test

Poštuj život – vrati oružje: Zajedno stvaramo bezbjedniji ambijent za buduće generacije

Standard

26/05/2023

10:42

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije od danas, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, nastavlja sa intenzivnijim sprovođenjem kampanje ''Poštuj život – vrati oružje'', a u cilju podizanja svijesti građana o opasnosti od štetnih posljedica posjedovanja vatrenog oružja, saopšteno je iz MUP-a.“Uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori snimljena su tri video spota za kampanju koja će biti emitovana u narednom periodu, kao i tri radijske reklame, sa jasnim porukama i načinima na koje građani mogu, bez pravnih posljedica, policiji dobrovoljno da predaju vatreno oružje.

Podsjećamo da je Uprava policije 8. maja pozvala građane da shodno Zakonu o oružju mogu bez bilo kakvih pravnih posljedica nesmetano i dobrovoljno policiji predati vatreno oružje bez obzira na to da li oružje posjeduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je riječ”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, pozivom na broj 122 građanin može obavijestiti policijske službenike da želi da vrati oružje, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se lice nalazi i izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju.

“Važno je napomenuti da građani ne treba sami da donose oružje u stanice policije, prije svega zbog bezbjednosti, posebno ako se radi o eksplozivnim napravama.

Od tog datuma građani su do danas policiji predali 296 komada vatrenog oružja, 13.485 komada municije različitog kalibra, 32 minsko – eksplozivnih sredstava i 157 djelova oružja”, dodaju u saopštenju.

Napominju takođe da je od stupanja na snagu Zakona o oružju vraćeno 2.315 komada vatrenog oružja, 49.712 komada municije različitog kalibra, 419 minsko-eksplozivnih sredstava i 1.285 djelova oružja.

“Imajući u vidu nemile događaje koji su se dogodili u prethodnom periodu u regionu, ali i kod nas, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sprovodi kampanju u cilju podizanja svijesti građana o zloupotrebi lakog i malokalibarskog oružja.

Koristimo priliku da se zahvalimo svim građanima koji dobrovoljno policiji predaju oružje svakodnevno i svojim postupcima doprinose da zajedno stvramo još bezbjedniji ambijent za odrastanje naše djece i budućih generacija, te još jednom apelujemo na sve građane koji posjeduju oružje da iskoriste ovu mogućnost doprinoseći tako ličnoj, ali i bezbjednosti svojih porodica i društva u cjelini”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Policija, Twitter

Ostavite komentar

Komentari (0)