Prvi akvarijum glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora

Institut za biologiju mora proslavio je danas uspješan završetak projekta MonteAqua kojim je mobilizovano 1,17 miliona eura za uspostavljanje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače i druge ugrožene morske životinje.

Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 miliona eura i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 miliona eura.

Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

Najnovija organizaciona jedinica Instituta, koju smo osnovali ove godine, dodatno će ojačati naše kapacitete za očuvanje jadranskih ekosistema i promociju naših jedinstvenih prirodnih resursa – kazao je o značaju Akvarijuma Boka, profesor Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore.

Akvarijum Boka je osnovan u okviru projekta MonteAqua. Komentarišući završetak projekta, otpravnik poslova ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu Geir Johansen rekao je da je uz norvešku podršku, projekat uspostavio jedini javni akvarijum u Crnoj Gori i razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović pozdravio je prvi akvarijum u Crnoj Gori i istakao da će „on biti glavno mjesto za obrazovanje o živom svijetu Jadranskog mora, posebno o ranjivim vrstama koje traže posebnu zaštitu“.

Ministar je potvrdio da će Crna Gora i dalje biti posvijećena intenzivnom radu na uspostavljanju održivog ribarstva i očuvanju zdravog morskog ekosistema.

Rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Boka akvarijum“ Mirko Đurović istakao je da će Akvarijum Boka biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore.

– Trudićemo se da prikažemo svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora, a najmlađim generacijama ćemo pripremiti niz edukativnih programa kako bi se na najbolji mogući način obrazovali u buduće ekologe i ljubitelje prirode – rekao je on.

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore realizovao je projekat MoneAqua od novembra 2017. godine. Projekat je omogućio organizaciju nekoliko radionica u 2018. godini, međunarodnu naučnu konferenciju u 2019. godini i objavio seriju bijelih papira i studija koje jačaju crnogorske kapacitete u upravljanju i zaštiti resursa Jadranskog mora.

Glavni rezultat projekta je Akvarijum Boka, prvi crnogorski javni akvarijum koji prikazuje raznolikost i značaj morskih divljih životinja sa posebnim fokusom na Jadransko more. Očekuje se da će Akvarijum Boka otvoriti vrata za javne posjete u prvoj polovini 2021. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare