Intenzivirati saradnju Sindikata medija i institucije Zaštitnika

Crnogorski novinari imali su važnu ulogu i dali veliki doprinos ukupnom odgovoru društva na pojavu virusa Covid19, ali su njihova radna prava i uslovi rada dodatno ugroženi tokom pandemije, ocijenjeno je na sastanku Ombudsmana sa predstavnicima Sindikata medija.

Predsjednica i potpredsjednik SMCG, Marijana Camović Veličković i Danijel Čelecki, kao i stručni saradnik Dražen Đurašković predstavili su rad i planove te organizacije, a razmotrene su i mogućnosti budućih zajedničkih aktivnosti sa institucijom Ombudsmana.

Na sastanku sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Sinišom Bjekovićem i njegovim savjetnicama, razgovarano je o uticaju aktuelne epidemiološke situacija na rad zaposlenih u medijima i konstatovano da je korona virus dodatno degradirao njihov položaj.

Camović Veličković je ukazala da je državna pomoć medijima tokom trajanja epidemije bila značajna, ali da nije poznato kako se ona odrazila na položaj zaposlenih.

„Bojim se da se stanje, uprkos pomoći, nije popravilo. Medijski radnici i radnice i dalje imaju slabe zarade, preopterećeni su, prekovremeni rad im nije vrednovan“, kazala je ona, navodeći da često za novinare nije obezbjeđena ni osnovna zaštitna oprema.

Zaštitnik Bjeković ponovio je stav da institucija veoma cijeni i potencira ulogu medija u jačanju njene pozicije u društvu kao i promociji rada, odnosno svakodnevnom približavanju nadležnosti građanima.

“Često postupamo po službenoj dužnosti, upravo na osnovu saznanja iz medija, što je posebno bilo značajno u prvom talasu korone. Kada je gotovo sve stalo, novinari su bili ti koji su svojim izvještavanjem doprinijeli da se osvijetle brojni aspekti društvenog odgovora na pandemiju, posebno u oblasti ljudskih prava i sloboda ”, rekao je Bjeković.

Iz Sindikata su iskazali zabrinutost zbog nerasriješenih slučajeva napada na novinare/ke i najavili aktivno praćenje aktuelne izmjene sistematizacije radnih mjesta u Radio televiziji Crne Gore.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno održati i intezivirati saradnju SMCG i institucije Zaštitnika, i na taj način doprinijeti unapređenju stanja ljudskih prava u oblasti medija.

Zaštitnik Bjeković iskazao je punu podršku unapređenju medijskih sloboda, i slobode izražavanja, ujedno podsjećajući na potrebu jačanja samoregulacije i dosljednog poštovanja pravila struke.

Razgovarano je i o nedavno usvojenom Zakonu o medijima, potrebi obezbjeđivanja kontinuiranih obuka za novinare i borbi protiv lažnih vijesti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Horor u Hrvatskoj: U Lidlu ubijena prodavačica, napadnuta nožem...

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija napadač je bivši partner, uhapšen je i zaplijenjen je nož kojim joj je nanio...

Džudisti i džudistkinje kluba “Dečić” osvojili 16 medalja na...

Lina Bičić, bila je zlatna u Podgorici i Tivtu. Anid Bičić osvoji je prvo mjesto u Podgorici....

Fudbalerke poražene od Azerbejdžana

Crna Gora je i pored poraza ostala čvrsto na trećem mjestu tabele grupe E sa devet bodova,...

U Ljubljani izgorjelo skladište u vlasništvu hrvatskog biznismena

Rano jutros u skladištu u Ljubljani izbio je veliki požar. Planuo je u četiri sata, a nešto...

Đukanović: Ponovno otvaranje kancelarije NDI značajno na planu demokratizacije

Đukanović je izrazio poštovanje za misiju NDI na globalnoj političkoj sceni i doprinos daljem širenju demokratskih vrijednosti...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare