test

Haos oko ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita: Ministar Vojinović imenovao brata za člana, smijenjeni ispitivači prijete tužbom

I. Đoković

07/05/2023

07:17

MInistarstvo prosvjete nakon što je smijenilo većinu licenciranih dosadašnjih članova ispitnih komsija za polaganje vozačkog ispita i na njihova mjesta postavilo nelicencirane osobe od kojih pojedini imaju položenu sa B kategoriju, sada je i otkazalo naredni ispitni rok za polaganje što je direktna posljedica postupanja resornog ministarstva u proteklih nekoliko dana.

Ministarstvo prosvjete je na sastanku održanom prošle srijede prema nezvaničnim informacijama portala Standard smijenilo većinu dosadašnjih članova ispitnih komisija koji su bili uredno licencirani ispitivači. Na njihova mjesta dovedeni su ljudi koji ne ispunjvaju uslove propisane Zakonom o bezbjednosit saobraćaja (ZOBS) pa se resornom ministarstvu “smiješi” tužba povodom navedenih postupaka dostrane smijenjeih ispitivača.

Takve najave stižu upravo od smijenjenih ispitivača, koji su prema informacijama Standarda odlučni da ne dozvole kršenje zakona i da podnesu tužbu protiv ministra Miomira Vojinovića.

Kao razloge za tužbu navode da je ministar Vojinović suprotno zakonu izvršio promjenu, odredio i odobrio nekompetentne i nelicencirane članove ispitnih komisija, kao i zbog toga što se već pet godina nije izvršilo licenciranje ispitivača koji ispunjavaju propisane uslove, iako je to bila obaveza da se uradi shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja.

Prema saznanjima portala Standard, ministar Vojinović je suprotno Zakonu o konfliktu interesa za člana ispitne komisije u Bijelom Polju odredio svog brata.

Nadalje, ministar Vojinović je inicirao promjene ZOBS-a bez prethodnih konsultacija i mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao obrađivača Zakona u dijelu koji se tiče ispitnih komisija.

Ministarstvo prosvjete je bilo dužno da vodi računa i u komisije odredi isključivo članove koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, bez obzira ko ih je predložio Uprava policije ili Ministarstvo prosvjete.

Tužba, prema nezvaničnim saznanjima portala Standard sadržaće i dio koji se tiče izgubljene dobiti, iz razloga što Ministarstvo prosvjete u toku 2023. godine nije izvršilo ni jednu uplatu-nadoknadu za rad ispitnih komisija, u skladu sa Zakonom, za održanih šest polaganja, iako auto škole uredno uplaćuju sredstva prije svakog polaganja Ministarstvu prosvjete, koji ta sredstva zadržava za sebe, suprotno Zakonu.

Da je nastao opšti haos ovakvim djelovanjem ministar Vojinovića i resornog ministarstva pokazuje i otkazivanje narednog roka za polaganje vozačkog ispita, što će sigurno “obradovati” i auto škole i kandidate.

Ministarstvo prosvjete u dopisu upućenom predsjednicima ispitnih komisija od 4. maja navodi da se naredni ispitni rok neće organizovati ne precizirajući kad će biti naredni.

Izvor (naslovna fotografija):

Miomir Vojinović

Ostavite komentar

Komentari (3)

mira

04 Mar. at 21:39

Provjerite koliko je rođaka Vojinović zaposlio samo u Ispitnom centru preko Trivića direktora.

mila

07 May. at 14:54

Haos sa ovim ispitnim komisijama je u prošlom napravio Ćazim Fetahović, zvani Mikica. To je nakorumpiranij lik koji je stigao iz Rožaja. Haos je napravio i u Policijskoj akademiji gdje je bio član Upravnog odbora. Za prijemne ispite i licencu privatnoj agenciji Montera ltd sumnjičen je za korupciju. Ćazim je kralj korupcije iako ga u Ministrastvu nazivaju Smrdibuba!

progres

07 May. at 06:05

Ispitne komisije su bila mala kraljevstva u kojima su važila njihova pravila na koja niko nije imao prava žalbe, jednostavno su radili što su htjeli. Testove znanja ocjenjivali su kako su htjeli, a na očigledna kršenja pravila ispitivanja, niko nije imao prava žalbe niti ikakva prava. Neka su rašćerali te samozvane kraljeviće ali to ne opravdava stvaranje novih moćnika.