Fondacija Olega Deripaske donira još jednu savremenu PCR laboratoriju Crnoj Gori

Klinički centar Crne Gore otvorio je danas jednu od najsavremenijih PCR laboratorija koju je donirao ruski industrijalac Oleg Deripaska, a koja će omogućiti pristup modernom ispitivanju za hiljade pacijenata. Pored PCR analize, čiji kapacitet je oko 500 uzoraka za osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućava dijagnostikovanje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranim fazama.

Osim medicinskih aparata, Fondacija Volnoe Delo je takođe obezbijedila potrošni materijal neophodan za laboratorijske operacije, posebnu zaštitnu opremu za zaposlene i dezinfekciona sredstva – kažu u saoštenju.

Oleg Deripaska

Otvaranju laboratorije prisustvovali su dr sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju, dr Tonka Filimanović, molekularni biolog i Larisa Beljaeva, predstavnica humanitarne fondacije “Volnoe Delo” Oleg Deripaska.

– Imamo još mnogo toga da uradimo prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade širom svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa još najmanje dva talasa bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga prevaziđemo. Čast mi je što mogu biti od pomoći narodu Crne Gore – zemlje koja mi mnogo znači i koja uvijek može računati na moju podršku”, rekao je Oleg Deripaska, osnivač fondacije Volnoe Delo.

Prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore, zahvalio se Olegu Deripaski na vrijednoj donaciji, dodavši da će to unaprijediti i olakšati rad zaposlenih u borbi protiv koronavirusa.

– Do sada je bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Institutu za javno zdravlje. Novom laboratorijom, osim što ćemo moći ovde u KCCG da uradimo analizu za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza sa kojom počinjemo rad je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ova laboratorija nam takođe omogućava da uradimo širok spektar drugih testova, uključujući analize na HIV virus, citomegalo virus, herpes simplek virus, Epstein-Barr virus, analize na polno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV virusa i druge.

S obzirom na to da je Centar za patologiju Kliničkog centra Crne Gore baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

Podsjetimo, u januaru ove godine Deripaska je građanima primorskog grada Kotora donirao sličnu laboratoriju, a sve u cilju podrške što većem broju stanovnika u borbi protiv koronavirusa. Dom zdravlja Kotor, u kojem se nalazi ova laboratorija, pruža besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, uključujući opštine Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budvu i Bar. Nova laboratorija je već uradila preko 25.000 testova, značajno doprinoseći zdravstvenoj zaštiti Crne Gore i podržavajući njene građane u vrijeme krize.

U brojkama

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi preko 8 000. Od početka epidemijskih dešavanja, u martu protekle godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 126.259.

O fondaciji

Deripaska je 1998. godine počeo sa humanitarnim radom i osnovao Fondaciju “Volnoe Delo”. Ukupno 200 miliona eura iznosi vrijednost dosadašnjih donacija Fondacije usmjerenih ka obrazovanju, nauci, kulturi i regionalnom razvoju. Deripaska je prije nekoliko godina napravio medicinski centar u Gvineji, vrijedan deset miliona dolara, koji je dao veliki doprinos u istraživanju Ebola virusa i u stvaranju vakcine protiv ove bolesti. Dio tima koji se bavio istraživanjem bio je i doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv koronavirusa.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i...

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta...

Đurašković posjetio povrijeđene u KCCG i OB Cetinje

“Gradonačelnik se informisao o stanju pacijenata, koje je ozbiljno, i iskazao spremnost Prijestonice da na svaki način...

Napadač na Ruždija optužen za pokušaj ubistva

"Hadi Matar, osoba odgovorna za jučerašnji napad, sada je službeno optužen za pokušaj ubistva", objavio je okružni tužitelj...

GP Nova ljevica: Da li to Abazović, Adžić i...

Iz tog pokreta pitaju, da li se to priprema “kazna i robija za Nena Kaluđerovića”?

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare