test

Martinović: Uskoro usvajanje Nacionolanog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene

Standard

20/06/2024

11:27

Kao ekološka država sa plemenitim ciljem očuvanja prirodnih vrijednosti i ljepota, imamo dodatnu obavezu da posvećeno razvijamo mehanizme koji će sačuvati ove prostore”, poručio je Martinović.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, najavio je uskoro usvajanje Nacionalnog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene, važnog strateškog dokumenta za sektorske politike i ukupan razvoj u narednom periodu.

Javna rasprava o Nacionalnom planu prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene počela je 3. juna, a danas će biti održan i prvi okrugli sto.

“Dugo smo čekali pripremu i konačnu realizaciju Nacionalnog plana prilagođavanja Crne Gore na klimatske promjene. Dokument je pripremljen uz veliku podršku i pomoć UNDP kancelarije u Podgorici, što još jednom potvrđuje kvalitetnu i sadržajnu saradnju ove organizacije i resornog Ministarstva”, rekao je Martinović.

Istakao je da je vrijednost Plana sadržana u vrlo preciznim i kvalitetnim analizama stanja posebno ranjivih politika i sektora u Crnoj Gori, ali jednako adekvatne mjere saniranja, ublažavanja i prevencije negativnih posljedica po razvoj Crne Gore i standard naših građana.

“Upravo nam je namjera da ukažemo na budućnost koja nas čeka, ali i da se zahvaljujući ovom dokumentu lakše pripremimo za vrijeme koje dolazi”, kazao je Martinović.

On je pozvao sve da uzmu aktivno učešće u javnoj raspravi, koja je počela i svojim sugestijama i predlozima učine još boljim ovaj dokument, koji će biti važan temelj evropskih integracija u narednom periodu.

“Upravljanje klimatskim rizicima podrazumijeva početak kontinuiranog procesa čiji je cilj povećanje otpornosti Crne Gore na sve klimatske rizike, i jačanje i sinergiju svih kapaciteta koji će u tu svrhu biti stavljeni u funkciju”, pojasnio je Martinović.

Dodao je da ga raduje činjenica što se donošenjem ovog dokumenta neće završiti obaveza Ministarstva, već upravo suprotno, ona tek tada počinje zajedno sa svim planovima.

“Kao ekološka država sa plemenitim ciljem očuvanja prirodnih vrijednosti i ljepota, imamo dodatnu obavezu da posvećeno razvijamo mehanizme koji će sačuvati ove prostore”, poručio je Martinović.

Crna Gora, kako je rekao, nije značajan emiter koji utiče na globalno zagrijavanje, ali jednako kao i drugi mora intenzivno raditi na otklanjanju svih vidova ranjivosti čiji smo, na žalost, svjedoci posljednjih godina.

“Upravo zato, pozivam još jednom sve zainteresovane da budu dio ovog procesa i da zajednički dođemo do najboljih rješenja”, zaključio je Martinović.

Izvor (naslovna fotografija):

MERT

Ostavite komentar

Komentari (0)