test

Psihološkinja MARKOVIĆ za STANDARD: Marihuana pomaže kod nekih oboljenja, ali je opasna po zdravlje i okidač je raznih psihotičnih dekompenzacija

I. Đoković

29/02/2024

16:03

Marihuana je droga koja izaziva mnoge štetne posljedice po zdravstvene, psihološke i socijalne aspekte covjekovog života. Iako ne stvara nužno fizicku zavisnost i nakon pauze od uzimanja, čovjek obično ne osjeća fizičku krizu ali neophodno je lijeciti kao psihološku zavisnost, kaže za portal Standard Master psihološkinja Ida Marković.

Psihološkinja Marković ističe da sve što stvara zavisnost samim tim i marihuana smatra se opasnim za zdravlje.

Kako kaže ljudima je važna kontrola, pa na različite načine pokušavaju da je dobiju ili da je se oslobode, a ne toliko rijetko to koriste konzumirajući psihoaktivne supstance kao što je marihuana.

Marković objašnjava da marihuanu ne možemo posmatrati kao laku drogu, jer ako ništa drugo često je droga uz pomoć koje se ulazi na velika vrata psihoaktivnih supstanci, i dodaje da mladi sve češće eskapizam od realnosti nalaze u konzumaciji marihuane i virtuelnom svijetu, a sve manje u knjigama, igrama i maštarenju.

“Marihuana najčešće kreće da se konzumira u ranoj adolescenciji upravo zbog njene reputacije kao lake droge, droge podjednako privlačne grupama buntovne djece, koliko i nesigurne, djeci koja spadaju u navijačke grupe, pa prkose sistemu i na taj način, ali i djece koja žele da se prilagode arhetipskoj slici umjetnika kao i slobodne djece širine i prihvatanja”, pojašnjava Marković.

Marihuana je prema njenim riječima opasna po zdravlje jer sa sobom nosi veliki broj fizičkih posljedica.

Učestalo javljanje glavobolje, poremećaji koordinacije, usporene reakcije i izmjenjena percepcija prostora i boja, samo su neke od fizičkih posljedica.

Kako kaže Marković, brojni su i respiratorni problemi, poput suvog i neproduktivnog kašlja, faringitisa, promjene boje oralne sluznice i otoka nepca. Nos je stalno zapušen, a ako korisnik boluje od astme, stanje se pogoršava.

Česte su i infekcije respiratornog trakta. Takođe se mogu razviti bronhitis i rak pluća. Kada je pak riječ o reproduktivnom zdravlju često se dešava da se smanjuje libido i poremećaji ciklusa kao i problemi sa potencijom.

Osim ozbiljnih fizičkih posljedica ni one društvene nijesu ništa manje. Pa su tako posljedice uzimanja marihuane izolacija ili loše društvo, gubitak ambicija i planova i prekid bavljenja hobijima i uobičajenim aktivnostima.

“Dok sam radila u Kliničkom centru Vojvodine svjedočila sam marihuani kao okidaču raznih psihotičnih dekompenzacija”, kaže Marković.

Iako dovodi do raznih psihotičnih stanja, Marković je mišljenja da ova biljka može imati značajan ucinak u poboljšanju liječenja nekih oboljenja kao što je karcinom. No, ono u šta je sigurna je da odnos prema konzumaciji i upotrebi, ali i sastavu iste zasigurno drugačiji, nego kada je u pitanju zloupotreba marihuane.

“Smatram da što se tiče korišćenja marihuane u liječenju određenih stanja uvijek treba provjeriti sa ljekarima koji vas vode i poznaju vašu bolest”, zaključila je psihološkinja Marković.

Izvor (naslovna fotografija):

Ida Marković

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI