test

Prikupljeno skoro 129 hiljada eura pomoći najugroženijima

Standard

23/11/2023

16:29

U zajedničkoj akciji predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) i crnogorskih privrednika prikupljeno je skoro 129 hiljada eura za pomoć najugroženijem dijelu stanovništva.

Milatović se, povodom zajedničke aktivnosti za prikupljanje sredstava za pomoć građanima koji se suočavaju sa siromaštvom, sastao sa predsjednikom CKCG, Mitrom Vučkovićem i generalnom sekretarkom organizacije, Jelenom Dubak.

Iz Službe za informisanje predsjednika rekli su da je akcija prikupljanja pomoći realizovana tokom oktobra, kao doprinos obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv siromaštva.

Kako se dodaje, predstavnici CKCG razgovarali su sa Milatovićem i o drugim važnim pitanjima za organizaciju i građane Crne Gore.

Navodi se da su teme razgovora bili i pitanje statusa organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori, finansiranje organizacija Crvenog krsta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i podrška stanovništvu u stanju socijalne potrebe.

Na inicijativu Milatovića, akcija je organizovana uz partnerstvo sa crnogorskim privrednicima i CKCG.

Dodaje se da su uloga i djelovanje CKCG Zakonom prepoznati kada je u pitanju pomoć građanima koji se suočavaju sa siromaštvom, kao i da Crveni krst ima razgranatu mrežu lokalnih organizacija širom države.

“Zahvaljući podršci privrede u akciji koja je realizovana od 13. do 31. oktobra, prikupljeno je 128,9 hiljada EUR, dok vrijednost sredstava koje su kompanije donirale u robi iznosi 35,6 hiljada EUR”, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako se dodaje, osigurane su osnovne životne namirnice za 2,3 hiljade porodica u Crnoj Gori koje se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom.

“Takođe, Crveni krst je obezbijedio dodatnih 1,5 hiljada paketa pomoći najugroženijima, čime je postignuto da 3,8 hiljada porodica dobije tu vrstu pomoći”, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, CKCG će sredstva dalje usmjeriti na nabavku paketa hrane i higijene, namijenjenih višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe tokom decembra.

Milatović je zahvalio privrednicima na učešću u humanitarnoj akciji, istakavši da se kroz takva partnerstva mogu postići zavidni rezultati i stvoriti pozitivne promjene u zajednici.

„Društvena odgovornost i velikodušnost koju je naša privreda pokazala predstavlja izvanredan primjer kako privatni sektor može igrati bitnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života naših građana”, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, tim angažmanom biznis zajednice, poslata je snažna poruka solidarnosti i saosjećanja, ali i pružena inspiracija mnogima u društvu.

“Saradnja u ovoj i sličnim inicijativama jača povjerenje između državnih institucija i privrede i stvara kvlitetnu podlogu za buduće zajedničke napore u rješavanju društvenih problema“, kazao je Milatović.

Na sastanku sa predstavnicima CKCG Milatović je zahvalio toj organizaciji na promptnom odgovoru u akciji.

On je rekao da očekuje da je to samo početak saradnje i da je spreman da radi na razvijanju modaliteta saradnje među institucijama sistema.

Milatović je istakao da njegov kabinet aktivno radi na aktivnostima koje su usmjerene ka jačanju društvene kohezije, ali i borbu protiv siromaštva, gdje su djeca prepoznata kao prioritetna ciljna grupa.

“Pa ne čudi da je zajednički napor predsjedništva i Crvenog krsta bio usmjeren upravo ka pomoći višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe”, dodao je Milatović.

On je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da će i ubuduće biti realizovani uspješni zajednički projekti i inicijative, koje će doprinijeti dobrobiti društva.

Vučković je rekao da CKCG ove godine obilježava 148 godina postojanja, djelovanja i podrške institucijama sistema, ali, prije svega, građanima Crne Gore.

“Sve što radimo, u skladu sa Zakonom o CKCG, kroz poslove od javnog interesa, radimo upravo za dobro i u korist naših građana”, rekao je Vučković.

On je napomenuo na važnost da donosioci odluka, na svim državnim nivoima, prepoznaju rad Crvenog krsta i za potrebe pružanja pomoći građanima, imaju senzibilitet za opredjeljivanje sredstava u te svrhe.

Ostavite komentar

Komentari (0)