Velika Britanija uvodi oštrija ograničenja putovanja, moguće i zatvorske kazne

Velika Britanija je najavila da će naredne sedmice uvesti pooštrenu graničnu kontrolu zbog novih varijanti koronavirusa, zahtijevajući hotelski karantin za dolaske i prijeteći prekršiteljima sa do 10 godina zatvora i novčanom kaznom.

Prema trenutnim restrikcijama za putnike već postoje režimi testiranja i karantin, ali vlada je u utorak saopćila da će uvesti dodatne mjere zbog rizika od novih varijanti virusa za koje vakcine možda neće biti efikasne, javlja Reuters.

Ministar zdravstva Met Hankok (Matt Hancock) rekao je da bi ljudi mogli biti poslani u zatvor i kažnjeni novčanom kaznom do 10.000 funti ako prekrše pravila koja stupaju na snagu 15. februara.

– Svatko ko bude tvrdio neistinu na obrascu za lociranje putnika i pokuša prikriti da je bio u zemlji sa ‘crvene liste’ u deset dana prije dolaska ovdje, suočit će se sa zatvorskom kaznom do 10 godina – saopćeno je iz parlamenta.

Britanski i irski državljani koji u Englesku stižu iz zemalja s najviše rizika, onih s “crvene liste”, poput Južne Afrike, trebali bi platiti 1.750 funti i provesti minimalnu desetodnevnu karantenu u unaprijed navedenom hotelu, rekao je Hancock.

Vlada, koju su već kritikovali zbog sporog uvođenja oštrijih mjera, saopćila je da je napravila ugovore sa 16 hotela za 4.600 soba u funkciji karantina i može osigurati više po potrebi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bogavac i Obradović čestitali ramazanski Bajram beranskom imamu Rahimu...

Predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac čestitao je Ramazanski bajram beranskom imamu, Rahimu efendiji Muratoviću i svim građanima...

Preminuo Božidar Nikolić, reditelj kultnog filma “Balkanski špijun” Bredu...

Božidar Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u "Tamnoj strani sunca"...

Bratić i Popović: Intenzivnija saradnja dvije zemlje za dobro...

„Nadam se da će ova posjeta biti početak našeg zbližavanja i saradnje, a prirodno je da ona...

Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom – put do...

Zadovoljstvo susretima istakao je ministar Spajić, naglašavajući da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose...

Madam Tiso: Figure Harija i Megan izbačene iz kraljevske...

Po informaciji Dejli Mejla, čelnici muzeja su odlučili da figure Harija i Megan ubuduće budu dio "Holivud...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare