test

Iz civilnog sektora poručili da Raonić treba hitno da odstupi sa funkcije, SDT više nema razloga da čeka

Standard

05/03/2024

07:47

Vrhovni sud je juče odbio reviziju odluke Višeg suda, prema kojoj je generalni direktor RTCG Boris Raonić nezakonito imenovan u avgustu 2021. godine na tu funkciju.Reviziju je tražila RTCG, nakon što je Viši sud u maju prošle godine donio pravosnažnu presudu da je Raonić nezakonito izabran, jer je bio u konfliktu interesa – u trenutku imenovanja bio je na drugoj javnoj funkciji – u Agenciji za elektronske medije.

Viši sud je tada potvrdio prvostepenu odluku Osnovnog suda, po tužbi Nikole Markovića, koji je bio jedan od kandidata za generalnog direktora.

Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju Raonića je ponovni izbor između prijavljenih kandidata, jer Raonić prema nalazu suda nije ni mogao biti kandidat, ili poništaj konkursa za generalnog direktora. U tom postupku RTCG je imala priliku da ponovo razmatra preostale prijave i odluči u skladu sa zakonom. Savjet RTCG je, međutim, ponovo izabrao Raonića 1. juna prošle godine.

Obrazloženje Savjeta za reizbor je bilo – da u tom trenutku Raonić više nije u konfliktu interesa

A taj reizbor je pred Specijalnim državnim tužilaštvom – pojedini članovi Savjeta RTCG zbog reizbora, a direktor RTCG Boris Raonić i šef pravne službe te medijske kuće se sumnjiče da su počinili krivično djelo neizvršenje sudske presude putem podstrekivanja.

Nakon junskog reizbora Raonića, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet, a prijava je stigla i od Media centra. Predmeti su objedinjeni i poslati Specijalnom državom tužilaštvu.

Od jula mjeseca, SDT izviđa slučaj. Media centar je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića (predsjednik), Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića, Amine Murić, kao i protiv Borisa Raonića, rukovodica pravne službe RTCG Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

SDT je čekalo odluku Vrhovnog suda i Osnovnog suda u Podgorici o izboru Raonića, kako bi odlučilo o krivičnim prijavama protiv njega, pojedinih članova Savjeta, advokatice medijske kuće i šefa pravne službe.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić je prošle nedjelje Pobjedi kazao da su u izviđaju prikupljeni određeni pisani i elektronski dokazi, obavještenja i podaci od Savjeta RTCG, saslušani osumnjičeni i svjedoci, ali odluka još uvijek nije donijeta.

” Specijalno državno tužilaštvo prati odgovarajuće postupke koji su pred Vrhovnim sudom Crne Gore i Osnovnim sudom u Podgorici pokrenuti povodom posljednje odluke Savjeta o izboru generalnog direktora RTCG, jer odluke u tim postupcima su od značaja za odlučivanje i o krivičnim prijavama”, rekao je Radonjić Pobjedi prošle sedmice.

A nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju odluke Višeg suda, Radonjić je juče Pobjedi kazao:

” Odluka Vrhovnog suda Crne Gore će biti cijenjena kao dokaz, zajedno sa drugim prikupljenim dokazima i onima koje tek treba prikupiti, prije odlučivanja o krivičnim prijavama”, kazao je on.

Na ovaj način, slučaj koji je u SDT-u tamo će odstojati još neko vrijeme jer je juče, nakon odluke Vrhovnog suda RTCG, najavila ustavnu žalbu na odluku Vrhovnog suda da odbije zahtjev za reviziju ranije presude o izboru generalnog direktora Borisa Raonića.

Iz RTCG su kazali da se radi se o ranijoj presudi Višeg suda po kojoj je Savjet RTCG postupio i sproveo ponovni izbor generalnog direktora RTCG.

” Budući da se radi o presudi koja više nije aktuelna, jer je Savjet RTCG postupio po njoj, odbijanje zahtjeva za reviziju nema nikakav uticaj ni na prethodni ni na ostale postupke. Radi se o vanrednom pravnom lijeku na koji je RTCG imala pravo i iskoristila tu mogućnost”, saopšteno je juče iz RTCG.

Odluka

U odluci Vrhovnog suda, koja je juče objavljena, između ostalog, piše i da je Komisija RTCG za ocjenu podnijetih prijava na tadašnji konkurs ocijenila da kandidati Milutin Stijepović, Nikola Marković, Srđan Čović i Raonić ispunjavaju uslove raspisanog konkursa.

,,… i da su im prijave potpune i blagovremene, nakon čega je na sljedećoj sjednici Savjeta RTCG sproveden postupak intervjuisanja i pristupilo se glasanju i imenovanju… Stoga tuženi (RTCG), koji je sam podnijete prijave ovih kandidata, pa i tužioca (Nikole Markovića) ocijenio potpunim i urednim u ovakvoj pravnoj situaciji, u sudskom postupku to sa uspjehom ne može isticati. Dakle, kako je tuženi prihvatio tužioca kao učesnika konkursa, da ispunjava sve konkursom predviđene uslove… pa je njegova prijava ocijenjena kao potpuna i ušla u predviđenu proceduru, bez uticaja su na drugačiju odluku navodi revizije tuženog da tužilac ne može sa uspjehom pobijati predmetnu odluku o izboru, jer ne ispunjava propisane uslove po navedenom konkursu“, navodi se, između ostalog, u presudi Vrhovnog suda.

Raonić hitno da odstupi

U Centru za građansko obrazovanje smatraju da odluka Vrhovnog suda da odbije inicijativu RTCG za reviziju odluke Višeg suda, povodom nezakonitog imenovanja, znači da Raonić mora momentalno odstupiti sa funkcije koju nezakonito obavlja.

” Pozivamo i Specijalno državno tužilaštvo da, nakon ove odluke Vrhovnog suda, ubrza postupanje u krivičnim prijavama protiv Raonića, pojedinih članova Savjeta, advokatice i šefa pravne službe RTCG”, navode iz te NVO.

CGO ističe da je igranje sa vladavinom prava nedopustivo, na što je već ukazano kroz Izvještaj Evropske komisije i rezoluciju Evropskog parlamenta za Crnu Goru i to upravo kroz slučaj RTCG.

” Ova odluka ima poseban značaj u periodu kad se Crna Gora bori da dobije IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila), a jedno od mjerila u okviru pregovora Crne Gore sa EU iz poglavlja 23 je da Crna Gora mora osigurati puno poštovanje i ispravno sprovođenje sudskih naloga i presuda. Ostaje da nam donosioci odluka u praksi pokažu da li je veći državni interes trenutno dobijanje IBAR-a ili fotelja Raonića”, pitaju u CGO

Istakli su da evropske integracije Crne Gore ne mogu i ne smiju biti talac jednog čovjeka i povezanih interesnih grupa koje su zarobile RTCG i ne poštuju pravosnažne sudske odluke.

Vrijeme je za SDT

U Media centru, koji je podnio krivične prijave protiv izbora i reizbora Raonića, smatraju da SDT sada više nema šta da čeka.

Ističu da su ovim odbijanjem revizije od strane Vrhovnog suda stvorene pretpostavke da SDT ubrza postupanje u krivičnim prijavama protiv Raonića, pojedinih članova Savjeta, advokatice i šefa pravne službe RTCG.

” Media centar očekuje da će SDT tako i postupiti, jer je nedavno najavljeno da se upravo čeka odluka Vrhovnog suda radi preduzimanja daljih pravnih koraka”, poručili su juče iz Media centra.

Međutim, jučerašnja izjava Pobjedi tužioca Radonjića upućuje da će SDT sačekati, jer je odluka Višeg suda stavljena među ostale dokaze.

Nema vladavine prava

Od samog izbora Raonića, za koji je Viši sud utvrdio da je nezakonit, pa njegovog reizbora zbog kojeg je formiran predmet u SDT-u, brojne reakcije javnosti, nevladinih organizacija, ali i međunarodnih izvještaja, su ukazivali na nepoštovanje vladavine prava.

NVO – Akcija za ljudska prava (HRA), Asocijacija Spektra, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), Centar za ženska prava, Centar za građanske slobode (CEGAS), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), Institut alternativa (IA), Juventas, Media centar, Prima i Queer Montenegro, koje su protestovale zbog ponovnog nezakonitog izbora Raonića, pozvale su članove Savjeta RTCG koji su učestvovali u tom izboru da daju ostavke na javne funkcije zbog ignorisanja pravosnažne sudske odluke i pretpostavljanja privatnih interesa javnom interesu.

Neprihvatljivo je, kako su tada istakli, da bilo koji javni funkcioner, uključujući članove Savjeta Javnog servisa, zloupotrebljava javnu funkciju tako što ignoriše pravosnažnu sudsku odluku i nipodaštava vladavinu prava.

Izbor Borisa Raonića je našao mjesto i u Izvještaju Evropske komisije koji je objavljen prošle godine u kome se navodi da je Osnovni sud u Podgorici poništio odluku Savjeta RTCG o imenovanju generalnog direktora javnog emitera kao protivzakonitu.

” U maju 2023. ovu je presudu u drugom stepenu potvrdio Viši sud u Podgorici. Savjet RTCG je u junu 2023. godine ponovo imenovao istu osobu za generalnog direktora RTCG, što je izazvalo oštru reakciju javnosti i više NVO, koje su optužile Savjet RTCG za zloupotrebu položaja i nepostupanje po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj odluci. Državno tužilaštvo je pokrenulo krivičnu istragu u vezi sa ovim slučajem. Efikasan pravni lijek u slučajevima kada je Skupština razriješila članove Savjeta RTCG tek treba da se obezbijedi, bilo kroz sudsku praksu, bilo kroz zakon”, piše u tom izvještaju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Boris Raonić; RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)