Rastu tenzije: SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu od milijardu dolara

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena spremna je da objavi da će prodati Tajvanu oružje u vrijednosti od više od milijardu dolara u vrijeme kada rastu tenzije između SAD i Kine oko statusa tog autonomnog ostrva, navode američki zvaničnici upoznati sa tim pitanjem.

Prodaja oružja u vrijednosti od 1,09 milijardu dolara uključuje rakete Harpun vazduh-more za 355 miliona dolara i rakete Sajdvinder (Sidewinder) vazduh-vazduh za 85 miliona dolara, rekli su zvaničnici.

Oni su dodali da se najveći dio sredstava od 655 miliona dolara odnosi na paket logističke podrške za tajvanski radarski program nadzora, koji obezbjeđuje rano upozorenja za vazdušnu odbranu.

Sistemi za rano upozorenje vazdušne odbrane postali su važniji kako je Kina pojačala vojne vježbe blizu Tajvana koga smatra svojom provincijom.

Američka administracija će obavijestiti Kongres o prodaji danas na kraju radnog dana, rekli su zvaničnici. Očekuje se da će reći da su ti ugovori u skladu sa američkom politikom jedne Kine i u skladu sa američkim obavezama prema tajvanskoj odbrani.

Napetost i oštra retorika između SAD i Kine oko Tajvana porasle su znatno od kada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetila ostrvo prošlog mjeseca.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom koju bi mogla silom da pripoji ukoliko bude potrebno.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare