značila bi kretanje CG unazad

S Rastoder

05/04/2021

06:44

Premijer Zdravko Krivokapić nalazi se pred delikatnim zadatkom. Kako zadovoljiti Venecijansku komisiju, odnosno međunarodnu zajednicu sa jedne strane, i sa druge, Demokratski front i velikosrpske snage u Crnoj Gori. DF je jasan - budžeta nema ako prije toga ne budu usvojeni tužilački zakoni - čitaj - smijenjen Milivoje Katnić po sili zakona. Venecijanska komisija je bila izričita i predloženu kombinatorku većine oko tužilačkih zakona, u slobodnom prevodu, ocijenila kao politički revašizam prema jednom čovjeku u sistemu tužilaštva.

Pravnici EU su takođe istakli da je skraćenje mandata sadašnjem sazivu Tužilačkog savjeta nepotrebnoi i da on treba da traje do kraja. Međutim, Krivokapić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje podršku za budžet u Skupštini, rekao da Vlada radi na “Zakonu o Tužilačkom savjetu”. Time je poslao poruku, prije svega DF-u, da Vlada traži način da zadovolji njihove uslove, ali da prije toga budžet mora biti usvojen. U tom smislu indikativna je i činjenica da je Odbor za ekonomiju Skupštine CG ekspresno zakazao raspravu o budžetu.

“Venecijanska komisija je sasvim jasno izrazila svoje mišljenje o predloženim zakonskim rješenjima koja podrazumijevaju i izmjene Zakona o Tužilačkom savjetu. Svaka egzibicija Vlade koja bi, po ustaljenoj praksi, podrazumijevala djelovanje suprotno mišljenju VK, značila bi jasno kretanje Crne Gore unazad kada su reforme i evropske integracije u pitanju.
Svakako, ne bi nas iznenadilo da Vlada postupi suprotno mišljenju VK jer su oni već više puta pokazali da im takvo ponašanje nije strano. Da ne govorimo o tome da najveći konstituent vlasti otvoreno saopštava stav da ih mišljenje VK po ovim pitanjima ne interesuje”, rekao je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević za Standard.

Jedna od glavnih karakteristika predloženih izmjena Zakona o Tužilaštvu koji je VK ocijenila lošim je i namjera da se izmijeni sastav Tužilačkog savjeta, ne samo novim imenima nego i odnosom snaga unutar tog savjeta.

U članu 18 Zakona o Državnom tužilaštvu piše da Tužilački savjet ima predsjednika​​ i deset članova, da je predsjednik Tužilačkog savjeta vrhovni državni tužilac, a članovi:

1) pet državnih tužilaca koji imaju stalnu funkciju i najmanje pet godina radnog iskustva u obavljanju tužilačke funkcije, od kojih četiri iz Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva i viših državnih tužilaštava, a jedan iz osnovnih državnih tužilaštava, a koje bira i razrješava Konferencija državnih tužilaca;

2) četiri ugledna pravnika koje bira i razrješava Skupština Crne Gore, na predlog nadležnog radnog tijela;

3) jedan predstavnik organa državne uprave nadležnog za poslove pravosuđa, kojeg imenuje ministar pravde iz reda zaposlenih u Ministarstvu pravde.

Nije zanemarljiva ni činjenica da sastav Tužilačkog savjeta proglašava Predsjednik Crne Gore, odnosno Milo Đukanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Svakako, ne bi nas iznenadilo da Vlada postupi suprotno mišljenju VK jer su oni već više puta pokazali da im takvo ponašanje nije strano

Ostavite komentar

Komentari (0)