test

Dogovorili se, ali prosvjetari čekaju zvaničnu ponudu

Standard

21/02/2024

07:01

Predstavnici Vlade i Sindikata prosvjete nakon tri sata razgovora dogovorili su se sinoć da im se zarade od 1. jula uvećaju deset odsto, po koeficijentima, a onda će dodatnih sedam odsto neto dobiti početkom septembra. Prosvjetari nastavljaju da štrajkuju, dok ne dobiju tu zvaničnu ponudu koja bi trebalo da stigne danas.Iz izvršne vlasti na tom sastanku bio je premijer Milojko Spajić, ministar finansija Novica Vuković i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

“Deset odsto će se povećati bruto zarada, a onda od septembra kumulativno 17 odsto i neto zarada”, rekao je premijer nakon sastanka.

Usvajanje odluke i odbacivanje tužbe

Glavni odbor Sindikata izjasniće se danas na novu ponudu kada im stigne.

Trebalo bi, kako su komentarisali, da je usvoje i da donesu odluku o prekidu štrajka. Kako je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo tužbu protiv Sindikata prosvjete zbog utvrđivanja nezakonitosti štrajka, iz Sindikata su rekli da su na sastanku razumjeli resornu ministarku da će se ta tužba povući. U sklopu kompromisa i Sindikat će da povuče zahtjeve koje su nastavnici predali Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova zbog toga što im zarada nije uvećana od januara za deset odsto, što propisuje Granski kolektivni ugovor, a nakon čega su najavili da će podnijeti tužbe protiv škola i Ministarstva. Ministarka prosvjete im je, takođe, rekla da profesori koji su štrajkovali neće biti sankcionisani.

Premijer Spajić je sinoć kazao da su ispoštovali radnike, te da održavaju funkcionalnost sistema. Rekao je da su im prosvjetari prioritetna kategorija. Kazao je i da ne mogu stihijski da podižu zarade, već sistemski.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović rekao je da mu je žao što ovakve razgovore nijesu vodili ranije, te je podsjetio da su u više navrata insistirali, molili su da im se objasni posljednja ponuda Vlade da im se zarade od septembra povećaju u neto iznosu od 15 odsto, ali da nijesu dobijali razumljive odgovore. Kazao je da su sinoć došli do konačne formule.

” Spremni smo da nadoknadimo svaki izgubljeni čas. Kad ima dobre volje lako je doći do kompromisa”, rekao je Božović.

Podrška iz regiona

Sindikati iz Srbije i Bosne i Hercegovine podržali su juče kolege i koleginice koji štrajkuju u Crnoj Gori. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine poručio je da podržava kolege u Crnoj Gori, te da su njihovi zahtjevi opravdani.

Obrazovanje bi, kako su porućili, trebalo da bude prioritet svakog društva.

Nadaju se da će crnogorski Sindikat prosvjete uspjeti u namjeri da se prihvate njihovi zahtjevi.

” U duhu solidarnosti vas pozivamo da računate na našu podršku i istrajete u svojim zahtjevima”, zaključili su u pismu.

Podrška za Sindikat prosvjete Crne Gore ranije juče stigla je i iz Sindikata obrazovanja Srbije.

” Potrebno je odbraniti dostignuća iz dosadašnjih pregovora, kao i ugled profesije. Na taj način će se stvarati uslovi da se u budućnosti više mladih opredjeljuje za ovu plemenitu i za svako društvo veoma značajnu djelatnost”, naveli su oni, između ostalog, u pismu upućenom Božoviću.

Uskraćena radna prava 

Prekjuče je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija zatražilo od Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore da pokrene postupak protiv Sindikata prosvjete radi utvrđivanja nezakonitosti štrajka koji organizuje u školama i vrtićima. Iz radničke organizacije kazali su tada Pobjedi da na ovaj potez gledaju kao na pritisak kojim im se uskraćuju radna prava.

“Neće nas više ništa iznenaditi od Ministarstva. Prvo su nam ukinuli radna prava, a danas su nam ukinuli i ljudska prava – pravo na štrajk”, rekao je potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković.

I policija, odnosno inspektori su obilazili škole. Objavljena je informacija da je jedan policajac u školi u Rožajama fotografisao zaposlene. Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač kazao je Pobjedi sinoć da su profesori iz Srednje stručne škole u tom gradu podnijeli prijavu ODT protiv F.M. iz tog grada, zbog krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i zloupotreba službenog položaja.

Iz radničke organizacije na reakciju nadležnih gledaju kao na pritisak, navodeći da uprkos zastrašivanju dobijaju sve veću podršku prosvjetnih radnika, ali da ima i onih koji se vraćaju u učionice, jer strahuju od odmazde.

Direktori su čitali profesorima dopis koji im je stigao iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, a u kojem je navedno da treba da se drži redovna nastava, po aktu o minimumu procesa rada iz 2006.godine, ali je i dalje aktuelan. Ko se ne bude toga pridržavao – može da ostane bez posla.

Direktorica podgoričke škole Osnovne škole ,,Dragiša Ivanović” Tanja Vujošević potvrdila je prekjuče Pobjedi da su dobili ovaj dopis. Pročitala je, kako je rekla, profesorima zakon koji je star, važeći, ali to ne znači da – odustaju od štrajka. Vujošević kaže da će vidjeti šta će dalje biti, te da neće držati časove 45 minuta.

Minimum rada nedefinisan

Ministarstvo prosvjete je zamjerilo radničkoj organizaciji što su jednostrano donijeli odluke o štrajku i minimumu procesa rada.

Sindikat je, međutim, ranije u više navrata pozivao resorno ministarstvo da donesu zajedno novi akt o minimumu procesa rada u slučaju štrajka, navodeći da je zastario onaj iz 2006.godine koji propisuje da u slučaju štrajka treba da drže časove 45 minuta. Isticali su da je Zakon o štrajku donešen 2015.godine, te da je poslodavac, odnosno Ministarstvo bilo u obavezi da inicira donošenje novog akta o minimumu procesa rada. Govorili su da to Ministarstvo nije učinilo, jer im odgovara stari akt po kojem treba da drže časove redovno, ali mogu da ne drže dopunsku nastavu, i da tako štrajkuju. Radnička organizacije je u više navrata inicirala od resornog Ministarstva da se donese novi akt, ali nijesu dobijali, kako su saopštavali, konkretne reakcije.

Sindikat je optuživao taj resor da izbjegava svoje zakonske obaveze i poteze Ministarstva su nazivali nedemokratičnim i diktatorskim. Na kraju je Štrajkački odbor Sindikata donio odluku da će da štrajkuju na način da nastavnici dolaze u školu četiri sata, ali da neće izvoditi nastavu, te da su takav način radikalizacije preuzeli iz bosansko-hrvatskog modela.

Iz Ministarstva su prekjuče u saopštenju naveli da nakon pokrenutog štrajka reaguju i preuzimaju radnje iz svoje nadležnosti, ali je ministarka juče kazala da će odustati od suđenja zbog nezakonitog štrajka.

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković kazao je juče Pobjedi da su više škola u Podgorici i drugim gradovima obišli službenici Uprave policije, navodeći da inspektori ispituju uprave škole o organizaciji nastave.

Iz Uprave policije tvrde da su policajci, s druge strane, obilazili škole u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima – u cilju održavanja javnog reda i mira, bezbjednosti učenika, kao i zbog mogućih neprijavljenih javnih okupljanja.

Uvijek može dogovor

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović kazala je juče ranije u Vila Gorici da se uvijek može doći do rješenja kada je u pitanju trenutna situacija sa štrajkom dijela prosvjetara, te da svaka strana u pregovoru mora da bude spremna za dogovor, ali i da se malo povuče.

Ona je istakla da je univerzitetski profesor i da ne voli da funkcioniše po principu ucjena.

Na pitanje kako odgovara na optužbe Sindikata prosvjete da su neki direktori i prosvjetni radnici bili ucijenjeni da održe nastavu, Jakšić- Stojanović je rekla da se trudi da bira rječnik.

” Ukoliko je zakazivanje sastanka sa direktorima škola prijetnja, to je moja obaveza. Moja obaveza je da ih upoznam što su njihove obaveze u skladu sa zakonom. Jedna od njih je da dostavljaju informaciju o štrajku, o tome da li se nastava odvija redovno, ili ne, kao i da naprave raspored”, naglasila je ona.

Jakšić-Stojanović je podsjetila da Zakon o štrajku propisuje da je rok za pokretanje uredbe o minimumu procesa rada 90 dana, a da taj proces ,,niko nije pokrenuo“.

” Voljela bih da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina. Nemam nikakav problem da pokrenem proceduru utvrđivanja minimuma procesa rada, jer je moramo pokrenuti, ali mislim da je bolje sačekati kraj pregovora, jer je u taj proces bolje ući hladih glava”, navela je ona.

Najave štrajka

Sidnikat prosvjete ranije je iz medija saznao da prosvjetarima neće biti uvećana plata deset odsto. Iz Vlade su tada saopštili da su krivi prethodnici, odnosno da Ministarstvo finansija nije planiralo iznose određenim smjernicama. Sindikat im je odgovorio da su to priče za malu djecu, te da su novac koji je trebalo oni da dobiju usmjerili penzionerima kojima su povećali minimalnu penziju.

Radnička organizacije je predstavnicima Vlade dala bila rok do kraja januara da se dogovore o povećanju zarada ili će pokrenuti štrajk. Njihovi pregovori su se prolongirali, a oni su ujedno pripremili teren i pokrenuli su radikalizaciju. U međuvremenu im je iz Vlade ponuđeno da im se u trećem kvartalu uveća neto zarada za 15 odsto, ali to Sindikatu nije prihvatljivo, jer im kroz taj model ne bi bili uvećani doprinosi.

Premijer Milojko Spajić do sada je istupao kontradiktorno u odnosu na temu uvećanja plata prosvjetarima. Izjavljivao je da im neće biti uvećana zarada i da treba da budu strpljivi, a onda i da će ,,prevrnuti svaki kamen“ da dođu do kompromisnog rješenja.

Štrajk Sindikata prosvjete podržala je prekjuče i Unija slobodnih sindikata Crne Gore, sidnikati medija, državnih službenika i namještenika, radnika trgovine.

Ministarstvo: Direktorica vrtića dobijala uvrede i prijetnje; Božović: Nije tačno

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je juče da je direktorica vrtića u Herceg Novom Tamara Živanović dobijala uvrede i prijetnje zbog toga što ne štrajkuje, te da je to neprihvatljivo ,,posebno ako je tačno da su upućene od predsjednika Sindikata prosvjete“.

Božović je novinarima kazao da nije tačno da je vrijeđao Živanović. Rekao je da treba vidjeti saopštenje koje je direktorica ranije poslala prije protesta, te da zaposlenima prijeti KGB metodama ako dođu na protest.

“Odlučuje da nas zastrašuje, zaplašuje. Pominjao sam Tamaru u izjavama. Moguće da sam rekao da zaslužuje krivičnu prijavu, ako je to prijetnja. Daleko od toga da sam joj prijetio”, rekao je on.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan /Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)