test

Šahmanović: Dugujemo Crnoj Gori da ostanemo ovdje i da se borimo za naš zdravstveni sistem

Standard

23/03/2023

20:58

Smanjenje naknada za specijalizante sa 330 na 110 eura, izmjenom Granskog kolektivnog ugovora, odrađeno je ‘ispod žita’, bez konsultacija sa Ljekarskom komorom, bez konsultacija sa Sindikatom doktora medicine i bez konsultacija sa specijalizantima, kazao je specijalizant radiologije dr Bejto Šahmanović, gostujući na TV 7.Šahmanović ističe da su ovim izmjenama odvojili specijalizante koji se usavršavaju izvan Crne Gore i one koji rade u zemlji.

“Prethodni Granski ugovor, koji je bio potpisan 2020. godine, imao je određene nedostatke u smislu da specijalizanti, čije mjesto usavršavanja je dalje od 60 km od mjesta stanovanja, nijesu imali naknadu i na taj način su bili diskriminisani. Taj ugovor je zbog toga svakako trebalo mijenjati, ali je on odrađen tako da niko nije znao za njega, i novim ugovorom su odvojili specijalizante koji se usavršavaju van Crne Gore i njima je naknada ostala 330 eura, dok je nama ostalima smanjena na 110 eura”, objašnjava Šahmanović.

Ovim postupkom je, kaže, izazvan revolt i poslata loša poruka za doktore koji se usavršavaju u Crnoj Gori, ali, kako ističe to ih nije demotivisalo, već im je dalo povod za dalju borbu.

“U Podgorici imamo dobar Medicinski fakultet, dobre profesore, asistente i dobru naučnu bazu. Takođe, svi znamo strani jezik i možemo da radimo bilo gdje u EU, ali mi smo u našoj državi besplatno školovani i dugujemo joj da ostanemo ovdje, da se borimo za naš zdravstveni sistem i na taj način da mijenjamo cijelo društvo. To je jedan vid patriotizma”, poručuje Šahmanović.

Naglašava da je depolitizacija jedini način da se zaustavi urušavanje zdravstvenog sistema.

“Imamo situaciju od prije par mjeseci, u jednoj zdravstvenoj ustanovi, gdje je imenovan komunalni inspektor i smijenjen jedan uvaženi ljekar. Zatim situaciju od prije nekoliko dana sa uvaženom doktorkom, predsjednicom Ljekarske komore Žankom Cerović, gdje se na veoma perfidan način krenulo u obračun i urušavanje njenog profesionalnog integriteta. To se desilo nakon što je progovorila o nekim stvarima u zdravstvu, dobronamjerno, o kojima se mora pričati da bi bili riješeni”, kazao je Šahmanović.

On je iskoristio priliku da dr Cerović prenese poruku podrške u svoje, ali i ime oko stotinu specijalizanata KCCG.

Ostavite komentar

Komentari (0)