test

Bezbjednosni propust na podgoričkom aerodromu: Agencija za civilno vazduhoplovstvo sprovodi istragu, Air Serbia podnijela prijavu

I. Đoković

23/07/2023

10:36

Nakon što je na letu Air Sebia iz Podgorice za Beograd jedna ženska osoba bez problema prošla kontradiverzionu kontrolu u aerodromskoj zgradi i ukrcala se na let sa dvije plinske boce srednje veličine, Agencija za civilno vazduhoplovstvo pokrenula je istragu o ovom slučaju. Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard istragom je već utvrđeno ko je odgovaoran za ovako veliki propust koji je mogao imati katastrofalne posljedice po avion, posadu i putnike.

Novi skandal potresa Aerodrome Crne Gore. Nakon “igrica”mendžmenta sa tenderom za proslavu dana firme, jefitnih karata za zaposlene na red je došao i bezbjednosni “propust” koji je za razliku od prethondnih mogao imati fatalne posljedice.

Na letu Air Serbia iz Podgorice za Beograd došlo je do skandaloznog propusta tokom kontradiverzionog pregleda.

Jedna od putnica na tom letu nakon što je bez problema prošla kontradiverzioni pregled noseći sa sobom dvije plinske boce srednje veličine, ukrcala se na let i u avionu pomenute boce predala kapetanu.

Plinske boce kao i ostali opasni predmeti i materijali nalaze se na listi zabranjenih stvari koje možete unijeti u avion i svakako ne mogu proći kontradiverzioni pregled koji se obavlja u aerodromskoj zgradi prije ukrcavanja na let.

Zbog očiglednog propusta službenika na aerodromu, kapetan aviona Air Serbia na tom letu je odmah obavijestio policiju, koja je plinske boce oduzela i odstranila iz aviona.

Odmah nakon incidenta obaviještena i Agencija za civilno vazduhoplovstvo čiji je inspektor u sklopu istrage koja traje utvrdio ko je odgovoran za incident i sačinio zapisnik.

Kako se radi o direktnoj prijetnji po bezbjednost aviona, posade i putnika i Air Serbia je odmah podnijela prijavu protiv Aerodroma Podgorica, jer se radi o kršenju Zakona o bezbjednosti avio saobraćaja.

Koliko je ovo veliki incident govori i podatak da se za ovako veliki bezbjednosni propust gubi ECAC međunarodni sertifikat, što bi u ovom slučaju bilo pogubno za Aerodrome Crne Gore.

Prema nezvaničnim informacijama portal Standard istraga i dalje traje i tek treba da utvrdi koja će mjera biti izrečena odgovornoj osobi za propust i koje moguće sankcije čekaju Aerodrome Crne Gore, tj. u ovom konkretnom slučaju Aerodrom Podgorica.

Da cijeli slučaj bude dodatno skandalozniji incident se dogodio na dan kada je i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović boravio na podgoričkom aerodromu povodom Dana Aerodroma Crne Gore.

Abazović je tom prilikom poručio javnosti da ne nasijeda na jeftinu propagandu, te da sve funkcioniše u najboljem redu.

“Idemo ka rekordnoj turističkoj sezoni. Crna Gora je na pravom putu!”, poručio je Abazović iz hola podgoričkog aerodroma.

Abazović nije praktično bio ni završio svoju posjetu, a demant njegovih riječi stigao je odmah kroz ogroman bezbjednosni propust čije posljedice će za Aerodrome Crne Gore tek doći na naplatu.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Stomatolog

23 Jul. at 11:58

Moraju se ovakve stvari dešavati..nova vlast je stručni kadar počistila a dovela totalne laike ..pogledajte samo aerodrom Tivat…ko vidi sektor bezbjednost..uhljeb sto nije bio u stanju poloziti licence za rad..pa ga makli u kancelariju…setajuci iz sluzbe u sluzbu…a o šefu koji je pokozio on line kurs…suvišno je pisati