test

Lazović: Tri godine ne mogu da dođem k sebi zašto se Abazović obrušio na mene i moju porodicu, narušio mi je zdravlje

Standard

08/12/2023

18:30

U ulcinjskom Osnovnom sudu jutros je nastavljeno suđenje po tužbi nekadašnjeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.Lazović je na pretresu saopštio da tri godine ne može da dođe sebi zbog Abazovićevih napada na njega i njegovu porodicu, te da mu je narušio zdravlje.

“Više od 30 godina sam u bezbijjednosnom sektoru i da ne postoji nijedna mrlja u mojoj karijeri, da sam postizao najbolje rezultate u službi državne bezbijednosti i da sam u Upravi policije od samog starta od svog profesionalnog angažovanja počeo od najniže ljestvice. Iz operativnih struktura službe izašao sam avgusta 2010. godine. Nijesam u mom računaru imao nijednu operativnu informaciju. Nijesam prisustvovao kolegijumima službe za nacionalnu bezbjednost i 2015. sam izašao iz službe. od 2015. do 2019. nijesam bio radno angažovan ni u jednom državnom organu. Znači devet godina nijesam bio u posjedu operativnih informacija, niti sam učestvovao u kreiranju istih, a možete misliti kako sam bio u situaciji da budem šef kriminala, i na vrhu kriminalne piramide, da švercujem duvan i kokain, a da ne budem u posjedu ikakvih informacija i da imam naredbodavnu ulogu “, rekao je Lazović.

On je takođe kazao da su sve anonimne prijave i prijave MANS-a odbijene od strane SDT-a.

“Maltene došao sam kako bi narodski rekao “na livadu”. Čak tada nijesam imao ni svoj kabinet. Za godinu ipo uspio sam da formiram taj sektor, da ga kadrovski popunim sa 100 ljudi, ataj sektor je sačinjavao pet odsjeka, a od oružja za borbu ili kako bi narodski rekao alatki, imao sam samo institut zaštićenog svjedoka. Sve ostale alatke bile su u sektoru kriminalističke policije. Znači od baze podataka, čuvene SOCTE, mjera tajnog nadzora, cjelokupne tehnike, ništa nije bilo u nadležnosti mog sektora. Znači Evropska komisija je prepoznala da je vidljiv napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i slobodi govora, persolano spomenuvši slučaj Olivere Lakić koji je riješen od strane tog sektora i SDT-a. Uspjeli smo da za godinu dana uvedemo sedam zaštićenih svjedoka za borbu protiv organizovanog kriminala. U svojoj karijerri smo promijenili 18 ministara i osam šefova tajnih službi. Ne mogu i dalje tri godine da shvatim zašto se tuženi obrušio na mene i moju porodicu jer nikad u moju karijeru nije bio predmet mog interesovanja, zbog čega je kazao da pripremam njegovu odmazdu, zbog čega je kazao da pripremam njegovu likvidaciju sa mojim prijateljima, zbog čega je kazao da sam šef kriminala, zbog čega je kazao dasam trgovac kokainom i narkotiicima, i najviše me zaboljelo da me komentariše kao roditelj, i oca. Da li za to ima pravo, a ima li i obraza za takve stvari. kakav sam ja rodditelj i otac to najbolje znaju moja djeca”, naveo je Lazović.

On je napomenuo da “što se tiče njegove ugroženosti od strane mene, može da bude bezbijedan”.

Povezani članci

“Ne postoji niko, bez obzira na vjeru, ideološko drugačije mišljenje da se obratio porodici Lazović da nijesmo izašali u susret ako smo mogli. Načeo mi je zdravlje, a danas posebno želim da ga upoznam i ako mi nešto bude, još narednih 100 godina će još jedan Zoran Lazović biti, a ima i dedine oči. Kad kažem da mi je načeo zdravlje, evo, cijeli život sam bio u sportu, nosilac sam peti dan crni pojas karatea, nikada u životu tabletu nijesam pio a tuženi je uspio da mi naruši zaravlje i terapiju prepiše o čemu kao dokaz dostavljam izvještaj ljekara specjaliste KCCG od 30. decembra 2022 godine. Cjelokupno i svoju političku platformu za političku kampanju temeljio na meni i porodici Lazović, išao je po UIKS-u da traži zaštićene svjedoke protiv mene. Na mojim rukama ne postoji gram krvi, i na mojim rukama nije bio gram kokaina, cigareta i džointa”, dodao je bivši direktor Uprave policije.

Tuženi u postupku Abazović saopštio je da protiv Lazovića i njegove porodice nema ništa, te da ranije nijesu imali nikakav kontakt.

“Moj politički cilj je bio da se izborim protiv mafije u CG i u tom kontekstu naše aktivnosti su doveli u vezu brojna lica u CG protiv kojih se vode određeni postupci ili će se voditi u narednom periodu. Odbacujem teze da sam tužiocu i njegovoj porodici narušio zdrastveni mir, odnosno uništio porodicu. Razlog zašto sam ja izrekao navedene optužbe je činjenica da je Lazović bio na čelu sektora koji je bio zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala”, rekao je Abazović.

SDT je, kaže Abazović, prema Petru Lazoviću i drugim licima koja su bili pripadnici Uprave policije, preduzeo više mjera.

“Te radnje su usmjerene u cilju suzbijanja organizovane kriminalne grupe poznate kao “Kavački klan”. Počelo se informacijama koje su državni organi Crne Gore dobili od međunarodnih partnera prevshodno od Europola a koji nije jedini koji je dostavio informacije o “Kavačkom klanu”. U tom kontekstu pojavila se prepiska sa Skaja koju je dostavio Europol a građani su imali prilike da vide putem medija, gdje se više puta pominje tužilac. Na osnovu toga bilo je mogih prepiski, neke od njih su navodile da je tužilac bio obaviješten o brojnim kriminalnim aktivnostima koje su se dešavale na teritoriji Crne Gore”, naveo je Abazović.

Branilac Zorana Lazovića advokat Zoran Piperović kaže da je Abazović ”ocirkusio sudnicu kao što je ranije i Crnu Goru”, i da se na sudnici najmanje pričalo o navodima koje je Abazović uputio Lazoviću i Uboviću.

“Mi smo došli do Skaj aplikacije one koje imate priliku da čitate u jednom dnevnom listu i traženo je da dostavimo još Skaj aplikacija za Lazovića, Ubovića i Mijajlovića. Nemamo ništa protiv, ali sam pitao sudiju kakve to veze ima sa ova dva navoda kratka koja je Abazović uputio Lazoviću, sud je odlučio da će da odluči do narednog ročišta koje je 16. februara”, kaže Piperović.

Podsjećamo, Abazović je ranije optužio Ubovića i Lazovića za umiješanost u teška krivična djela, pa čak i da priželjkuju njegovu fizičku likvidaciju.

Njih dvojica su to negirali i tužili Abazovića.

Bivši premijer i čelnik GP URA je tražio da suđenje bude javno.

Izvor (naslovna fotografija):

Portal RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)