test

Nezaposleni građani moći će na Zavod da se prijave elektronskim putem

Standard

22/06/2024

13:30

Nezaposleni građani u Crnoj Gori uskoro će moći da se prijave u evidenciju Zavoda za zapošljavanje i elektronskim putem, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čelu sa ministarkom Naidom Nišić.To je dio Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, na kom je resorno ministarstvo radilo. 

Poručili su da će nezaposleni građani elektronskim putem moći da dostave i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti.

“To će umnogome olakšati procese korisnicima prava Zavoda za zapošljavanje, kao i zaposlenima institucije jer će biti rasterećeni dodatnih administrativnih procesa, koji su do sada opterećivali njihovo obavljanje zakonom predviđenih zadataka”, poručeno je iz resora na čijem je čelu Nišić

Nida Nišić; Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Kako su kazali, i poslodavcima biće olakšane procedure prijavljivanja slobodnih radnih mjesta.

“Prijave o slobodnom radnom mjestu, kao i prijave o zasnivanju – prestanku radnog odnosa, osim neposrednom predajom, moći dostaviti i elektronski Zavodu”, piše u saopštenju Ministarstva. 

Resor je takođe, kako je saopšteno, pripremio nacrt predloga izmjena i dopuna zakona. 

“Sve je odrađeno u korak sa digitalizacijom procesa u Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), koja se uspješno sprovodi i očekuje se da bude završena do novembra ove godine”, navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Najavljeno je da će se povodom toga održati i okrugli sto u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade u Podgorici. 

“Izmjene će donijeti i definisanje odredbi koje će biti osnov za interoperabilnost baze podataka, čiji cilj je povezivanje Zavoda sa drugim institucijama radi razmjene podataka”, zaključuju iz ministarstva. 

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)