test

Živković: Vlast će vrlo brzo izgubiti legitimitet; Novaković: Pravljenje političke Vlade zahtijeva novi dogovor

Standard

20/09/2021

21:33

Nije dobro da se izbor članova za Tužilački savjet (TS) stavlja u set političkih dogovora, to nije dobro za vlast i moramo da pokažemo otklon u odnosu na ono što je radila prethodna vlast, saopštila je Ana Novaković Đurović iz Građanskog pokreta URA u emisiji 'Naglas' na TVCG. Poslanik DPS-a Danijel Živković ističe da će ova vlast će vrlo brzo da izgubi svoj legitimitet, tako što će Vlada da izgubi podršku u parlamentu i što će biti raspisani novi parlamentarni izbori.

Novaković Đurović ističe da dogovor Demokratska i Demokratskog fronta govori o političkoj Vladi i da se tu ne radi o rekonstrukciji. Poslanik DF-a, Slaven Radunović, poručio je da taj dogovor ne treba da “nervira” GP URA i da je to krupni korak i prilika koja se ne smije propustiti.

Radunović smatra da nikome ne bi trebalo da smeta to što su Demokrate i DF našle zajednički jezik.

“Ostalo je da se dogovorimo sa URA-om i ostalim partijama, što je lakše kad smo ovdje sabrali toliki broj poslanika. DF i ja linčno mislimo da je najpoštenije da mjesta u Vladi budu podijeljena na osnovu izbornog rezultata. Da Vlada bude potpuno politička, a ako već ne može, da budu zadržani oni ministri koji su većinu nas zadovoljili”, kaže Radunović.

Novaković Đurović kaže da je URA-in stav jasan.

“Izbor Tužilačkog savjeta kao dio političkog dogovora, za nas je neprihvatljiv. Mislimo da nije dobro da se Tužilački savjet stavlja u set političkih dogovora. To nije dobro za vlast”, smatra ona.

Rekonstrukcija Vlade, ističe ona, promjena na istim osnovama.

“Trenutna Vlada je ekspertska, nije politička. Ako pričamo o političkoj, to je novi momenat, i u dogovore se kreće ispočetka”, dodaje ona.

Radunović kaže da je definicija rekonstrukcije “ako premijer ostaje isti, to je rekontrukcija”.

“Ne zna se ko pije a ko plaća”

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kaže da javnosti Crne Gore ovo što se dešava na društvenoj i političkoj sceni najbolje opisuje narodna izreka – “Ne zna se ko pije a ko plaća”.

“Čini mi se možda ovo prvo se zna, ali ovo drugo sigurno ne zna. Trenutno imate najvećeg konstituenta vlasti koji bojkotuje skupštinska zasijedanja i koji je najavio da će protestovati protiv Vlade za koju su glasali”, rekao je Živković za TVCG.

Živković ističe da će ova vlast će vrlo brzo da izgubi svoj legitimitet, tako što će Vlada da izgubi podršku u parlamentu i što će biti raspisani novi parlamentarni izbori.

“Nove građanske proevropske snage će stati u jedan blok i odbraniti ono što je nacionalno dostojanstvo Crne Gore”, rekao je on.

Radunović kaže da “nam ne treba pomoć ni Vučića, ni Rusije ni Amerike ni britanske ambasadorke”.

“Ni nikoga drugog. Spoljni uticaji su i drugih država, ne samo Srbije i Rusije. Najradije bih da se niko ne miješa u naše stvari. Pošto je to nemoguće, gledajmo da budemo korektni”, kaže Radunović.

 “Ne radi samo o sukobu politika, ovdje se radi o sukobu između civilizacijskih vrijednosti”

Crnogorsko društvo je još dublje podijeljeno nego što je bilo prije 30. avgusta prošle godine, smatra Živković.

“Te podjele vuku svoje izvorište značajno u prošlosti. Niko nije spuštao zavjesu preko toga i govorio kako ne postoje. Ako imate prvu ličnost izvršne vlasti koji kaže da ne bi trebalo slaviti Dan pobjede nad fašizmom, morate da se zapitate sa kakvim državnicima imate posla i kuda bi država trebala da ide. Ovdje se ne radi samo o sukobu politika, ovdje se radi o sukobu između civilizacijskih vrijednosti”, rekao je Živković.

Smatra da su ugrožene tekovine 21. maja.

“Ti oslobodioci su pozivali Musulimane i Bošnjake da napuste Crnu Goru, politike u Beranama pokušale da daju nazive ulicama po Ratku Mladiću, imali smo različite gafove i ispade u crnogorskom društvu… Mi nemamo potrebe nikoga da napadamo, mi isključivo branimo ono što je nacionalno dostojanstvo Crne Gore”, ističe Živković.

Uloga DPS-a u političkom životu Crne Gore je da moramo štiti nacionalne interese države, kaže on.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (1)

cedo

20 Sep. at 23:44

zivkovicu ne budali

0

21 Sep. at 20:44