test

Đeljošaj u Prištini: Djela Gjokaja ostavila su neizbrisiv trag u našem zajedničkom kulturnom nasljeđu

Standard

16/05/2024

11:00

Djela maestra Gjokaja iz Malesije, Crne Gore, ostavila su neizbrisiv trag u našem zajedničkom kulturnom nasljeđu otjelotvorujući evropske težnje naših dviju prijateljskih zemalja, rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj.Đeljošaj je učestvovao na otvaranju izložbe „Modernistički put Gjelosha Gjokaja“ koja se organizovala povodom 90. godišnjice njegovog rođenja i 18. godišnjice nezavisnosti Crne Gore u Prištini.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku, izložba se organizovala u saradnji Ambasade Crne Gore u Republici Kosovo, Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo i Nacionalne galerije Kosova.

Počasnu riječ na otvaranju izložbe imao je Đeljošaj i otpravnik poslova ambasade Crne Gore, Bernard Çobi. O djelu Gjelosha Gjokaja govorili su: istaknuti filozof i kritičar, Shkelzen Maliqi, predsjednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, ministar kulture, omladine i sporta, Hajrullah Çeku, direktorka Nacionalne galerije Kosova, Alisa Gojani-Berisha i Sead Gjokaj, rođak Gjelosha Gjokaja.

Na izložbi, koja je, kako je saopšteno, privukla dosta pažnje, prisutni su bili visoki predstavnici političkog, diplomatskog, akademskog, kulturnog, medijskog i sportskog života.

Akademik Gjelosh Gjokaj (1933-2016), rođen u Malesiji, bio je slavan slikar svjetskog renomea, koji je na međunarodnoj sceni postao poznat kao „Balkanski Pikaso“. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu. Predavao je u Prištini i na Cetinju, krajem 60ih godina živio je u Rimu, gdje se proslavio naročito po svojim originalnošću i grafikama. Dugo godina živio je u Augsburgu, da bi se vratio rodnom kraju selu Milješ.

Izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja, između ostalog, dobitnik je Trinaestojulske nagrade i zvanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: VLADA CRNE GORE

Ostavite komentar

Komentari (0)