test

Deklaracija samita zemalja EU i Zapadnog Balkana: Podrška je povezana s opipljivim napretkom

Standard

06/10/2021

13:05

Nacrt deklaracije koja se razmatra na Samitu zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji donosi blagi optimizam po pitanju širenja unije na naš region.



Deklaracija kaže kako EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja predanost partnera, što je u zajedničkom strateškom interesu i ostaje zajednički strateški izbor.

“EU ponovo potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i svoje odluke donesene na temelju vjerodostojnih reformi partnera, poštenih i rigoroznih uvjetovanosti i načela vlastitih zasluga. Dodatno ćemo intenzivirati naš zajednički angažman u cilju napretka političke, ekonomske i društvene transformacije regije, istovremeno priznajući napredak koji je postigao Zapadni Balkan. Podsjećamo i na važnost da EU može održati i produbiti vlastiti razvoj, osiguravajući svoju sposobnost za integraciju novih članica”, navodi se na početku deklaracije.

EU je najbliži partner u regiji, glavni ulagač i glavni donator, navodi se dalje te se kaže kako neviđene razmjere i rasponi ove podrške moraju biti u potpunosti prepoznati i preneseni od partnera u njihovoj javnoj raspravi i komunikaciji.

“Podrška EU i dalje će biti povezana s opipljivim napretkom u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama, kao i s poštivanjem partnera evropskih vrijednosti, pravila i standarda. EU u potpunosti podržava potvrđenu predanost partnera Zapadnog Balkana uključivoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusjedskih odnosa, uključujući s državama članicama EU. Provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s opipljivim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom, i dalje je važna. Nadalje, potrebni su odlučni napori za poticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, kao i za pronalaženje i provedbu konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove i pitanja partnera ukorijenjena u naslijeđu prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije i preostale slučajeve nestalih osoba i pitanja ratnih zločina”, kaže se.

Deklaracija tretira i nastavak odgovora na pandemiju koronavirusa te potrebu bliske saradnje u njenom prevazilaženju. Navedeni su i Ekonomski i investicijski plan (EIP) i smjernice za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan.

“EU i Zapadni Balkan dijele brojne sigurnosne izazove koji zahtijevaju koordinirano djelovanje. Slažemo se da ćemo ojačati našu saradnju u ključnim sigurnosnim pitanjima, uključujući operativni nivo, nadovezujući se na posao koji je obavljen u okviru Sofijske prioritetne agende. Naši partneri obećavaju pokazati svoju predanost zajedničkoj sigurnosti i nastaviti razvijati učinkovite instrumente za saradnju unutar Zapadnog Balkana. Dokazali su svoju predanost ZSOP-u, doprinoseći misijama i operacijama EU, a mi ćemo zajedno raditi na daljnjem razvoju njihovih sposobnosti i kapaciteta, osobito putem Evropskog mirovnog instrumenta. EU će pojačati svoj angažman i na područjima poput svemirske i vojne mobilnosti, kako bi se olakšao pristup civilno-vojne pomoći regiji u slučaju pandemije i prirodnih katastrofa.

Na kraju se navodi kako EU i Zapadni Balkan moraju sarađivati ​​kako bi se suočili sa zadacima definiranja generacije.

“Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna – zaštita građana i sloboda, razvoj snažne i živahne ekonomske baze, napredovanje u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavina prava, poštena i socijalna Evropa, jačanje otpornosti Evrope, kao i vodeća globalna uloga Evrope.

Ostavite komentar

Komentari (0)