test

Prije tačno 13 godina je debitovao za Barsu i promijenio istoriju

Standard

16/10/2017

17:06

Blistava karijera Lionela Mesija je počela 16. oktobra 2004.

Na današnji dan prije 13 godina Lionel Mesi je debitovao za Barselonu u Primeri. Sve ostalo je istorija.

Omaleni Argentinac je 16. oktobra 2004. godine ušao umjesto Portugalca Deka u finišu meča gradskog derbija protiv Espanjola.

Barsa je na kultnom „Monžuiku” savladala domaćina, a Leo je na terenu proveo posljednjih osam minuta.

Tada 17-godišnji momak je debitovao nekoliko mjeseci ranije protiv Porta, ali je trener Frank Rajkard odlučio da mu šansu pruži i u zvaničnom meču.

David Garsija, lijevi bek tadašnjeg protivnika, odigrao je čitav meč za „plavo-bijele” i bio je prvi fudbaler u istoriji Primere koji je imao tu „čast” da čuva Mesija.

„Sjećam se da se spremao da uđe, a ja sam bio na strani na kojoj mu je Rajkard davao upustva prije ulaska. Proučavali smo protivnika i već ga upoznali u Barsi B. Naš prvi utisak je bio da je on drugačiji tip igrača, odlučan i sposoban da postiže golove. Mislio sam da je bolje da čuvam njega, nego Ronaldinja ili Etoa, poznatije igrače sa više iskustva. Nisam mogao da zamislim da će postati jedan od najvećih svih vremena, ako ne i najveći”, priznao je Garsija.

Jedan od saigrača „buvi” iz Rosarija bio je Brazilac Žulijan Beleti, koji je najzaslužniji za Mesijevu prvu titulu u Ligi šampiona – 2006. godine u finalu protiv Arsenala postigao je odlučujući pogodak u 80. minutu susreta na „Sen Deniju”.

„Tog dana kada je debitovao nije imao dovoljno vremena, ali je pokazao naznake onogo što smo gledali na treningu. On je bio drugačiji od ostalih mladih igrača. Kada god smo igrali protiv B tima ili igrača do 19 godina, svi bi bili ‘stidljivi’ osim njega. Bilo ga je teško čuvati jer, iako je bio mlad, imao je karakter i kvalitet za prvi tim. Svake godine je želeo da bude bolji, uvijek je želio više. Mesi je Pele moje generacije”, rekao je Beleti.

Mesi je osvojio osam titula u španskom prvenstvu, pet Kupova kralja i šest nacionalnih Superkupova.

Argentinac u kolekciji ima i četiri pehara Lige šampiona, tri UEFA Superkupa i jedan manje trofej sa svjetskih klupskih prvenstava. Oborio je mnoge rekorde i čak pet puta podizao Zlatnu loptu, posvećenu najboljem na svijetu.

Ostavite komentar

Komentari (0)