test

„Novosti”: Muslin smijenjen; Kokeza: Pričaćemo

Standard

20/10/2017

09:34

Sve će biti riješeno uskoro

Fudbalska reprezentacija Srbije ostaje bez selektora? Samo nekoliko dana poslije plasmana na Mundijal u Rusiji naredne godine, Slavoljub Muslin mogao bi da postane bivši.

Tema o kojoj se sve glasnije šuška poslednjih dana uskoro će dobiti svoj konačni oblik. Muslin više neće biti na kormilu tima koji je odveo na veliko takmičenje poslije osam godina čekanja.

„Večernje novosti” pišu da je odluka o smjeni Muslina donijeta praktično još prije nekoliko sedmica. Preciznije, prije susreta protiv Austrije, te da mu je utakmica protiv Gruzije bila vjerovatno i posljednja u ulozi selektora.

Ono što je dodatno podgrijalo spekulacije o Muslinovoj smjeni je i prisustvo Dragana Stojkovića Piksija u taboru „orlova” tokom gostovanja u Beču.

„Muslinu se na dušu stavlja navodno neefikasna igra ekipe, iako je u 10 utakmica Srbija imala gol-razliku 20:10, zatim previše defanzivna taktika, iako se konstantno igralo u formaciji 3-4-3, ali i činjenica da je u tim jedva, odnosno ‘na mišiće’ vraćen Adem Ljajić. Tu je i činjenica da mlada zvezda Lacija Sergej Milinković-Savić nije u planu aktuelnog selektora, a dio medija i fudbalske javnosti u Srbiji svakodnevno vrši pritisak da mladi Novosađanin bude među seniorima”, stoji u autorskom tekstu „Večernjih novosti”.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza rekao je u razgovoru za Sportski žurnal da se radi o medijskim spekulacijama, ali da će se sačekati Muslinov povratak u Srbiju, kao i dolazak sportskog direktora Gorana Bunjevčevića iz Rusije, gdje traži bazu za Orlove, kako bi se razgovaralo o daljim koracima.

„Mediji i novinari nisu ti koji će smjenjivati i postavljati selektora. Postoji institucija u okviru FSS koja se bavi svojim poslom i oko toga mogu da odlučuju samo ljudi i organi iz naše kuće fudbala. Sve priče danas o tome da se neko s nekim dogovorio da se mijenja, ili ne mijenja selektor, jesu novinarske spekulacije”, izričit je Kokeza, koji zatim nastavlja:

„Ono što mogu da kažem je to da poslije velikog uspeha koji smo ostvarili plasmanom u Rusiju, apsolutnu zaslugu imaju selektor Muslin i njegov stručni štab, a pod broj jedan – igrači reprezentacije Srbije. Očekujem da u toku sljedeće sedmice, kada se selektor Muslin i direktor Bunjevčević vrate – sjednemo za sto i razgovaramo na različite teme. Da vidimo kakva su razmišljanja selektora i sportskog direktora i da vidimo u kom obliku i na koji način ćemo nastaviti da funkcionišemo”.

Kokeza je objasnio da u FSS ugovori nisu specifični.

„Svi imaju klauzulu i ako Izvršni odbor procijeni da nešto nije u redu može da se razriješi dužnosti, sve da ne bi išlo na štetu FSS. Da li selektor ima ugovor do završetka kvalifikacija ili Svjetskog prvenstva manje je važno od toga na koji način ćemo kreirati i dogovoriti saradnju u budućnosti, u interesu prije svega reprezentativnog fudbala”.

Otkrio je da Srbija trenutno ima oko 50 igrača koji bi mogli da konkurišu za odlazak u Rusiju, ali…

„Slažem se da je svaki igrač izuzetno važan, da svakom igraču treba posvetiti posebnu pažnju, vidjeti kakve su njegove sposobnosti i kvaliteti, pozvati ga na neku prijateljsku utakmicu da bi se sve činjenice sagledale i odlučilo ko će ići u Rusiju. To je posao sportskog sektora, direktora, selektora, na kraju krajeva, u razgovoru sa njima i mene kao predsjednika. Nisam za to da mediji, novinari ili menadžeri određuju ko će biti pozvan i ko neće. Možemo da analiziramo i da porazgovaramo o tome da li selektor svoj posao radi odlično, dobro ili manje dobro. Možemo da razgovaramo i da nam je selektor neko ko je rješenje za budućnost ili nije rješenje i na osnovu procjene da donosimo određene odluke. Ali, nije posao novinara ili menadžera da selektoru određuju koga će da poziva na okupljanje, a pogotovo ne – ko će biti u startnih 11”, zaključio je Kokeza za „Žurnal”.

Ostavite komentar

Komentari (0)