IJZ I FOND ZA ZDRAVSTVO OPSTRUIRAJU ODLUKU VLADE: Umjesto da se građani testiraju u privatnim laboratorijama za dan, i dalje se šalju i čekaju testovi iz Njemačke

Inistitut za javno zdravlje i Fond za zdravstvo ni poslije sedam dana nijesu primijenili odluku Vlade Crne Gore, prema kojoj je dozvoljeno da se građani testiraju na COVID 19 u sertifikovanim privatnim laboratorijama Moj lab iz Podgorice i Zejnilović iz Bara. Nastavili su sa praksom slanja briseva u Njemačku i čekanja rezultata i do sedam dana, saznaje portal Standard.

Razlog za takvo postupanje, prema informacijama Standarda, navodno su formalno-pravne nedoumice kako će se vršiti plaćanja usluga tim laboratorijama. Ipak, suština cijele priče je nešto drugačija – dok se čelnici IJZ i Fonda za zdravstvo – Boban Mugoša i Sead Čirgić navodno ne mogu usaglasiti oko sistema plaćanja, iako su, prema riječima upućenih, u pitanju procedure koje se rješavaju za jedan dan, građani i dalje danima čekaju na rezultate svojih testova. Neki više oprezni i odgovorni, neki manje, u svakom slučaju do dobijanja rezultata nesmotreni izvori širenja epidemije COVID 19.

Što je čekanje rezultata duže, to je i mogućnost širenja virusa veće.

DIREKTOR FONDA OBAVIJESTIO MINISTARSTVO DA NE MOGU DA POTPIŠU UGOVORE, NEPOZNATA IM PROCEDURA

Vlada je odlučila da se dvije privatne laboratorije uvrste u sistem pružanja usluga izrade testova uz ljekarski uput, te da im se te usluge plaćaju po istoj cijeni, kao što ih je do sada plaćao Fond za zdravstvo Institutu za javno zdravlje.

Zadatak Fonda bio je da ovu uslugu uvrsti u zvanični cjenovnik i da u skladu sa tim potpiše ugovore sa dvije privatne laboratorije – Moj lab i Zejnilović. Međutim, prema sazanjima Standarda, direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić obratio se juče dopisom Ministarstvu zdravlja, kojim ih je informisao u Odluci Vlade nijesu propisane procedure po kojima bi se privatne laboratorije uvrstile u sistem besplatnog pružanja usluga testiranja za osiguranike Fonda za zdravstvo, te da je to razlog zbog kojeg su zatražili i mišljenje IJZ.

Čirgić je u tom dopisu obavijestio Ministarstvo da bez detaljnih pojašnjenja ne može se na jasan i zakonit način ugovoriti pružanje usluga sa novim zdravstvenim ustanovama – Moj lab i Zejnilović.

Iz svega navedenog, nameće se i logičko i laičko i stručno pitanje – po kojim procedurama je ugovoreno slanje testova u Njemačku i uredno izmirivanje obaveza prema pružaocu tih usluga, iako taj ugovoreni dil nije umnogome rasteretio kapacitete IJZ, jer osiguranici i na te rezultate čekaju čak i po nedjelju dana. Takođe, prema pouzdanim saznanjima Standarda, i zaposleni na IJZ su na izmaku snage, a PCR aparat mjesecima preopterećen.

KADA SE UKLJUČE PRIVATNE LABORATORIJE, NEĆE BITI VIŠEDNEVNIH KAŠNJENJA REZULTATA

Na posljednjoj sjednici NKT-a, i premijer Duško Marković, prema saznanjima Standarda, saopštio je članovima tog tijela da se privatne sertifikovane laboratorije hitno moraju uključiti u rad. Razlog je više nego jasan – ukoliko se uzme u obzir da IJZ, Moj lab i Zejnilović mogu na dnevnom nivou da uzorkuju i izvrše PCR testiranje na više od hiljadu građana, onda neće dolaziti do višednevnih zastoja i kašnjenja i moći će pravovremeno da se reaguje na sprječavanje širenja infekcije virusom COVID 19 i ostvariće se veći stepen kontrole.

Kada su u pitanju cijene testiranja, portalu Standard već više od 10 dana nije odgovoreno na pitanja koliko koštaju analize testiranja u Njemačkoj.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Nova škola u znak sjećanja na Novku Ubović, poznatu...

U znak sjećanja na nju, članovi njene familije izrazili su želju da doniraju finansijska sredstva za izgradnju...

Bez obzira na odstupanja predsjedništvo Demokrata jednoglasno za Krivokapićevu...

“Bez obzira na sve nepoznanice koje su pratile pregovarački proces, odustajanje pojedinih kandidata, zatim odricanje od kandidata,...

Snimak pucnjave na bivšeg vođu navijača Partizana, meci pršte...

Na snimku se jasno vidi kako Alajbegović dolazi ispred ulaza u zgradu, kada u jednom trenutku započinje...

Medojević: Trpimo pritiske birača zbog podrške novoj vladi

Medojević je kazao da će pokušati tu ideju da dogovori sa kolegama Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem...

Jonica: Računajte na nas

“Kako prije godinu tako i danas osnovna vodilja Socijalista je želja za podizanjem političke kulture i dijaloga,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare